Search by category:
Egyéb kategória

Itt vannak a Grammy-jelölések

Itt vannak a Grammy-jelölések
Juhász Katalin
2020. 11. 28., szo – 12:54

2020. november 28., szombat – 13:30
ss
Friss ikon
Off

Törzs

Beyoncé demonstrálta, hogy akkor is össze tudja szedni a legtöbb jelölést (kilencet), ha nincs új albuma a vizsgált időszakban. Idén tulajdonképpen egyetlen dallal volt jelen a piacon, a Black Parade viszont több kategóriában is kiérdemelte a figyelmet. Ő egyébként a Grammy-díj történetének legtöbbet jelölt női előadója. 

A legfontosabb kategóriának tartott év albumáért három olyan lemez nem száll versenybe, amelyeket a kritika és a közönség egyaránt lelkesen fogadott: Fiona Apple, Bob Dylan és The Weeknd albuma. Előbbit csak rock és alternatív kategóriában jelölték díjra, utóbbit pedig sehol, ami teljességgel érthetetlen – a kanadai énekes már meg is szólalt, korruptnak és sznobnak nevezve az Amerikai Lemezakadémiát. Ez nyilván nem használ a testület tekintélyének, amelyet az utóbbi időszakban több botrány is tépázott. 

A második legtöbb jelölést, fejenként hatot, Dua Lipa, Taylor Swift és Roddy Ricch rapper kapta, közülük csak Swift eredményén nem csodálkozunk, hiszen Amerika üdvöskéje a Folklore című „karanténalbummal” új arcát mutatta meg. Természetesen ez a korong is versenybe száll az év albumáért, vetélytársai a Coldplay, Dua Lipa, Post Malone, az USA-ban rendkívül népszerű Haim lánytrió, a Black Pumas, a sokak által Frank Ocean női megfelelőjének tartott Jhene Aiko és a multiinstrumentalista „csodagyerek”, Jacob Collier – utóbbi szintén nagy meglepetés, mivel sokkal közelebb áll a dzsesszhez, mint a mainstreamhez. 

Végre Phoebe Bridgers is bejutott a legjobb új előadók közé, a dalszerző-énekesnőnek ez négy évébe telt, de megszokhattuk, hogy a lemezakadémiához minden újdonság hosszú fáziskéséssel jut el. Az viszont örömteli tény, hogy A legjobb rock-előadás (Best Rock Performance) kategória valamennyi jelöltje nő, illetve női frontemberrel működő zenekar – a Grammy történetében nem volt még ilyen. (Fiona Apple, Brittany Howard, Phoebe Bridgers, Haim, Grace Potter és a Big Thief). 

A rockzenei kategóriákba idén a szokásosnál szerencsésebben sikerült besorolni a jelölteket, dacára annak, hogy az „alternatív” meghatározás értelmezése például alaposan kitágult a kilencvenes évek óta. (Ne feledjük, hogy 1988-ban a Jethro Tull a legjobb heavy metal album kategóriában győzte le a Metallicát.) A gitáralapú zenékre amúgy is rossz idők járnak, a hiphop teljesen átvette az uralmat Amerikában, lassan már az r’n’b-számok is csak akkor lehetnek sikeresek, ha tartalmaznak rapbetétet. Ám a krízis is produkál remek teljesítményeket, itt van például a Tame Impala, a Fontaines D.C., vagy Grace Potter. És talán Fiona Apple zseniális albumát is azért sorolták az alternatív kategóriába, hogy több esélye legyen a trófeára, mintha az év lemezéért indítanák. Ugyanakkor az idén szintén „alternatív” Beck öt évvel ezelőtt megkapta az év albumának járó Grammyt a Morning Phase-ért. Szóval nem könnyű a besorolók dolga. Ezt ők maguk is érezhetik, hiszen egyébként miért neveztek volna át nemrég néhány kategóriát? A world music, azaz a világzene például mostantól global music néven szerepel a Grammy-szótárban. A lemezakadémia azzal indokolta a változtatást, hogy szakítani akar a korábbi elnevezéshez fűződő gyarmatosító felhanggal, és alkalmazkodik a kategória által képviselt sokféle közösség zenehallgatási trendjeihez. Ezt talán úgy fordíthatjuk le, hogy minden, ami nem amerikai vagy brit pop-rock gyökerekkel rendelkezik, ide sorolható. 

Az Urban Contemporary kategória is új nevet kapott (itt olyanokat díjaznak, akik az r’n’b, a pop és hiphop környékén mozognak, de egyik stílusba sem sorolhatók egyértelműen). Mostantól Best Progressive R&B kategóriának nevezik – elsősorban a George Floyd-gyilkosság, illetve a Black Lives Matter mozgalom hatására, hogy ne a nagyvárosi feketékre asszociáljon azonnal, aki meghallja. 
Aztán itt a legjobb rap/ének kategória (Best Rap/Sung Performance), amelyet Best Melodic Rap Performance, azaz legjobb dallamos rap előadás névre kereszteltek, hogy a rapzenével kikevert legfurább hibridek is beleférjenek, a countrytól az elektronikus zenéig. 
Persze nem mind a 83 kategória kap azonos figyelmet, és csak töredékük szerepel a gálán, amelyről még nem tudni, közönség nélkül vagy limitált nézőszámmal rendezik-e meg. Csak a dátum és a műsorvezető biztos: Alicia Keyst két év után Trevor Noah komikus váltja. Az időpont pedig január 31.

Bevezető

Nyilvánosságra hozták a várva várt 2021-es Grammy-jelöléseket, a listán aránylag sok a meglepetés – negatív és pozitív értelemben is. A világ legfontosabbnak tartott, de inkább csak leghíresebb zenei díjait január végén adják át, immár 63. alkalommal.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment