Search by category:
Egyéb kategória

Czuczorosok juniálisa: közösségépítés mesterfokon Érsekújvárban

Czuczorosok juniálisa: közösségépítés mesterfokon Érsekújvárban

Száz Ildikó

2024. 06. 17., h – 14:00

Érsekújvár |

Az idei családi juniálisra mintegy ötszázan érkeztek, köztük egykori és mai czuczorosok, szülők, nagyszülők, iskolabarátok és támogatók. A járási székhely egyetlen magyar tannyelvű alapiskolájának pedagógus- és szülői közössége remek szervezőcsapatként lehetőséget kínált az érsekújvári és a térségbeli magyar családoknak, hogy ismét találkozzanak és megismerkedjenek azokkal is, akik hamarosan a czuczorosok nagy családjának új tagjaivá válnak.

Juniálisunk legfontosabb küldetése, hogy kötetlen módon találkozzon a szülő, a pedagógus, a gyerek és minden iskolabarát. Szeretetben és barátságban jól érezzük magunkat. A szervezőcsapatnak és az iskola támogatóinak az igyekezetét dicséri, hogy az idei kötetlen találkozóra még többen fogadták el a meghívásunkat, mint az elmúlt években. Végtelenül boldog és hálás vagyok, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek!” – hangsúlyozta Priskin Zoltán iskolaigazgató. 

Mesés valóság

A stand szomszédságában, ahol az érkező vendégeket fogadta az intézmény vezetése, éppen a Kuttyomfitty Társulat előadása zajlott. A Paprika Jancsi, vagy nem! című meseelőadás egyik különlegessége volt, hogy Juhász Zsuzsanna főnevelő szépséges alkotásai is színre kerültek. A társulat mindkét tagja a Népművészet Ifjú Mestere cím viselője. Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás még az előadás hatása alatt állt, amikor megosztotta velünk az élményeit. „Nagyon aranyosak voltak a gyerekek! El kellett küldeni a kicsiket, mert annyira beleélték magukat a történetbe, hogy bejöttek a játszótérre is. Első alkalommal még a koronavírus-járvány előtt kaptunk meghívást a várostól, akkor az érsekújvári kultúrház bábtermében mi tartottuk az első magyar gyerek előadást” – mondta Mónika. Tamástól megtudtuk, hogy első alkalommal nagyon kevesen jöttek el az előadásra, szám szerint hatan. Aztán előadásról előadásra nőtt a nézőszám, rendszerint 60-70 nézőnk volt, kialakult egy állandó közönségünk. Vannak ismerős arcocskák, mi is nagyon hálásak vagyunk a lelkes közönségért és szívesen jövünk!” — tették hozzá a Kuttyomfitty Társulat tagjai. Néhány lépéssel arrébb Vass Gergely debreceni író és Kostyál Viktor érsekújvári származású illusztrátor beszélgetett a kis olvasókkal, A nagy dinoszauruszkalamajka című mesekönyvről. A Czuczor Gergely Alapiskola szakácsnői az idei juniálison is válogatott finomságokkal kényeztették a vendégeket. „Azért vagyunk itt, hogy beszámoljunk az iskola két tanulójának, Stégmár Dominiknak és Edvin Ivánnak a sikereiről, ők már régóta sportolnak nálunk. Mindenki azt hiszi, a gokart sport csupán a csarnokban épített pályán jelenti a körözést, holott keményen kell meg kell dolgozni, sok órát edzeni a remélt siker érdekében” – hangsúlyozta Peter Šutovský edző. Két versenyautót, sportfelszerelést és kupákat is hozott az alapiskola udvarában lévő standjukra. A Rotu Karting Team – Fibo karting csapat tagjaként Stégmár Dominik az EASYKART GRAND FINALS 22. évfolyamán EASY60 Academy kategóriában harmadik lett, a szlovákiai bajnokságon negyedik. „El kell jönni a fedett érsekújvári csarnokunkba. Hatéves kortól mindenkit szívesen látunk, professzionális szinten foglalkozunk a gyerekekkel, és már nagyon várjuk az első lánypilótát!” — tette hozzá Peter. 

Generációk találkoztak

Az iskola parkjában kötélpályán szórakoztak a gyerekek, vagy csatlakoztak egy-egy kézműveshez, de voltak családi ügyességi versenyek, asztali jégkorong, és bemutatkoztak a vívók, az íjászok. A legkisebbeket Ringató foglalkozásra várták, végül kisorsolták a tombola díjakat. Jutott idő komolyabb eszmecserére is Priskin Zoltánnal arról, hogy a közelmúltban ismét megerősítették a posztján, ám elmondása szerint az elkövetkező időszak cseppet sem ígérkezik egyszerűnek. „Úgy érzem, ez az öt év nagyon nehéz lesz, mert magasra tettük a mércét. Más önkormányzati iskolákhoz hasonlóan mi is készülünk a reformra, várhatóan 2025-2026-ban szeretnénk váltani, addig még nagyon sok továbbképzéssel igyekszünk felzárkózni. Konzervatív beállítottságú ember vagyok, ami nem jelenti azt, hogy nem vagyok nyitott az innovatív dolgokra. Ami azonban az iskola lelkületét, a pedagógiai módszereket illeti úgy gondolom, intézményünk nem csak alkalmazkodó, hanem irányadó intézmény is kell, hogy legyen. Ha csupán passzív alkalmazkodó közösséggé válunk, elveszünk. Iskolánk már most versenyképesnek tekinthető, ami a hátteret, az infrastruktúrát érinti, egyértelműen így is van” – hangsúlyozta Priskin Zoltán. A czuczorosok egyre nagyobb közösségében találkoztunk egykori pedagógusokkal, akik ma nagymamaként vettek részt a találkozón gyermekeik, unokáik kíséretében. A kézművesek és a foglalkozásokat vezetők között is szép számmal akadtak öregdiákok, akiknek ma már a gyerekeik látogatják az alapiskolát. A juniális megvalósítását az iskola vezetésén és alkalmazottain kívül a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének helyi szervezete, a 21. Század Gyermekéért Polgári Társulás, az Érsekújvári Polgári Klub, valamint a város és a megye önkormányzata támogatta. 

Read More

Post Comment