Search by category:
Egyéb kategória

Gyerekeknek fejleszt Instagramot a Facebook

Gyerekeknek fejleszt Instagramot a Facebook
Balázs Lilla
2021. 03. 19., p – 09:33

2021. március 19., péntek – 12:17
gyerekbarát

Friss ikon
Off

Törzs

A Facebook tulajdonában lévő cég termékfejlesztési alelnöke, Vishal Shah egy dokumentumban arról írt kollégáinak, hogy a fiatalokkal kapcsolatos munka elsődleges prioritású a cég számára. Ennek pedig két fontos lépése jön hamarosan: egyik, hogy biztonságosabbá teszik a felületet a 18 évnél fiatalabb felhasználók számára, második, hogy létrehoznak egy olyan Insta-verziót, amelyet a 13 évnél fiatalabbak is biztonságosan használhatnak.

A jelenlegi szabályozás szerint 13 évnél fiatalabbak nem regisztrálhatnak az Instagramra, a regisztráció során sokan valótlan életkort adnak meg, így sok fiatalabb felhasználó is lehet a rendszerben.

A nemrég tett bejelentés idején is utalt rá az Instagram, hogy a jövőben szigorúbban, például AI-eszközökkel tervezik ellenőrizni a regisztrálók életkorát.

Meg nem erősített információk szerint a fejlesztést az Instagram vezetője, Adam Mosseri és a Facebooktól decemberben áthozott alelnök, Pavni Diwajni felügyeli majd. Diwjani korábban a Google-nél dolgozott, és a gyerekeknek szánt tartalmak kialakításáért: például a Youtube Kids fejlesztéséért felelt. 

A vállalat vezetője szerint sok tennivalójuk van ezen a téren, és a megoldásnak része lesz, hogy létrehoznak egy külön Instát a gyerekeknek, ahol a szülők ellenőrizhetik, hogy mi történik. A vezető elmondta, hogy a projekt még a korai szakaszában van, és egyelőre nincsenek részletes terveik. 

A fejlesztési terveket sok szakértő kritizálta. A közösségi média családokra gyakorolt hatását kutató Priya Kumar szerint, a gyerek-Insta arra lehet jó, hogy a Facebook már fiatalon behúzza őket, és elfogadottá tegye azt, hogy a társas kapcsolatok az interneten léteznek. A Youtube Kids esetén is gyakran látni azt, hogy a gyerekek gyakran továbbkattintanak a fő felületre. 

A Facebook nem először kísérletezik a gyerekek piacán: 2017-ben indították el a Messenger Kids nevű szolgáltatást, amelyet 6 és 12 év közötti gyerekeknek szántak. Akkor 95 gyermekjogi szervezet közös levélben kérte Mark Zuckerberget, hogy vonja vissza a terméket: számos bizonyíték utalt arra, hogy a közösségi oldalak rendszeres fiatalkori használata árt a gyerekek fejlődésének.

A Facebook akkor azt válaszolta, hogy számos szakértő bevonásával alkották meg a gyerekek üzenetváltására létrehozott eszközt. Ám a Wired később kinyomozta, hogy e szakértők többsége pénzügyi kapcsolatban állt a Facebookkal. 2019-ben a Verge írt arról, hogy egy rendszerhiba következtében a Messenger Kidset használó gyerekek vadidegen felnőttekkel is beszélgethettek. 

Az Instagrammal kapcsolatban pedig már eddig is számos kutatás mutatta meg, hogy a felületen hogyan vált gyakoribbá a tinédzserek ellen elkövetett erőszak és zaklatás. Ahogy azt is látni, hogy idősebb férfiak ezt a felületet használták arra, hogy fiatalabb gyerekek bizalmába férkőzzenek. 

Érdekesség, de az Instagram-vezér Mosseri például kitakarja a saját gyerekei arcát, ha felbukkannak egy posztjában, ennek ellenére mégis jó ötletnek tartja, hogy gyerekek tömegei regisztráljanak egy közösségi oldalra. Ezzel kapcsolatban azt mondta a sajtónak, hogy mivel ő közszereplő, felmerülnek bizonyos biztonsági aggályok, és ezért takarja ki a gyerekek arcát.

(bl, 444)

Vekerdy Tamás

„Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is?”

Engedjük-e tévézni a gyerekünket? Rászóljunk-e, hogy egyen rendesen az asztalnál? S megmondjuk-e neki az igazat a Jézuskáról? Aki válaszol: Vekerdy Tamás pszichológus.
 

Bevezető

13 évnél fiatalabb gyerekek számára készül létrehozni egy fotómegosztó szolgáltatást az Instagram vezetősége.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment