Search by category:
Egyéb kategória

„Nagyon kikapott az ellenzék, több százezren hiányoztak”

„Nagyon kikapott az ellenzék, több százezren hiányoztak”
Bugár Anna
2022. 04. 04., h – 18:13

2022. április 4., hétfő – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Fidesz fölényes győzelmet aratott a választáson. Mit jelent az újabb kétharmad Magyarország jövője szempontjából?

Két alapvető tényező van, amely a kormányzat jövőbeli mozgásterét befolyásolhatja. Egyrészt a magyar gazdaság épphogy túl van a koronavírus-járványon, most pedig a geopolitikai folyamatok révén – más országok nemzetgazdaságához hasonlóan – egy újabb gazdaságpolitikai válság irányába közelít az ország. Már bejelentésre került, legalábbis megemlítették annak ügyét, hogy a következő időszakban gazdaságpolitikai és társadalompolitikai korrekciókat kell folytatni. Azt, hogy ezeknek tartalma miben áll, viszonylag nehéz meghatározni, a kormányzat közpolitikai gondolkodására ugyanis különösen jellemző, hogy az eddigi jóléti intézkedéseket nem szokták visszavonni. Ugyanakkor szakpolitikai, piaci és elemzői konszenzus van abban, hogy a költségvetésben kiigazításra van szükség. Arról, hogy erre a kormányzat milyen megoldást tervez, hogy közben a meglévő intézkedéseket se érintse, nagyon keveset tudunk. A másik szempont pedig a háború kérdése, amelyben Magyarország eddig sem volt cselekvő. Ez a szerep alapvetően az Európai Unió vonatkozó szerveire, a NATO-ra, illetve az Amerikai Egyesült Államokra hárult. Kétségkívül, a kormányzatnak a külpolitikai elismerését és legitimációját a következő időszakban újra kell rendeznie – ahogy a V4-ekkel, úgy az Európai Unió relációjában, s nem utolsósorban az Oroszországnak való gazdasági kitettségek tekintetében is. Ez a két fő kihívás áll a magyar kormány előtt. Amennyiben lesznek, a megszorító intézkedések minden bizonnyal a ciklus első felében fognak lezajlani.

Milyen hatással lesz a Fidesz újraválasztása Magyarország Európai Unióval, valamint a visegrádi országokkal fenntartott kapcsolatára?

Az Európai Unió, illetve a V4-ek tagországai eddig sem az aktuális magyar kormány legitimációja, hanem akár összeurópai, akár nemzetközi érdekük alapján strukturálták a viszonyukat az egyes nemzetállamokhoz. Ez az erős legitimáció – különösen úgy, hogy az egymást követő negyedik választásról beszélünk – inkább csak a belpolitikai mozgástér bővítését jelenti. Nemzetközi vagy külpolitikai értelemben a magyar mandátumok nem válthatók át elismerésre. Mind a V4, mind az Európai Unió más színtér, más logikával és más elismerési mechanizmusokkal.

A Mi Hazánk Mozgalom szintén átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Szélsőségesebb irányba mozdulhat a törvényhozás?

Nem gondolom, hogy a Mi Hazánk Mozgalomnak a törvényhozási folyamatokra jelentős befolyása lesz. Sokkal inkább a politikai kultúra és a szélsőséges politikai nyelvezet – amely eddig sem volt idegen a magyar politikai közbeszédtől – erősödésével lehet számolni, hiszen egy radikális szélsőjobboldali párt majd ezeket újra meg fogja nyitni. A Mi Hazánk parlamenti párt szintjére emelkedésével feltételezhetjük, hogy a közpolitikai témák tekintetében olyan ügyeket hoz fel, melyek egy radikális szélsőjobboldali pártra egyébként jellemzőek. Kevésbé gondolom azt, hogy a kormányzat és a Mi Hazánk között valamiféle együttműködés lesz a törvényhozásban, ugyanakkor új helyzet jött létre: 2010-et követően ismételten kapott jobboldali ellenzéket a kormányzó párt. Igaz, eddig volt a Jobbik tekintetében is, de miután része lett az összellenzéki szövetségnek, a saját frakció ellenére önálló pólusként nem létezett. A Mi Hazánkkal most ez a helyzet visszatért az úgynevezett centrális erőtér egy korábbi logikájához – ahhoz, hogy kétpólusú ellenzéke van a kormányzó pártnak.

Az ellenzék súlyos vereséget szenvedett, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció egyaránt Márki-Zay Pétert okolja a kudarcért. Mi vár az ellenzékre a következő időszakban?

A kampánynak, a választási vereségnek a politikai felelőse a mindenkori miniszterelnök-jelölt. Ennek a kampánynak és ennek a választásnak a politikai felelőse Márki-Zay Péter. Emellett nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy egy összpárti koordináció keretében történt. Azt, hogy ezek a pártok továbbra is szorosan, intézményesen, vagy kevésbé formálisan működnek majd együtt, esetleg entrópiának lehetünk tanúi a parlament első időszakában, ma még nem tudjuk. Az ellenzék hatékonysága szempontjából talán indokolt lenne együtt maradni, a politika logikája viszont az entrópiát kívánja. Ne felejtsük el, nemcsak hogy nagyon kikapott az ellenzék, hanem több százezer hiányzóról beszélünk a 2018-as szavazótáborból. Az ellenzéknek nemhogy a szavazatszerző, de a szavazatmegtartó képességével is komoly gondok voltak az évek során.

Bevezető

A magyarországi országgyűlési választás következményeiről, a fideszes kétharmadról és az ellenzék jövőjéről Böcskei Balázs politológust, az IDEA Intézet igazgatóját kérdeztük.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment