Search by category:
Egyéb kategória

Bizonyos gyógyszerek szedésénél ajánlatos kerülni a napozást

Bizonyos gyógyszerek szedésénél ajánlatos kerülni a napozást

Kulcsár Péter

2024. 05. 30., cs – 16:35

Ha bizonyos gyógyszereket szedünk, érzékenyebben reagálhat a bőrünk a napfényre, az ultraibolya-sugárzásra.

Kiütések, bőrpír, duzzanatok, súlyosabb esetben égési sérülés alakulhat ki. Fellángolhatnak az olyan krónikus bőrbetegségek is, mint az atópiás dermatitisz, a pikkelysömör vagy a herpesz – figyelmeztet az Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL), egyben felhívja az emberek figyelmét, hogy aki ilyen gyógyszert szed, az a lehető legkevesebb időt töltse a napon.

„Ilyen érzékenységet okozhatnak például egyes antibiotikumok, retinoidok, antidepresszánsok, antiepileptikumok, onkológiai gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, cukorbetegség és magas koleszterinszint elleni gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, beleértve a recept nélkül kaphatóakat is, valamint az orbáncfüvet tartalmazó krémek” – írta a felügyelet a közösségi hálón.

Arról, hogy mely gyógyszerek okoznak fokozott napérzékenységet, a gyógyszerel mellé csomagolt betegtájékoztatóban találnak információt a páciensek. „De ezt megkérdezhetik a gyógyszerésztől is” – tájékoztatott a ŠÚKL. „Fontos továbbá a fényvédő krém használata, még akkor is, ha nem tartózkodunk közvetlenül a tűző napon” – tette hozzá a ŠÚKL.

Read More

Post Comment