Search by category:
Egyéb kategória

Bezárt az utolsó kaszinó Nyitrán

Bezárt az utolsó kaszinó Nyitrán

Vataščin Péter

2024. 05. 30., cs – 21:05

Nyitra |

A kockázatos szerencsejátékok betiltását korábban már két petícióban követelték a nyitrai lakosok – közölte a TASR. Május 30-án csütörtökön lejárt az utolsó kaszinó engedélye is, amely a Tormos (Chrenová) lakótelep egyik bevásárlóközpontjában működött. Marek Hattas (Tím Kraj Nitra) polgármester szerint a város mostantól mentes a kockázatos szerencsejátékoktól. 

Az elmúlt években 44 játékterem és két kaszinó fejezte be működését Nyitrán. „Öt évvel ezelőtt elfogadtunk egy általános érvényű rendeletet, amellyel betiltottuk a kockázatos szerencsejátékokat Nyitra területén. A licencek több évig futottak, ma ért véget az utolsó érvényessége, s ezzel bezárt az utolsó kaszinó is a városban. Több mint 20 ezer lakost hallgattunk meg, akik aláírták az Állítsuk meg a szerencsejátékot elnevezésű petíciót. 

Mi vagyunk az első olyan megyeszékhely, ahol nincs egy kaszinó és játékgépekkel ellátott játékterem sem“ 

– állapította meg a polgármester. Hozzátette: nemcsak biztonsági, társadalmi és gazdasági, de urbanisztikai problémát is jelentettek a szerencsejátékok. Az egykori játéktermek helyén pékségek, üzletek, orvosi rendelők és fitneszközpontok nyíltak.

A nyitrai lakosok még 2016-ban indítottak egy petíciót a szerencsejátékok betiltása végett. Matúš Libant, az egyik kezdeményező elmondta, időközben változott a törvényi háttér, így 2019-ben újabb aláírásgyűjtést indítottak. A 22 városi képviselő pedig végül elfogadta, hogy az önkormányzat nem ad ki több licenszet ilyen célokra. A város döntését ezt követően megtámadta a járási bíróság, így újraszámlálták a szavazatokat, amely végül bizonyította, hogy érvényes volt a petíció. Ennek következtében újra el kellett fogadni az általános érvényű redeletet, amely megerősítette a tényállást, miszerint az önkormányzat nem ad ki több licenszet.

Marek Hattas szerint végül nem bizonyosodtak be azok a félelmek sem, hogy a városon kívül jönnek majd létre új kaszinók. Végül csak négy ilyen esetre került sor, míg addig Nyitrán 44 működött. A polgármester hozzáfűzte, a kieső bevételek nem veszélyeztették a város működését sem. 

„Semmilyen pénz nem éri meg a tönkretett emberi életeket, az összegek más módon kerültek vissza a városhoz. Ki van számolva, hogy minden olyan 1000 euróért, amely a szerencsejátékból a városi költségvetésbe kerül, ahhoz a játékosnak és családjának 30 ezer eurót kell eljátszania“ 

– egészítette ki Matúš Libant.

Read More

Post Comment