Search by category:
Egyéb kategória

Matematikai anyagok egyetemistáknak

A GeoGebra matematika oktatására szakosodott online platform és szoftverszolgáltató, amely a felhasználót a geometria, algebra, táblázatkezelés, grafikus ábrázolás, statisztika és az analízis terén támogatja. A tananyagtár magyar nyelven is elérhető, a bal alsó sarokban lehet a nyelvet kiválasztani.

APPLIKÁCIÓK – HA GONDOK LENNÉNEK A MATEKKAL

https://egyetemistakmagazinja.hu/matematikai-applaikaciok/

Valaki álmából felkeltve is eldarálja a másodfokú egyenletek megoldóképletét, sőt még le is deriválja őket, ha kell, de vannak olyanok is, akiknek egy matekóra maga a pokol. A következő appok a matematika gubancainak kibogozásában- vagy ha másban nem is, a feladatok könnyebb megoldásában lehetnek segítségetekre.

Több matematikai feladatmegoldást segítő applikáció is van már a piacon, melyek közül némelyik csupán az egyszerűbb példákban tud segítséget nyújtani, míg mások a legbonyolultabb egyenleteket, vagy épp a kézírást is felismerik. Az alábbiakban ezek közül soroltunk fel egy párat.

PhotoMath: grafikonokat ábrázol, ismeri a képleteket, oszt-szoroz, hatványoz, és így tovább. Ha ez nem lenne elég, még a magyarázatokat is lépésről lépésre levezeti. Nem használ mást, csak a kamerát, és már ki is számolta a feladatot.

MyScript: kalkulátora azért kényelmes, mert okostelefonon vagy tableten kézzel is fel lehet írni a megoldandó példát. Elméletben felismeri a kézírást a program, de azért nem árt szépen kerekíteni a számokat. Egészen bonyolult műveleteket is meg tud oldani részekre bontás nélkül.

Microsoft Math Solver: elérhető iOS-re és Androidra egyaránt. Felülete és működése teljesen egyezik a két platformon. Felismeri az ujjunkkal a képernyőre felírt képleteket és feladatokat, de ha kell, közvetlenül a programmal le is fotózhatjuk az eredetileg papírra leírt példákat.

MathPix: felismeri a kézírást, abból digitalizálja a példát, majd azonnal meg is oldja. A fókuszt a példán kell tartani, a széleit kézzel állítani, ha kell, majd megnyomni az alsó gombot – néha erre sincs szükség, mert magától fotóz és felismeri a számokat. Ha ezzel megvagyunk, máris mutatja a megoldást: először függvényben, de ha átlagos matekpéldáról van szó, akkor a „Solver” opcióra kattintva már látjuk is a végeredményt. Egyszerű műveletekkel és komolyabb egyenletekkel is simán megbirkózik.

Végül, bár nem alkalmazás, megemlítenénk még egy weboldalt is, ami áttekinthetően, magyar nyelven, és javarészt prémium fiók nélkül is működtethető: ez a mateking.huMindent színekkel és rajzokkal magyaráznak, a témakörök bontása miatt áttekinthetőbb a tanulnivaló és könnyebb megtalálnod, amit keresel. Külön fejezeteik vannak az egyetemi és a középiskolai matek tananyagokhoz, valamint egyetemekre lebontva is találhattok anyagokat.

Matematikai anyagok egyetemistáknak” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment