Search by category:
Egyéb kategória

Az ukrajnai újjáépítést támogató szerződéseket írt alá Kijevben a német fejlesztési miniszter

Az ukrajnai újjáépítést támogató szerződéseket írt alá Kijevben a német fejlesztési miniszter

Mészáros Richárd

2024. 05. 09., cs – 20:11

Az orvosok és villanyszerelők legalább olyan fontosak Ukrajnában, mint a páncélosok – jelentette ki csütörtökön Svenja Schulze német fejlesztési miniszter, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe, hogy Berlin további segítségéről biztosítsa az ukrán vezetést az újjáépítésben.

A tárcavezető megbeszéléseinek központjában az ukrán áramhálózat kiépítéséhez nyújtott német segítség állt. A miniszter 45 millió euró összértékben írt alá támogatási szerződéseket.

Mindemellett Schulze nem tudott találkozni Olekszandr Kubrakov újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettessel, mivel az ukrán parlament éppen a nap folyamán mentette fel őt tisztségéből.

Schulze látogatása a június 11-én kezdődő kétnapos, nagyszabású újjáépítési konferencia előkészítésére szolgál. A Berlinben szervezett rendezvényre mintegy 1500 résztvevőt várnak, köztük állam- és kormányfőket. A konferencián egyebek között arról lesz szó, hogy miként tudják majd támogatni a kis- és középvállalkozásokat, illetve szakmunkásokat találni a helyreállítási munkálatokhoz.

„Itt az emberek nem adják fel, minden nap igyekszenek helyrehozni országukat” – hangsúlyozta Schulze. „Ehhez nagyon fontos, hogy a segítség ne szorítkozzon fegyverekre, hanem a civil újjáépítésben is érvényesüljön” – tette hozzá.

Az ukrán kormány szerint a dolgok jelen állása szerint az újjáépítés öt-tíz évig is eltarthat. A Világbank, az Európai Unió és az ENSZ év elején kiadott becslése szerint a háborús károk mintegy 500 milliárd eurót tesznek ki Ukrajnában.

Read More

Post Comment