Search by category:
Egyéb kategória

X1 xDrive 25e: mi értelme van ennek a hibridnek?

X1 xDrive 25e: mi értelme van ennek a hibridnek?
Demecs Péter
2021. 03. 22., h – 12:37

2021. március 23., kedd – 15:00
X1 25e

Friss ikon
Off

Törzs

A BMW 2009-től árulja az X1-es SUV-t, ekkor jelent meg az első generáció. A második, F48-as jelölésű változatát 2015-ben mutatta be, 2019-ben pedig bejelentették a sorozat ráncfelvarrását. A klasszikus változásokon kívül ezzel a modernizálással érkezett meg annak a plug-in változatnak a gyártása, amely legutóbb a szerkesztőségi garázsunkban is megfordult. 

Háromhengeres motorral

A negyedik generációs plug-in hybrid meghajtás az X1 xDrive 25e esetében egy 1,5 literes háromhengeres erőforrást jelent, melyet egy ebbe a modellbe kifejlesztett elektromotor egészít ki. Ez utóbbi technikája természetesen a BMW Group konszern elektromos és hibridmeghajtású modelljeinél használt eDrive-rendszerből származik. Mit jelent mindez a számok világában?
A 1,5 literes motor a TwinPower Turbo-technológiát alkalmazza, teljesítménye csak 95 kW (125 LE), amely 5000–5500 fordulat között elérhető, a 220 Nm-es forgatónyomaték pedig 1500 és 3800 között áll rendelkezésre. A belső égésű motor a hatgangos automata Steptronic váltóval van kiegészítve, amely a teljesítményt csak az első kerekekre küldi. A hátsó kerekek meghajtásáról gondoskodik az elektromotor, melynek teljesítménye 70 kW (95 LE), a forgatónyomatéka 165 Nm. 
A kombinált teljesítmény a gyári adatok szerint 162 kW és 220 lóerő, 385 Nm-es forgatónyomatékkal. Mindez elég arra, hogy a járgány 6,9 másodperc alatt felgyorsuljon 0-ról 100 km/órás sebességre. 
Az X1 egy nagyon rövid időre tiszta elektromotorrá is változhat, ilyenkor viszont csak a hátsó kerekek meghajtása elérhető. A járgány ebben az üzemmódban 135 km/órás sebességgel tud suhanni. Ha túllépik ezt a sebességet, vagy ha erőteljesen letapossák a gázpedált, a járgány önmagától, automatikusan ismét átkapcsol hibridmeghajtásba. Az autó ilyenkor az energiát a lítium-ionos akkumulátorokból nyeri, melyek maximális kapacitása 10 kWh, ám a reálisan kihasználható kapacitás a gyártó szerint 8,8 kWh, ami elvileg elég lehet arra, hogy 54–57 kilométert is megtegyünk az autóval pusztán árammeghajtással. A gyakorlatban viszont a fedélzeti számítógép teljes feltöltés esetén 46 kilométeres hatótávolságot mutat, ami nem olyan óriási különbség a gyári információkhoz képest. A lekicsinyített üzemanyagtartály térfogata 36 liter a pusztán belső égésű motorral rendelkező modell 51 literjéhez képest. 
 

motor

Fogyasztás és töltés

A gyakorlat igazolta, hogy a 46 kilométert tiszta árammeghajtással simán megtehetik az autóval. Nekem ugyan csak valamivel kevesebbet sikerült vele megtennem, de elsősorban azért, mert a teszthéten még nagyon hideg volt, s hát fűteni is kellett. 
A hibridmeghajtás fogyasztása az én méréseim szerint minden igyekezetem ellenére is közvetlen három liter felett maradt 100 kilométeren. A gyári adatok között szereplő 1,9–2,1 literes átlagot még véletlenül sem tudtam teljesíteni.

A rendelkezésére álló eDrive-módok közül a kedvencem az Auto eDrive volt, amelyben az autó saját maga dönti el, hogy a klasszikus motor, az elektromotor vagy a kettő kombinációja-e a leghatékonyabb az adott helyzetben. Az X1 városban az esetek többségében csak az elektromos meghajtást használja, városon kívül viszont átkapcsol a hibridmeghajtásra, minek köszönhetően megakadályozza, hogy az akkumulátorok néhány kilométer után lemerüljenek, s ugyanakkor minimalizálja az autó üzemanyag-fogyasztását. 
Ami a töltési időket illeti, túl nagy gyorsaságra ne számítsanak. Az autó töltésereje csak 3,7 kW, így töltőállomásról vagy házi wallboxon keresztül 3 óra alatt tudják feltölteni a járgányt. A 230V-os konnektorból körülbelül öt óráig fogják tölteni az autót. Ezek az értékek éjszakai töltés során teljesen rendben vannak, ám ha napközben fogják akarni tölteni, már kicsit gondban lesznek; még a leglassúbb bevásárlás sem fog három óráig tartani. 

Végső összegzés

Mivel nem vagyok híve a túl nagy SUV modelleknek, a legkisebb X1 nekem méretben nagyon megfelelt. A nagyon feltűnő és rikító kék is jól mutat. Tudtam, mit várhatok a meghajtástól, tudtam, körülbelül mennyi időt kell a töltés miatt várakozni, ezért ezen a téren nem okozott meglepetést. 
A járgány legnagyobb pozitívuma azon túl, hogy néhány kilométert elektromos meghajtással is megtesz, inkább a hibridmeghajtás, és az Auto eDrive üzemmód, amely valóban minimalizálja az üzemanyag-fogyasztást. S bár a járgány elsősorban a takarékos vezetésről szól, néha azért nem árt átkapcsolni a Sport üzemmódba. Meglepődnek, milyen dinamikát tud magából kipréselni. Aki szereti a BMW-t, a plug-in hybrid járgányokat és van hol töltenie az autót, annak csak ajánlani tudom ezt az autót. Rendszeres töltésnél garantáltan nem fognak túl sok pénzt elkölteni tankolásra. A klasszikus X1 alapára 31 050 eurónál kezdődik, a tesztelt változat alapja már 44 600 euró, a tesztelt modell pedig az összes extrával együtt 57 846 euróba került. 

BMW X1 25e
2021. 03. 22., h – 14:05
Demecs Péter

Gallery images
BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

BMW X1

Bevezető
Pozsony |

A BMW plug-in hybrid modelljei elsősorban azoknak szólnak, akik városban használják ki a meghajtás adta előnyöket, s tudják, mit várhatnak ezektől az autóktól. Ha egy átlagos sofőrt ültetnénk egy ilyen modell volánja mögé, meglepődne, milyen kevés kilométert tud megtenni áramra, s milyen sokáig kell tölteni az autót. Most az egyszer a legkisebb SUV, az X1 25e került a kezem ügyébe.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment