Search by category:
Egyéb kategória

Távtanítás – Középiskola 4. o. – Kombinatorika

A kombinatorika. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

kombinatorika (szó szerinti jelentése „kapcsolástan”) a matematika azon területe, amely egy véges halmaz elemeinek valamilyen szabály alapján történő csoportosításával, kiválasztásával, sorrendbe rakásával foglalkozik. Az elemi kombinatorika tárgyai a(z) (ismétléses és ismétlés nélküli) permutációk, kombinációk és variációk.

A valószínűségszámításnál a kedvező esetek és az összes eset számát is valamilyen, a kombinatorikában használatos képlettel, művelettel, gondolkodásmóddal kell meghatároznunk.

kombinatorika a matematika azon területe, amely azzal foglalkozik, hogy egy halmaz elemeiből valamilyen szabály alapján kiválasszon, sorrendbe rendezzen dolgokat (általában számokat), valamint a dolgok megszámlálásával foglalkozik. A kombinatorika tulajdonképpen arra a kérdésre válaszol, hogy hányféleképpen.

Kombinatorikát használunk szerencsejátéknál és sporteseményeknél. Például lóversenynél indulás előtt kiszámoljuk, hányféle sorrendben futhatnak be a lovak. Vagy kiszámoljuk, hányféleképpen sorsolhatnak ki focicsapatokat egymás ellen. A kombinatorikában két fontos szempont van: az adott dolgokat sorba rendezzük, vagy kiválasztunk közülük. A kombinatorika megértéséhez további fogalmakat kell megtanulnunk.

Melyek ezek a fogalmak?

Permutáció, Kombináció és Variáció. Nézzük meg, melyik mit jelent!

Permutációnak azt nevezzük, amikor az összes dolgot sorba rendezzük. Például: A gyerekek tornaórán tornasorba rendeződnek.

Kombinációnak nevezzük azt a szituációt, amikor úgy választunk ki dolgokat, hogy nem számít a kiválasztás sorrendje. Kombináció esetén tudjuk, hogy pontosan hány elemünk van, és ezekből kell adott számú elemet (amit a feladat ad meg) kiválasztanunk úgy, hogy a kiválasztás sorrendje nem fontos. (Tehát mindegy, hogy hova tesszük az adott elemeket vagy embereket, mert nincs megadva a pontos helyük.)

Variációnak pedig azt nevezzük, amikor kiválasztunk és sorba rendezünk néhány dolgot, tehát számít a sorrendjük. Például 10 gyerek vesz részt a futóversenyen, de a 3 dobogós hely számít.

Tanár: Varkulya László

Matematika, középiskola 4. osztály

Távtanítás – Középiskola 4. o. – Kombinatorika” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment