Search by category:
Egyéb kategória

Ismét kitört Hawaii második legnagyobb vulkánja

Ismét kitört Hawaii második legnagyobb vulkánja

Mészáros Richárd

2023. 09. 12., k – 09:10

Ismét működésbe lépett a Kilauea vulkán Hawaii legnagyobb szigetén – közölte hétfőn a Hawaii vulkánfigyelő szolgálat (Hawaii Volcano Observatory).

A szigetcsoporthoz tartozó Nagy Szigeten (Big Island) található vulkán két hónap szünet után mutatja ismét a működés jeleit, miután helyi idő szerint vasárnap délután elkezdett lávát kibocsátani, valamint a kiszabaduló gázok vulkáni füstköddé álltak össze.

A lakosságot a hatóságok arra figyelmeztették, hogy kerülje a füstköd belélegzését, ugyanakkor közölték, hogy a lávafolyam lakott területet és a nemzeti park létesítményeit – ahol a vulkán található – nem fenyegeti.

A kutatók egyelőre vizsgálják a vulkán aktivitásának fokát. A készültségi fokozatot figyelmeztetésre emelték, a légiforgalom számára ugyanakkor vörös szintű készültséget léptettek életbe, ami a legmagasabb fokot jelenti.

A Kilauea Hawaii második legnagyobb vulkánja, júniusban néhány héten keresztül hasonló jeleket mutatott. Azt megelőző kitörése 2021 szeptemberétől 2022 decemberéig tartott. Komolyabb károkat a Kilauea 2018-ban okozott, amikor kitörése több mint 700 lakóépületet pusztított el.

Read More

Post Comment