Search by category:
Egyéb kategória

Nem mindegy, milyen gyógyszert visz magával az útra

Nem mindegy, milyen gyógyszert visz magával az útra
Mészáros Richárd
2021. 08. 23., h – 12:40

2021. augusztus 26., csütörtök – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

Ha ön krónikus beteg és hosszabb útra készül, vigye magával a krónikus betegségeket igazoló orvosi jelentést, valamint a gyógyszereit, és gondoskodjon a megfelelő tartalékról. Ha repülővel utazik és gyógyszert is visz magával, tudnia kell, hogy némely légitársaság angol nyelven kéri az orvosi jelentést. Az utas a kézipoggyászban 100 ml-es csomagolásban viheti magával a szokásos gyógyszereket, vagy más folyadékkal, aerosollal vagy géllel együtt átlátszó, zárható műanyag dobozba csomagolja maximum 1 literig.

Igyon sok vizet

Főleg a cukorbetegeknek, a szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlatos az utazás előtt kikérni a kezelőorvos véleményét. Ha hosszú repülő-, autóbusz- vagy autóútra készül, az orvos ajánlhat kis adag véralvadásgátló gyógyszert vagy vérrögképzést gátló gyógyszert. Ezzel elkerülhető a tüdőembólia. Az embóliáról tudni kell, hogy észrevétlenül alakul ki, idővel a légszomj fokozódik, de hirtelen halált is okozhat. Az embólia megelőzésének egyik módja a megfelelő folyadékpótlás, elsősorban a nem szénsavas víz fogyasztása. A megszokottnál több vizet kellene fogyasztaniuk a hosszú útra készülőknek, s nem csak az idősebbeknek. Az emberek többsége a hosszú úton fél több folyadékot inni, hogy a sofőrnek ne kelljen gyakrabban megállnia, pedig ezzel egészségüket veszélyeztetik. Utazáskor különösen arra a poggyászra kell vigyázni, amelyben a gyógyszerek vannak, nehogy valahol ottfelejtse őket. Ügyeljen arra, hogy a gyógyszerek a szabadság alatt is száraz és sötét helyen legyenek, ideális a 25 °C.

Jó, ha tudja

■ Csak annyi gyógyszert vigyen magával, amennyire szüksége van. Így elkerülheti az egész gyógyszeradag esetleges károsodását.

■ A gyógyszert soha ne hagyja az autóban vagy a tűző napon. Ha repülővel utazik, csomagolja a kézi poggyászba – így megvédi a szállítás közbeni hőmérséklet-ingadozástól.

■ Az is megoldás, ha a gyógyszert a szabadság helyszínén váltja ki. A vényre kapható gyógyszereket az Európai Unió minden gyógyszertárában kiválthatja. Utazás előtt azonban ellenőrizze, hogy a gyógyszer az adott országban kapható-e. Kezelőorvosától kérheti a gyógyszer felírását. Nincs rá semmilyen meghatározott minta. Elég, ha a vény az alábbi adatokat tartalmazza:

a beteg vezeték- és keresztneve, születési ideje
az orvos vezeték- és keresztneve, szakterülete, munkahelyének címe, elérhetősége
a hatóanyag neve (nem a gyógyszer kereskedelmi neve – külföldön a gyógyszert másképpen hívhatják), a gyógyszer formája, ereje (a hatóanyag koncentrációja, mennyisége és adagolása)
a vény kiállításának időpontja, és az orvos aláírása.

Figyelem: nem biztos hogy külföldön elfogadják az elektronikus vényt – az orvostól kérjen papírmásolatot.

Steril kötszer, elasztikus kötszer, vékony sebtapasz apró sebekre (kapható a gyógyszertárakban)
csipesz, kisolló, biztostű, hőmérő
fertőtlenítő oldat vagy spray 
láz- és fájdalomcsillapító
görcsoldó
allergia és rovarcsípés elleni gyógyszer
hasmenés és emésztési panaszok elleni gyógyszer
szemcseppek
nátha elleni szer 
antibakteriális krém
rovarriasztó (repelent)
rehidratációs oldat
fényvédő krém
utazási rosszullét elleni gyógyszer
Cím
Ne maradjon ki a poggyászból

Hogyan hatnak a napsugarak

A napsugár és a gyógyszer együtt bőrproblémákat okozhat. Bizonyos gyógyszerek használatakor a bőr érzékenyebb a nap- és ibolyán túli sugárzásra, beleértve a szoláriumot is, ami nem kívánt tünetekhez – kiütések, vörösödés, duzzanat, sőt bőrégés – vezethet. A bőr túlzott fényérzékenysége negatívan hathat a hosszú ideig fennálló bőrbetegségekre, mint amilyen az atópiás bőrgyulladás, a pikkelysömör vagy a herpesz. Ha valaki ilyen gyógyszert szed, ha csak lehet, minél rövidebb ideig tartózkodjon a napon. Ajánlott továbbá egész nap fényvédő krémet használni még akkor is, ha nem éri a bőrt közvetlen napfény.

(kovács)

Bevezető

Ha most készül szabadságra és gyógyszert szed, csomagolja be megfelelően, nehogy a hő hatására értéktelenné váljon. Mire kell ügyelni és mit tartalmazzon a házi patika? – erre próbálunk választ adni a Közegészségügyi Hivatal ajánlásai alapján.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment