Search by category:
Egyéb kategória

Karácsony előtt a tavalyinál is nagyobb rohamra számítanak a halárusok

Karácsony előtt a tavalyinál is nagyobb rohamra számítanak a halárusok
Molnár Iván
2020. 12. 17., cs – 17:22

2020. december 18., péntek – 15:00
halak
Friss ikon
Off

Törzs

„Az árak idén nem változtak, vagyis a halhoz a tavalyi és tavalyelőtti áron lehet hozzájutni. Mi 4,30 euróért adjuk majd a ponty kilóját, országosan azonban nagyjából 4,20 és 5 euró között mozog az ára. Az amur kilója nálunk 4,30, a harcsa és a csuka 12, a süllő 20, a pisztráng 7,50, a busa és a kárász pedig 2,70 euróba kerül majd” – nyilatkozta lapunknak Sládeček Róbert haltenyésztő és -kereskedő, akinek Malacka és Szakolca környékén vannak halastavai, és aki a karácsonyi időszakban dunaszerdahelyi és szakolcai eladóhelyekre szállít halat. Sládeček szerint, ami a mennyiséget illeti, az idei év jónak mondható.

„A legtöbb természetesen továbbra is a pontyból fogy, de a ragadozó halak iránt is évről évre egyre nagyobb a kereslet. A ragadozók közül egyébként a legtöbben a harcsát és a csukát választják, a süllőt is keresik, ebből azonban kevesebb van, így gyorsan elkapkodják a vásárlók”

– mondta el Sládeček. Szerinte az elmúlt években a legtöbben december 20. és 22. között vették meg az élő halat, idén azonban a járvány miatt ez is változhat, sokan ugyanis igyekeznek minél hamarabb megvenni a karácsonyi vacsorához szükséges hozzávalókat. A szerdán meghozott járványügyi megszorítások között ugyanakkor a halárusítás is kivételt képez, vagyis a halat a szombati országos lezárást követően is megvehetjük majd.

„Dunaszerdahelyen mi december 19-én, szombaton kezdjük el árulni az élő halat, és a vásárlók egészen december 23-áig megtalálnak bennünket. Korábban 24-én is megpróbáltuk, ez azonban nem jött be, akkorra ugyanis már csak nagyon kevesen halasztják a vásárlást, így erről idén lemondtunk”

– mondta el Sládeček. Szerinte azoknak, akik pontyot vagy harcsát szeretnének venni, nincs miért sietniük, hiszen ebből van elég, akik azonban süllőre, csukára vagy amurra vágynak, azoknak érdemes minél hamarabb felkeresniük a kereskedőket, ezekből ugyanis kevesebb van, és gyorsan elkapkodják őket.

Hasonló helyzetről számoltak be a keleti országrészben is. A Kassa-vidéki járásban található perényi haltenyészet tulajdonosa azt mondta, náluk sem változtak az árak, de azt, hogy a tőlük felvásárolt halat a kereskedők mennyiért adják tovább a fogyasztóknak, nem tudja. Az érdeklődés szerinte idén picivel nagyobb, mint korábban, vagyis valamivel több halat adtak el, mint például egy évvel ezelőtt. Egy kassai halárus, aki az összes nagykernél ott van a standokon, lapunknak elmondta, hogy az emberek meg vannak őrülve, úgy vásárolnak. Senki, de még ők sem tudják, mi lesz holnap vagy holnapután, ezért igazi vásárlási láz van. Az árak szerinte kilónként nagyjából 20 centtel nőttek a múlt évihez képest. Egy kiló ponty ára Kassán átlagosan 4,50 és 5 euró között mozog.

„Mindenkinek csak azt ajánlhatjuk, hogy a karácsonyi halat a lehetőségek szerint a helyi tenyésztőktől és kereskedőktől vásárolják meg, vagyis olyanoktól, akik nem utaztatják a halat a fél világon keresztül, és akik képesek biztosítani a megfelelő minőséget”

– nyilatkozta lapunknak Daniel Hrežík, a földművelésügyi tárca szóvivője. Szerinte a szlovákiai haltenyésztőket és -árusokat szigorúan ellenőrzi az élelmiszer-felügyelet, a hazai hal vásárlása így nagyobb biztonságot nyújt a fogyasztóknak, a hal útja ugyanis a halastótól egészen a kereskedőik visszakövethető.

Mire kellene ügyelnünk a vásárlásnál? A szakemberek szerint, ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. A kisebb sérülés, pikkelyhiány általában nem utal nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télen elég gyakori, ám ha sok pikkely hiányzik a halról, vagy komolyabbak a sérülések, jobb meggondolni a dolgot. Fontos megemlíteni azt is, hogy az élő pontyot nem szabadna két napnál tovább tartanunk a fürdőkádban, mert a klórozott víz határozottan nem tesz jót neki. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha élő halat veszünk, azt a vásárlást követő 48 órán belül le kellene vágnunk.

Hrežík szerint a szlovákiai családok többsége számára a hal továbbra is a karácsonnyal függ össze, ami azt is jelenti, hogy még mindig elenyészően kevés halat fogyasztunk.

„Az egy főre jutó átlagos éves halfogyasztás 5,5 kilogramm körül mozog, ami csak első látásra tűnik soknak. A szakemberek szerint az optimális éves fejenkénti fogyasztás 17–20 kilogramm lenne, és a minimális ajánlott mennyiség is 12 kilogramm körül mozog”

– mondta el Hrežík. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felmérése szerint egyébként a szlovákiai családok alig 18 százaléka fogyaszt halat heti rendszerességgel, míg az uniós átlag 42 százalék körül mozog. Az Eurostat szerint – elsősorban az üzletláncok akciós ajánlatainak a hatására – a szlovákiai fogyasztók a halak esetében is nyitottak az újdonságokra, vagyis szívesen kóstolnak meg új halfajtákat, a többség azonban még mindig inkább a klasszikus édesvízi halfajtákat részesíti előnyben a tengeri halakkal szemben.

Molnár Iván, Németi Róbert

Bevezető
Pozsony/Kassa |

A szombattól érvényes járványügyi megszorítások a halárusokra nem vonatkoznak, így még jövő szerdáig bárki beszerezheti a karácsonyi asztalra szánt friss halat. Mennyit kérnek idén a pontyért, és mire kellene odafigyelnünk a vásárlásnál?

Település / hely
Pozsony/Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment