Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini találkozik Zelenszkijjel

Pellegrini találkozik Zelenszkijjel

Mészáros Richárd

2024. 06. 26., sze – 14:54

Peter Pellegrini szlovák államfő vagy a héten Brüsszelben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az Európai Tanács ülése idején, vagy pedig a közelgő washingtoni NATO-csúcson – jelentette be szerdai prágai látogatása során.

Pellegrini a jövő héten Lengyelországba látogat, majd felkeresi a többi szomszédos országot. A brüsszeli látogatással világossá akarja tenni Szlovákia EU- és NATO-elkötelezettségét.

„Arról tájékoztattak, hogy vagy az Európai Tanács e heti ülése alatt kerülhet sor az ukrán elnökkel való találkozóra, de ha ez nem sikerül, akkor a NATO-csúcson lesz kétoldalú megbeszélés, hogy ne kelljen ezzel várni, amíg megvalósul a hivatalos kijevi látogatás” – mondta Pellegrini.

Azt is megjegyezte, Prágából Brüsszelbe repül, ahol az Európai Bizottság elnökével lesz kétoldalú találkozója. „Ez azt jelenti, hogy az első hivatalos utam Prágába vezet, a második pedig Brüsszelbe, hogy egyértelműen igazoljam a külpolitikai irányultságunkat, és cáfoljam az ezzel kapcsolatos kételyeket” – hangsúlyozta.

Hozzátette, Szlovákia mélyen beágyazódott az EU-ba és a NATO-ba, ez így is marad, és sem a kormány, sem az államfő nem fog változtatni ezen az irányvonalon. „Az egyetlen, amit mindig hozzáfűzünk ehhez, az az, hogy több évtizedes tagság után nem lehetünk passzív tagok, amely elfogadja a döntéseket, hanem részt is vesz azok kialakításában” – magyarázta Pellegrini.

Pavellel egyetértettek abban is, hogy sem Csehországnak, sem Szlovákiának nem kell amiatt aggódnia, hogy nem tartozik a nagy tagállamok közé, szuverén módon kinyilváníthatják a véleményüket és képviselhetik a kelet-közép-európai régiót, amelynek kissé mások a sajátosságai, mint a Nyugatnak.

A nyári szünet után Pellegrini németországi és franciaországi látogatásra készül.

Read More

Post Comment