Search by category:
Egyéb kategória

Filléres trükk, amivel távol tarthatja a szúnyogokat

Filléres trükk, amivel távol tarthatja a szúnyogokat

Juhász Katalin

2024. 06. 28., p – 19:18

Nyáron nincs rosszabb annál, mint amikor a teraszon, erkélyen töltött kellemes időt szúnyogok zavarják meg. Ismerjenek meg egy olcsó trükköt, amely távol tartja őket!

Egy kártevővő-szakértő megosztotta velünk, hogyan szabadulhatunk meg végleg a szúnyogoktól úgy, hogy közben még jó illatunk is legyen. Bár rengeteg rovarirtó spray kapható, általában kellemetlen szaguk van.

Pat Joiner kártevőszakértő azonban tudja, hogyan lehet a leghatékonyabban elriasztani a csípős szúnyogokat. Mindenekelőtt fontos, hogy valamivel „elfedjük” természetes illatunkat, amely vonzza a rovarokat. Könnyedén készíthet házi szert olyan illóolajokból, amelyeket a szakértő szerint már az ókorban is használtak a szúnyogok elűzésére. Egyes illatok túl erősek a szúnyogok számára, és inkább távol maradnak tőlük, mert veszélyt látnak bennük.

Az egyik hatékony szúnyogriasztó illat a levendula. Ez a növény linaloolt és linalil-acetátot tartalmaz, amelyek összezavarják a rovarok szaglását. A citromért sem rajonganak, mert a sav irritálja őket. Egy másik illóolaj, amely segít megszabadulni a szúnyogoktól, a vanília, mivel a rendkívül édes illata remekül elrejti a természetes szagunkat. 

Ahhoz, hogy otthon magunk készítünk egy ilyen spray-t, mindössze néhány összetevőre lesz szükségünk. Ezek a levendulaolaj, a citromlé, a vaníliakivonat és egy szórófejes flakon. 

A házi készítésű szúnyogirtóhoz 10 csepp levendulaolajra, 4 evőkanál citromlére és 3 evőkanál vaníliakivonatra lesz szüksége. Keverje össze ezeket az összetevőket egy szórófejes flakonban. Sokan azt javasolják, hogy adjunk a keverékhez vodkát, de erre nincs szükség, mivel a vaníliakivonat maga is tartalmaz alkoholt. 

Ezután az illatanyagot ráfújhatja a ruháira, az ablakok, ajtók köré vagy a kültéri bútorokra, és a szúnyogoknak esélyük sem lesz. Legyen azonban óvatos az illóolajok használatakor, ha gyerekek vagy háziállatok vannak a lakásban, mert irritálhatják őket. 

A teraszon vagy erkélyen a szúnyogok elleni extra védelem érdekében a kertészek négy növény ültetését javasolják a szúnyogok elriasztására. Ezek a menta, a körömvirág, a rozmaring és a citromfű. 

(Pluska) 

Read More

Post Comment