Search by category:
Egyéb kategória

A szudáni hadsereg is beleegyezett a háromnapos tűzszünetbe

A szudáni hadsereg is beleegyezett a háromnapos tűzszünetbe

Mészáros Richárd

2023. 04. 22., szo – 00:35

A szudáni hadsereg is beleegyezett a pénteken kezdődő háromnapos tűzszünetbe, hogy a szudáni nép megtarthassa a ramadán moszlim böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnepet.

„A fegyveres erők remélik, hogy a lázadók tartják magukat a fegyverszünet minden követelményéhez, és leállítják az azt zavaró katonai mozgásokat” – áll a hadsereg közleményében.

Előzőleg pénteken a hadsereggel közel egy hete harcban álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) járult hozzá a háromnapos tűzszünethez.

A tűzszüneti felhívások ellenére a pénteki nap folyamán folytatódtak a heves harcok a két rivális haderő között Kartúmban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Margaret Harris genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy 413 ember halt meg és 3551-en sebesültek meg a harcokban. James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek a szóvivője elmondta, hogy a harcokban legkevesebb kilenc gyermek halt meg és feltehetően több mint ötven gyermek sebesült meg.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága követelte, hogy „azonnal és akadálytalanul eljuthassanak a segélymunkások a rászorulókhoz, tekintettel a nemzetközi humanitárius jog betartásának a kötelezettségére”.

A nyugat-szudáni Dárfúr tartományban, ahol az RSF fegyvereseinek többségét alkotó dzsandzsavíd milicisták kegyetlen túlkapásokat követtek el a 2003-ban kitört háborúban, katasztrofális a helyzet – mondta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egyik orvosa, aki szerint annyi a páciens, hogy ágyhiány miatt egy részüket a kórházak folyosójának a padlóján látják el.

A milicistáknak a lakónegyedekben felállított állásait bombázó légierő a 74 kartúmi kórház 70 százalékát találta el, és az érintett részlegek működésképtelenek – közölte az orvos szakszervezet.

A Nemzetközi Krízis Csoport (ICG) agytröszt szerint sem a 2021. októberi katonai puccs után felállított katonai tanács vezetője, Abdel-Fattáh Burháni, a hadsereg vezérkari főnöke, sem riválisa és egykori helyettese, az RSF vezetője, Mohamed Hamdán Daglo, más néven Hemedti „nem akar engedni, a helyzet még rosszabbodhat”.

A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Bésir diktátor 2019-ben történt megdöntésekor, Burháni most azzal vádolja Daglót, hogy a hatalom megszerzésére törekszik.

Az Európai Unió megsokszorozza az erőfeszítéseket a tűzszünet elérése és mintegy 1500 állampolgára kimenekítése érdekében – közölte pénteken Brüsszelben egy uniós vezető. Hozzátette, hogy a bezárt repülőtér miatt nem lehetséges a légi evakuálás, a szárazföldihez pedig háromnapi tűzszünetre van szükség. Egyelőre nincsenek meg a biztonsági feltételek egy ilyen művelethez, de az adott időpontban készek lesznek rá – mondta az AFP francia hírügynökségnek.

A műveletet Franciaország és Görögország egyezteti.

A szudáni helyzetet megvitatják az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán is.

Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője megbeszéléseket folytat a térségbeli országok vezetőivel, tárgyalt az Arab Liga főtitkárával és az egyiptomi külügyminiszterrel is.

Az Európai Uniónak küldöttsége tartózkodik Kartúmban és hét tagállamnak – Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Görögország és Csehország – van képviselete a szudáni fővárosban.

Svájc pénteken bejelentette, hogy fontolgatja a svájci állampolgárok, így szudáni nagykövetségének egyes dolgozói kimenekítését. Szudánban mintegy száz svájci állampolgárnak van ideiglenes lakhelye, a többiek Vörös-tengerhez látogató turisták.

Spanyolország katonai szállítógépet küldött pénteken Zaragozából Dzsibutiba mintegy nyolcvan Szudánban rekedt spanyol, uniós és dél-amerikai állampolgár kimenekítésére.

Dél-Korea és Japán szintén pénteken jelentette be, hogy katonai gépet küldenek Dzsibutiba az állampolgáraik evakuálására. A szöuli külügyminisztérium szerint huszonnyolc dél-koreai állampolgár, közöttük nagykövetségi dolgozók, a japán önvédelmi erők (hadsereg) szerint pedig mintegy hatvan japán tartózkodik az afrikai országban.

Read More

Post Comment