Search by category:
Egyéb kategória

Magyarország a 8., Szlovákia a 20. az autók kilométerórájának visszatekerésében

Magyarország a 8., Szlovákia a 20. az autók kilométerórájának visszatekerésében
Sudár Éva
2022. 02. 19., szo – 15:12

2022. február 19., szombat – 15:12
Friss ikon
Off

Törzs

A carVertical autótörténeti platform megpróbálta kideríteni, hogyan változik a futásteljesítmény-csalás mértéke az egyes országokban. A cég 2021-től csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzésen alapuló kutatást végzett, aminek eredménye azt mutatja, hogy a kilométerszámláló visszatekerése elterjedt visszaélési mód. A legnagyobb mértékben Lettországban mutatták ki ezt a visszaélést, ott  a carVertical rendszerrel ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának megváltoztatták a kilométerállását.    

A futásteljesítmény-csalások legnagyobb arányának második helyén Románia áll, ahol minden ötödik használt autó, vagyis a carVerticalon ellenőrzött autók közel 20 százaléka mutatott ilyen problémákat. 

A többi balti államban sem túl fényes a helyzet, Észtország a harmadik, Litvánia pedig a negyedik legtöbb óratekerést produkáló ország. Oroszországban és Ukrajnában is az átlagosnál magasabb a kilométeróra-csalások aránya. 

Magyarország a 8. helyen áll. Ez az a „rangsor”, ahol szívesen állnánk sokkal hátrébb is. 

 

 

A közép- és dél-európai országokban jobbnak tűnik a helyzet, de még a tisztább piacokon is sok a visszatekert órájú autó. Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában minden tizedik, a carVertical-on ellenőrzött használt autóval ilyen csalás történt. Az arány Lengyelországban és Magyarországon elérte a 12, illetve a 14 százalékot. 

Matas Buzelis, a carVertical kommunikációs vezetője megjegyzi, hogy az átláthatósági problémák Európában évente több milliárd euróba kerülnek. Ha olcsón vásárolnak, az emberek azt hiszik, hogy jó vételt csináltak, de a valóságban, ha az autónak ködös az előélete, sokkal több pénz elmehet javításokra. 

„A kelet-európai piacok használt autóinak fő forrásai Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Olaszország. A határokon átnyúló autó adásvételek a legkockázatosabbak, mert ezek során gyakran manipulálják a futásteljesítményt. A kilométeróra visszatekerése egy úgynevezett láthatatlan bűncselekmény. Egyes tudományos kutatások szerint csak Európában évente több mint 9 milliárd eurós gazdasági kárt okoz” – magyarázza Buzelis.    

A probléma az, hogy a hatóságok nem tudják hatékonyan nyomon követni azokat, akik visszatekerték egy autó kilométeróráját, és a büntetések súlya is jelentős eltéréseket mutat.  

A visszatekert kilométerórával rendelkező járművek nem csak a becsapás és a költségesebb karbantartás miatt trükkösek, hanem nagyon nehéz is lesz eladni ezeket eredeti áron vagy akár olcsóbban. Az autóipari szakértő szerint a vevők gyakran akár 25 százalékkal is túlfizetnek a hibás kilométerállású autókért a valós értékükhöz képest, és ahogy a piac átláthatósága növekszik, egy ilyen autó eladása egyre nehezebb lesz. 

 A teljes cikk itt olvasható.

Bevezető
Magyarország/Szlovákia |

Az autótulajdonosok általában 3-5 évente cserélik le autójukat. Ez azt jelenti, tízévente legalább kétszer átesnek az autóvásárlás folyamatán, melynek során fennáll a veszélye annak, hogy csalás áldozatául esnek.

Címkék

Település / hely
Magyarország/Szlovákia

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Márta

Read More

Post Comment