Search by category:
Egyéb kategória

Így tűnhet el a szlovákiai csirkehús az üzletekből

Így tűnhet el a szlovákiai csirkehús az üzletekből
Molnár Iván
2022. 02. 18., p – 17:57

2022. február 18., péntek – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai baromfitenyésztők és -feldolgozók már hosszabb ideje nehéz helyzetben vannak, és a helyzetük idén tovább bonyolódhat. A termelési költségek folyamatos emelkedése, az alacsony értékesítési árak, a baromfihús és tojás behozatalának a növekedése, az ágazatnak nyújtott rendszerszintű pénzügyi támogatások hiánya mind-mind hozzájárul a helyzet romlásához.

Növekvő költségek

„Az elmúlt év elejétől a termelési költségek gyors növekedését tapasztaltuk, és ez a trend idén is folytatódik. Januárban és februárban a baromfitartók a takarmányárak újabb 15%-os drágulását tapasztalták, ami tovább növeli a baromfitenyésztés termelési költségeit. A baromfi hizlalásával kapcsolatos költségek 59%-át ugyanis a takarmányra fordított kiadások teszik ki”

– adta hírül a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS). A pénteken kiadott elemzésük szerint a gazdák az energiaköltségek jelentős növekedésével is kénytelenek megküzdeni. A villamosenergia-költségek átlagosan 180%-kal, a gázköltségek 150%-kal emelkedtek. A hízócsirkék átlagos tenyésztési költsége 13,5%-kal, a tojótyúkoké 15%-kal emelkedett az idei év elején. A csirketenyésztés átlagos költségei az elmúlt évben 22%-kal, 0,82 euró/kg-ról 1 euró/kg-ra emelkedtek. A termelői árak azonban nem követték ezt a költségnövekedést. A hűtött csirke átlagos eladási ára az előző évhez képest csak 4,8%-kal, a hűtött csirkemellszeleté pedig 9%-kal emelkedett.

A tojástermelők szintén jelentős költségnövekedést tapasztaltak az előző évhez képest. 2021 eleje óta a takarmányköltségeik 28%-kal emelkedtek, az áram 180%-kal, a gáz pedig 150%-kal drágult számukra. A tojástermelés átlagos termelési költségei az előző évhez képest 21%-kal, száz darabonként 9,27 euróról 10,81 euróra emelkedtek. A tojás átlagos eladási ára azonban 2021 januárja és 2022 januárja között csak 11%-kal nőtt. Ez az összehasonlítás azt mutatja, hogy az árolló továbbra is a baromfitenyésztők és -feldolgozók kárára nyílik szét, mivel a termelési költségek a többszörösükre emelkedtek az eladási árakhoz képest. A termelési költségek növekedése 2022 elején a baromfi-feldolgozókat is elérte: a csomagolási és üzemanyagköltségek több tíz százalékkal, az áram- és gázköltségek pedig több száz százalékkal emelkedtek.

A szakadék szélén

Az ÚHS szerint a külföldi üzletláncok kereskedelempolitikája és a hazai termelők támogatásának a hiánya miatt „egyenesen egy olyan szakadékba zuhannak, amely a baromfitenyésztés és -feldolgozás végét jelentheti Szlovákiában”. A tenyésztők és a feldolgozók a szakmai szervezet szerint nem tudják egyedül visszafordítani ezt a kritikus helyzetet. „Elengedhetetlen a baromfihús és a tyúktojás termelői árának az emelése. Legalább a szomszédos országokéval azonos szinten kellene forrásokat elkülöníteni a baromfitenyésztési és -feldolgozási ágazat támogatására. Stabilizálni kell az élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozások számára a villamosenergia és gáz árát. Adó- és járulékkedvezményekben kell részesíteni az ágazatban vállalkozókat” – áll az ÚHS felhívásában, amely szerint mindezek mellett olyan intézkedéseket kellene hoznia az államnak, amelyek gátat vetnének a behozatalnak legalább az olyan nem uniós országokból, amelyekben a tenyésztési és feldolgozási szabályok nem felelnek meg a szigorú uniós feltételeknek.

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai baromfitenyésztőknek és -feldolgozóknak egyre nagyobb gondot okoz, hogy a felvásárlási árak nem követik a látványosan megugró termelési költségeket, ami veszélybe sodorja az egész ágazatot. Ki és hogyan segíthetne rajtuk, hogy a hazai baromfihúst ne szorítsa ki végleg a brazil és lengyel behozatal?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment