Search by category:
Egyéb kategória

Megalodon őscápa foga Érsekújvárban, a tengeri világot bemutató kiállításon

Érsekújvár |

Hűsítő és ismeretterjesztő nyári kiállítással várja közönségét a Thain János Múzeum, amelyet már több mint egy évtizede szerettek volna megvalósítani. A harmadkor tengeri élőlényeinek maradványait, lelőhelyeit bemutató tárlat betekintést enged a tercier-tenger titokzatos élővilágába.

A megalodon őscápa fogát is megtekinthetik a borzongani vágyók, amelyet Dévényújfalu környékén találtak, vagy egy rája állkapcsát, amelynek lelőhelye Búrszentmiklós (Borský Mikuláš).

Óriáscápa foga és rája álkapcsa

Különféle kisebb-nagyobb tengeri kagylóhéjakat, korallokat tekinthet meg a közönség, vagy tanulmányozhatja a bálna felkarcsontját, hatalmas csigolyáját, a puhatestű maradványok és emlősfogak kövületeit. A földtörténeti harmadidőszak (tercier) 65 millió évvel ezelőtt kezdődött, és óharmadkorra (paleogén) és újharmadkorra (neogén) osztható, ekkor fejeződött be az alpi gyűrődés és a kezdetben meleg éghajlat fokozatosan lehűlt. Az érsekújvári kiállításról Pavol Rusnák történésszel, a Thain János Múzeum dolgozójával beszélgettünk a sajtótájékoztatón.

„Az utolsó hasonló jellegű geológiai kiállítás 2012-en volt a múzeumban, és régóta terveztük, hogy újabbat mutassunk be a közönségnek. A vándorkiállítás anyagának jelentős része a nagyszombati Nyugat-Szlovákiai Múzeumból való, illetve a kiállítás szerzőjének, Miroslav Hornáček geológusnak a magángyűjteményéből, például a Fülöp-szigetekről származó kagylók” – tájékoztatott Pavol Rusnák. Az Érsekújvárban látható kövületek, fogmaradványok csaknem 20 millió évesek, ebben a korban még sekély, megfelelő sótartalmú, meleg vizű tenger borította az ország területét, amelyből a Kis-Kárpátok hatalmas szigetként emelkedtek ki.

Vándorkiállítás és időutazás

A kiállítást korábban Nagytapolcsányban mutatták be a Tribeč múzeumban és már érdeklődtek a gyűjtemény iránt a nyitrai múzeum dolgozói is. Az anyag nagy része Rohožník, Mučín, Borský Mikuláš, Devínska Nová Ves, Trstín, Horovce és Trenč környékéről származik. A mikroszkopikus felvételeken, amelyek a kiállítás kincseit egészítik ki, alaposan tanulmányozhatók a miniatűr kagylók teknői, jól kivehetők a pajzson található minták. Megfigyelhető a héj növekedésének a menete. Melegebb időszakokban gyorsabb volt a növekedés, a hidegben lassúbb, vagy szünetelt. A nyomok a héj felületén gyűrűk alakjában láthatók, mint ahogy az évgyűrűk a fákon. A két teknőt a hátoldalon összefogó rugalmas pánt, a sarokpánt helye is felfedezhető egy-egy darabon. A Thain János Múzeumba várják a helyi lakosokat, a nyári táborokban résztvevő gyerekeket, valamint azokat is, akik családi kirándulásra indulnak Érsekújvárba.

Foglalkozások gyerekeknek

Az alap- és középiskolák tanulói sem maradnak le az izgalmas látnivalóról, mert a kiállítás október derekáig látható. A Thain János Múzeum dolgozóitól megtudtuk továbbá, hogy év végéig folyamatosan ismeretterjesztő bemutatókat, alkotóműhelyeket tartanak.

A történelem nevel és szórakoztat elnevezésű programsorozat keretében augusztus 6-án a régészek munkájába tekinthetnek be az érdeklődők, szeptember 10-én a látogatók visszatérhetnek az őskorba, október 1-jén őszi alkotóműhelyekben fejleszthetik kézügyességüket a látogatók. November 5-én a hagyományőrzésen lesz a hangsúly, különféle régi képzőművészeti technikákat sajátíthatnak el a résztvevők.

Read More

Post Comment