Search by category:
Egyéb kategória

Hazai cukorból nem lesz hiány

Hazai cukorból nem lesz hiány
Hegedűs Norbert
2021. 09. 27., h – 10:52

2021. szeptember 27., hétfő – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai üzletláncokban jelenleg egy kiló kristálycukorhoz akciós áron nagyjából 60, egy kiló porcukorhoz pedig 80 cent körüli összegért is hozzájuthatunk. Az egyes üzletek ajánlata között azonban látványos különbségek lehetnek, így ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, érdemes előre felmérni, épp melyik üzletlánc kínálja a legolcsóbban. Amiben az üzletek hasonlítanak, hogy a többségükben roskadoznak a polcok a külföldről behozott cukortól, miközben a cukor azon kevés élelmiszer közé tartozik, amelyből Szlovákia továbbra is teljes mértékben önellátó. „E tekintetben a napokban elkezdődött és jövő januárig tartó cukoripari kampányt követően sem kell változástól tartanunk” – mondta el lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

Tetemes fagykárok

Szlovákiában idén 237 gazda és agrárvállalkozás foglalkozik cukorrépatermesztéssel, akiknek a termését a két hazai cukorgyár, a szeredi és hőlaki (Trenčianska Teplá) veszi át további feldolgozásra. A gazdáknak az idei szezon nem kezdődött a legszerencsésebben. Az április eleji fagyok több mint 5 ezer hektárnyi termésben, vagyis a 22 ezer hektárnyi vetésterület több mint 20 százalékában tettek kárt. „Főként a Lévai, Vágsellyei, Nagytapolcsányi és Nagyszombati járásban kellett több gazdának is újravetnie a termést” – mondta el Kovács Róbert, a Szlovákiai Cukorrépa-termesztők Szövetségének az elnöke. A két termesztési régió közül idén a hőlaki teljesít jobban, ahol az átlagos hektárhozam 70 tonna körül mozog majd, míg a szeredi cukorgyárat ellátó gazdák esetében a tavaszi fagyok miatt ez 62–65 tonna között alakul.
Az előzetes becslések szerint az előttünk álló cukoripari kampány során a két hazai cukorgyár nagyjából 196 ezer tonna cukrot állíthat elő a szlovákiai gazdáktól átvett termésből. Mivel az átlagos éves hazai fogyasztás 170–175 ezer tonna között mozog, Szlovákia továbbra is önellátó a cukorból. „Egyáltalán nem szorulnánk rá a behozatalra. Ez az egyik utolsó olyan élelmiszer, amelynek a biztosításában nincs szükségünk más országok segítségére” – tette hozzá Michal Abelovič, a Szlovákiai Cukorgyártók Szövetségének az elnöke, a hőlaki cukorgyár vezetője.

Alacsony árak

A termesztők ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a többi terményhez képest a cukorrépa felvásárlási ára rendkívül alacsony, ezért több gazda is azt fontolgatja, hogy jövőre már nem vet cukorrépát. Az ágazat jövője így nagyban függ attól, hogyan alakulnak a felvásárlási árak a most kezdődő kampányban, és attól is, milyen állami és uniós támogatásokra számíthatnak a gazdák az elkövetkező időszakban.

„Az ágazat több mint 3 ezer, főként vidéki embernek ad munkát, így abban reménykedünk, hogy a kormány továbbra sem mond le a támogatásáról, különösen annak fényében, hogy ez az állam számára is rengeteg előnnyel jár” – tette hozzá Adrián Šedivý, a szeredi cukorgyár vezetője.

Bevezető

Az üzletláncok polcai roskadoznak a külföldről behozott cukortól, Szlovákia azonban egyáltalán nem szorulna rá a behozatalra, a cukor esetében a hazai termelők képesek lennének kielégíteni a teljes keresletet. Mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban?

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment