Search by category:
Egyéb kategória

Próbára teszi immunrendszerünket az ősz

Próbára teszi immunrendszerünket az ősz
Hegedűs Norbert
2021. 09. 27., h – 10:57

2021. október 3., vasárnap – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Fej- és torokfájás, hőemelkedés, orrfolyás, néhány esetben a hasmenés jellemzi, kevésbé a légszomj, a köhögés, az ízérzékelés a szaglás elveszítése nem gyakori. Bár első tünete a nátha, ne higgyük, hogy a delta-variáns csak banális betegséget okoz. Az eddigi tapasztalatok szerint nagy az esélye annak, hogy a fertőzöttek kórházi kezelésre szorulnak. Bár a leginkább a fiatalok és a gyerekek fertőződnek meg, legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegek. Az influenza rendszerint hirtelen jelentkezik, 40 fokos lázzal, izom- és ízületi fájdalommal, levertséggel. Fokozatosan száraz, ingerlő köhögés társul hozzá. Amikor enyhülnek a tünetek, két hétig gyenge, fáradt a beteg. A szokásos megfázás lassan, fokozatosan alakul ki, 38 C-fok alatti lázzal. Az ízületek ritkán fájnak.

Tüneti kezelés

A heveny légzőszervi betegséget leggyakrabban a rinovírus, adenovírus, az RSV (Respiratory syncytial virus) vírus és a Mycoplasma pneumoniae baktérium okozza. Valamennyi a légzőszerveken át jut a szervezetbe. A felső légutak vírusos fertőzéséhez bakteriális fertőzés is társulhat, s orrüreg-, fül- és alsó légúti gyulladás ki is kialakulhat belőle. A vírus okozta betegség kezelésének lényege a tünetek enyhítése. Leggyakrabban orrcseppeket, köhögéscsillapítókat, esetleg lázcsillapítót szed a beteg. Fontos, hogy elegendő folyadékot igyon. A szokásos megfázás tünetei rendszerint 2-5 napon belül elmúlnak. Ha baktérium okozta a fertőzést, az orvos antibiotikumot ír fel.
 

• ne dohányozzon

• a külső hőmérsékletnek megfelelően öltözzön fel

• rendszeresen szellőztesse a lakást

• mindennap egyen gyümölcsöt és zöldséget, főleg olyat, ami sok C-vitamint tartalmaz

• aludjon eleget

• naponta 30 percet tornázzon vagy sétáljon

• igyon vizet, cukormenetes teát és italt (nedvesíti a nyálkahártyát)

• rendszeresen mosson kezet

• eddze magát

Cím
Hogy nagyobb legyen az ellenálló képesség

A zuhanyozás két szabálya

Az ellenálló képesség erősítésének ideális eszköze az edzés. Javítja a szervezet vérellátását, és megszabadítja a stressztől. Erősíteni többféleképpen lehet, nem csak zuhanyozással. Ha sok időt töltünk a friss levegőn, ha fűtetlen szobában alszunk, ezzel megtanítjuk a szervezetet arra, hogy alkalmazkodjon az alacsonyabb hőmérséklethez és hogy ellenállóbb legyen a hideggel szemben.

Zuhanyozáskor két szabályt tartsunk be. Az első a fokozatosság: a zuhanyozást kezdje meleg vízzel, folytassa langyossal és fejezze be hideg vízzel. Zuhanyozás közben fontos, hogy mozogjon, lépegessen. A másik szabály a rendszeresség. Ha nem is mindig kellemes, az edzést egyszer se hagyja ki. Megéri fegyelmezettnek lenni.

A szájmaszk viselése mellett rendkívül fontos a kéz tisztán tartása. Hazaérkezés után első útja a mosdóba vezessen. Ha nincs víz és szappan, mindig legyen magánál alkoholtartalmú fertőtlenítő gél, ezzel tisztítsa a kezét.

A gyerekeket is szüntelenül figyelmeztessük a kézmosásra. Ősszel a gyermekközösségekben a fertőző légúti betegségek fokozott veszélye fenyeget. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy nem elég meleg vízzel leöblíteni a kezet, szappant is kell használni: hazaérkezés után, étkezés előtt és után, WC-használat, köhögés és tüsszentés után.

Az egészséges táplálkozás most különösen fontos

Az ellenálló képességet nagymértékben erősíti az egészséges táplálkozás. Influenzajárvány idején ügyeljünk arra, hogy elegendő a Cés
D-vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet fogyasszunk. Ne hiányozzon étlapunkról az alma, a savanyú káposzta, a citrusfélék, a torma, a fokhagyma, a paprika, a citrom, a banán, a limett, a narancs, a para dió, a kesu, a rukkola, a csicseriborsó, a tökmag, a pulyka- és baromfihús. Ne feledkezzünk meg az influenza, a pneumokokkusz és természetesen a Covid-19 elleni oltásról. Az influenza és a Covid-19 elleni oltást az egészségbiztosítók minden ügyfélnek megfizetik.
 

Bevezető

Nem az idei ősz lesz az első, amit a koronavírusjárvány befolyásol. A SARSCoV2 vírus deltavariánsa sokkal gyorsabban terjed, mint tavaly az eredeti. Tünetei is kissé eltérnek tőle, inkább az influenzához, a náthához vagy az allergiához hasonlítanak. Ezért olyan fontos, hogy jobban odafigyeljünk immunrendszerünk erősítésére.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment