Search by category:
Egyéb kategória

Idén újrahasznosított játékokkal készültek (FOTÓK)

Idén újrahasznosított játékokkal készültek (FOTÓK)

Kürthy Judit

2024. 04. 25., cs – 20:09

Ekecs/Apácaszakállas |

Szerda reggel 9 órakor kezdődött a Nagyszombat megyei fenntartású intézmény, az Ekecsi Egyesített Iskola Föld napja rendezvénye, melyre közösen készültek a helyi oktatási és nevelési intézmények.

Az évenként megrendezett eseményen idén is az újrahasznosítás volt a fókuszban, aminek a fontosságát és lehetőségeit elméletben és gyakorlatban is prezentáltak a nap során. Az érkezéskor minden vendég kézzel készített nyakláncot kapott, majd miután mindenki elfoglalta helyét a teremben és köszöntötték az egybegyűlteket, valamint a meghívott vendégeket, az iskola igazgatója, Hrubá Ildikó szólt a közönséghez. 

„Örülök annak, hogy már 16. alkalommal adunk otthont ennek a szép rendezvénynek és annak is, hogy ilyen sokan eljöttetek. Nem csak a mai napon, hanem az év minden napján figyeljetek oda, hogy hova szemeteltek, hogy hogyan viselkedtek kint a természetben, hogy gondozzátok a kerteket, fákat ültessetek és figyelmeztessétek társaitokat is, ha esetleg helytelenül viselkednének”

 – kezdte beszédét az igazgató, miközben kérdéseivel aktívan bevonta az érdeklődő gyerekeket is. Őt követve Erika Sinová, a Csallóközi Népművelési Központ osztályvezetője lépett a mikrofonhoz, aki megköszönte az intézménnyel való szoros együttmüködést, majd elmondta, hogy mennyire fontos már kisgyermekkorban felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre, ugyanis ezzel tudjuk megvédeni a Földet, természetünket és ezzel együtt a jövőnket. Végül Polák László, Ekecs község polgármestere emlékezett vissza az első rendezvényekre, majd jó szórakozást kívánt a résztvevőknek.

Előadás a kék vércséről

A Föld napján a 2024-es év madaráról, a kék vércséről tartott előadást Földes Klára, az iskola pedagógusa. A jelenlévők megtudhatták tőle többek között azt is, hogy hol él, pontosan mivel táplálkozik, hogyan szaporodik, illetve merre vándorol ez a különleges, több mint 5500 euró eszmei értékű ragadozó madár.

Játékokat készítettek

A délelőtt folyamán a helyi oktatási és nevelési intézmények óvodásai és tanulói adták elő műsorukat és mutatták be a játékaikat, melyeket újrahasznosított hulladékokból készítettek. „A szemét nem csupán szemét” – hangzott el az ismertető során az egyes műsorok között, „A hulladék nem szemét, de a szemét nagy része hulladék. Az újrahasznosítás lényege, hogy az eddig előállított anyagokat, melyek nem, vagy csak hosszabb távon bomlanak le, újra fel lehet használni. Ipari módszerekkel már az elhasználódott csomagolóanyagból is új, használható termék készülhet” – ismertette a szelektív hulladék újrahasznosításának lényegét Ilcsik Zsuzsa, az intézmény pedagógusa, aki a gyerekektől is kérdezett. 
 

Az előadás után az óvodások és iskolások csoportjai nevelőjük, tanítójuk segítségével elkészített játékaikkal álltak a közönség elé, majd mutatták be azok működését. A készült játékok zöme életkortól függetlenül használható ügyességi játék volt. A bemutatón részt vettek az ekecsi és apácaszakállasi óvodák óvodásai, valamint az Arany János Alapiskola és az Egyesített Iskola tanulói is.

 

Szabad foglalkozás

A tízórai után, melynek felhozatalát több vállalat is támogatta, a résztvevők és a gyerekek is kipróbálhatták a bemutatott játékokat. Felszabadult hangulatban telt a délelőtt, miközben a teremben a Szomolai házaspár, Szomolai László és Adrienn segítségével a már előre elkészített természetes és újrahasznosított anyagokból kézműveskedtek. Sípot faragtak, kosarat fontak és egy három dimenziós installációt készítettek. Egy külön retró kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők az aulából nyíló tágas teremben. A rendezvény végén minden helyi intézmény átvette a Csallóközi Népművelési Központ emléklapját, illetve egy virágtartót és a saját kiadású tájékoztató füzetüket. Az Egyesített Iskola is készült, minden intézmény kapott egy asztali retró játékot, amit a pedagógusok készítettek. Az iskola cukrászai pedig muffinokat sütöttek, melyeket Föld formában készítettek el a csomagolásban.

Read More

Post Comment