Search by category:
Egyéb kategória

Összefoglaló: Andruskó továbbra is Kočnert vádolja

Bazin |

Andruskó Zoltán továbbra is állítja, Marián Kočner azért rendelte meg az oknyomozó újságíró meggyilkolását, mert attól tartott, hogy a feltárt botrányok miatt büntetőeljárás indulhat ellene.

Andruskó Zoltán kedden immár negyedszer járult a Specializált Büntetőbíróság szenátusa elé, hogy vallomást tegyen a Kuciak-gyilkosságról és az ügyészek meggyilkolásának előkészítéséről. Az előbbi esetében már jogerősen elítélték, de mivel a Legfelsőbb Bíróság visszadobta az ügyet a Specializált Büntetőbíróság elé, az újraindult tárgyaláson ismét részt kell vennie, igaz, nem vádlottként, hanem tanúként. Az ügyészek meggyilkolásának előkészítésével kapcsolatban a bíróság külön tárgyalja az ügyét, ebben az esetben még nem született ítélet.

Bazin |

Hétfőn ismét a Specializált Büntetőbíróság szenátusa elé járult Andruskó Zoltán, hogy vallomást tegyen a Kuciak-gyilkosságról, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítéséről.

Andruskó immár a harmadik tárgyalási napon állt a tanúk padjára. A komáromi férfit a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban már jogerősen elítélték, vádalku fejében 15 évnyi szabadságvesztésre büntették az ügyben vállalt közvetítői szerepe miatt (ő volt az összekötő Alena Zsuzsová, valamint a kivégzőosztag, Miroslav Marček és Szabó Tamás között). Emellett viszont Maroš Žilinka, Daniel Lipšic és Peter Šufliarsky meggyilkolásának előkészítéséhez is köze van, de az ő ügyét külön tárgyalja a bíróság, tehát most tanúként vonult a Specializált Büntetőbíróság szenátusa elé. Andruskó azt állítja, hogy az ügyészek meggyilkolását és Kuciak kivégzését is Marián Kočner rendelte meg. Kočner közvetítője állítólag Zsuzsová volt, ő vette fel a kapcsolatot Andruskóval, és rajta keresztül juttatta el a parancsokat hozzá.

Halálfélelem

Andruskó azt állítja, csak egyszer beszélt a vállalkozóval telefonon, amikor Zsuzsová társaságában volt. Kočner azt szerette volna, ha a komáromi férfi bebiztosít számára egy strómant az egyik cégébe. Andruskó személyesen nem ismerte Kočnert, viszont halálosan rettegett tőle, miután a Kuciak-gyilkosságot követően Zsuzsován keresztül megfenyegette őt. Kočner állítólag azt üzente, ha Andruskó vallomást tesz a rendőrségen, azt ő megtudja, és akkor őt is likvidálni fogják.

„Féltem hazamenni, nem éltem családi életet, gyakran órákon át álltam parkolókban, mert attól tartottam, hogy kivégeznek. Amikor letartóztattak, először azt sem tudtam, hogy a rendőrök rúgták-e be az ajtómat, vagy valaki más jött értem

vallotta a tanú.

Elmondása szerint már hónapokkal a letartóztatása előtt is vallomást akart tenni, de a fenyegetések miatt végül nem mert elmenni a rendőrségre.

Peter Tóth szerepe

Ezt követően Andruskó a Peter Tóthttal való találkozásukról kezdett beszélni. Tóth korábban Kočner közeli szövetségese volt: ő vezette például azt a megfigyelési kommandót, amit a vállalkozó még 2017-ben több szlovákiai újságíró ellen indított. A megfigyeltek között volt Ján Kuciak is. Tóth saját bevallása szerint nem tudott arról, hogy Kočner állítólag az egyikük kivégzését tervezi, és csak később, a gyilkosság után jött rá, hogy a közeli ismerőse lehet a megrendelő. A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori ügynöke ezt követően kezdett el együttműködni a hatóságokkal. A megfigyelési botrány miatt eljárást indítottak Tóth ellen, viszont a gyilkossággal kapcsolatos ügyben nem szerepel a vádlottak között.

Ellentmondások

Andruskó a szenátus előtt azt vallotta, 2018 augusztusában, vagyis a Kuciak-gyilkosság után mintegy fél évvel személyesen is találkozott Tóthttal. A találkozóra állítólag Komáromban, Zsuzsová társaságában került sor. A tanú azt mondta, csak pár percig beszélgetett az egykori SIS-ügynökkel, aki arról biztosította őt, hogy Kočner letartóztatása nem veszélyezteti a közös üzletük kifizetését. A nagyvállalkozót akkoriban a Markíza televízió váltóbotrányával összefüggésben vették őrizetbe (azóta már jogerősen elítélték ebben az ügyben, 19 évet kapott). A közös üzlet pedig állítólag az egykori főügyészhelyettes, Peter Šufliarsky meggyilkolása lett volna, amelyhez Andruskó biztosította volna a kivégzőosztagot. Tóth korábban azt állította, hogy nem tudott semmiféle gyilkosságok megrendeléséről, viszont Andruskó szerint ez nem igaz.

„Nekem úgy tűnt, hogy mindenről tudott”

– mondta a bíróságon.

Tóth még a találkozó tényét is tagadja.

Háttéralku?

Andruskó azt állította, a rövid találkozó után nem is tudatosította, kiről volt szó, csak később, a letartóztatását követően a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyitrai irodájában véletlenül vette észre Tóthot az egyik nyomozó számítógépén. A nyomozó azonban azt mondta, a NAKA vezetője, Branislav Zurian nem akarja, hogy Andruskó felismerje Tóthot, majd kikapcsolta a számítógépet. Zurian volt az első, aki beszélt Tóthttal a hatóságokkal való együttműködésről.

Marek Harkabus ügyész ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, nem tud semmiféle üzletről vagy háttéralkuról a NAKA és Peter Tóth között. Elmondása szerint azért nem vádolták meg őt a Kuciak-ügyben, mert nem volt elég bizonyítékuk.

(nar, aktuality.sk, Denník N)

Kočnert vádolja

A Specializált Büntetőbíróság az elsőfokú döntés meghozatalakor – amely során Kočnert és Zsuzsovát is felmentették – kétségbe vonta Andruskó Zoltán vallomását, több ellentmondásra is rámutattak. Ennek ellenére a tanú lényegében most is ugyanazt állítja, amit korábban: az oknyomozó újságíró meggyilkolásának hátterében Kočner és Zsuzsová áll.

„Ján Kuciak megölését Zsuzsová rendelte meg, még valamikor 2018 januárjában. A megrendelésre a nő háza előtt került sor”

– mondta a bíróság előtt Andruskó, majd úgy folytatta, a fő megrendelő maga Kočner volt.

„Attól félt, hogy büntetőeljárás indul ellene, ezért likvidálta Kuciakot”

– tette hozzá. Állítása szerint az ügyészek meggyilkolásának megrendelője szintén a vállalkozó volt.

Állítólagos kölcsön

Ezt követően azt az üzenetváltást olvasták fel, amelyet Zsuzsová és Andruskó a gyilkosság utáni hónapokban folytattak egymással. Mivel a két fél magyarul kommunikált egymással, az sms-eket egy tolmács olvasta fel. Az üzenetváltás témája főként Andruskó állítólagos tartozása volt Zsuzsovának. Utóbbi a tárgyalás korábbi szakaszaiban azt mondta, még 2017 nyarán 20 ezer eurót kölcsönzött a komáromi férfinak, aki a törlesztőrészleteket havonta fizette vissza. Az erről szóló üzenetek főként 2018 márciusában, az újságíró meggyilkolása utáni hónapban kezdtek gyakoriak lenni.

„Szia Zolika, jó lenne, ha írnánk egy papírt a kölcsönről, mert már nem akarom tovább átélni ezt a cirkuszt. Nem akarok veszekedni, hallgatni a vádaskodást és idegeskedni. Megírjuk a papírt a 20 ezer eurós kölcsönről, és mivel már 5 hónapnyi kamatot visszafizettél, ezt is belefoglaljuk”

– írta Zsuzsová Andruskónak.

A komáromi férfi viszont azt állítja, semmivel sem tartozott a nőnek:

„Ezek az üzenetek éppen a Kuciak-gyilkosság után kezdődtek, Zsuzsová így akart magának alibit csinálni. Nem is tudtam, hogyan reagáljak ezekre, már elegem volt az egészből”.

Andruskó többször is elmondta, ha kell, hazugságvizsgálóra kötve is hajlandó megismételni a vallomását.

A felelősség súlya

A tanú a tárgyalás elején rosszullétre és fejfájásra panaszkodott, azt mondta, fáradt, kialvatlan.

„Szeretnék vallomást tenni, de nem tudom, mennyire leszek képes adekvát módon válaszolni a kérdésekre”

– mondta Andruskó, hozzátéve, hogy hatalmas felelősséget nyomja a vállát. Ennek ellenére a férfi nem kért orvosi segítséget, amikor a hatóság a helyszínre szállította.

Ružena Sabová, a szenátus elnöke figyelmeztette, a bíróság napirendje rendkívül sűrű, így a tárgyalásnak haladéktalanul és zökkenőmentesen el kell kezdődnie.

„Mindannyiunkat nagy felelősség terhel. Kérem, koncentráljon”

– jegyezte meg Sabová.

A bíróság végül délután 3 óra környékén rekesztette be a tárgyalást. Andruskó vallomása azonban még nem ért véget, legközelebb június 14-én kell a szenátus elé járulnia.

(nar, aktuality.sk)

Read More

Post Comment