Search by category:
Egyéb kategória

A parlamenti bizottság kitart a családtámogatási csomag mellett

Pozsony |

Az ún. családtámogatási törvény vitatott részei nem alkotmányellenesek – áll a parlament alkotmányjogi bizottsága által csütörtökön jóváhagyott állásfoglalásban. A testület ragaszkodik a szóbeli meghallgatáshoz, mely során Milan Vetrák (OĽaNO) képviselheti a parlament álláspontját az Alkotmánybíróság előtt.

Vetrák szerint a kassai székhelyű bíróság már szeptemberben vagy októberben elkezdhet foglalkozni Zuzana Čaputová államfő beadványával, egyelőre azonban nem született döntés arról, hogy ideiglenesen hatályon kívül helyezik-e a törvényt. Az alkotmányjogi bizottság elnöke ezt azzal magyarázta, a parlament 30 napot kapott arra, hogy állást foglaljon a kérdésben. A határidő augusztus 20-án telik le, ezért volt sürgős a parlament illetékes bizottságának ülése, amelyhez néhány tag online csatlakozott.

Vetrák harcolna

A tanácskozáson 10-en vettek részt, közülük 7-en támogatták a több mint 30 oldalas dokumentum elfogadását. Michal Luciak (SaS) és Boris Susko (Smer) a javaslat ellen szavaztak, Alojz Baránik (SaS) pedig tartózkodott. Baránik a vita során azt mondta, a javaslat jól, de védelmi álláspontként van megírva. „Nem szeretnénk, hogy olyan doktrína kerüljön átültetésre, mely szerint a gyorsított eljárásban bármit meg lehet szavazni” – hangsúlyozta, majd hozzátette, jól van összeállítva az érvelés, ami szerinte túlságosan hosszúra sikerült, s politikai szempontból nehezen tud azonosulni vele. A többség azonban támogatta, hogy szóbeli meghallgatás keretén belül tárgyalják az ügyet, s Vetrákot bízták meg a törvényhozás képviseletével. Erre még a házelnöknek és a taláros testületnek is rá kell bólintania.

Ellentétes nézőpontok

Ami a dokumentum tartalmát illeti, három fő pontra tértek ki a jogászok: a gyorsított jogalkotási folyamat alkalmazásnak kérdésére, a költségvetési elszámolhatóság, illetve átláthatóság elvének megsértésére, valamint az iskolakerülésre vonatkozó szankciókra. Zuzana Čaputová szerint ugyanis sérti a Gyermekjogi Egyezményt a családi pótlék felére csökkentése arra az időszakra, amikor a gyerek után járó támogatást nem közvetlenül a szülő kapja meg. Hangsúlyozta, ez diszkriminatív rendelkezés, és a gyereket bünteti azért, mert a szülő nem teljesíti a kötelességeit. A parlamenti bizottság nem ért egyet azzal, hogy alkotmányellenes intézkedésről van szó, a képviselők azonban törvénymódosítást terveznek a kétségek felszámolása érdekében. „Azt gondoljuk, hogy erre a problémára vannak megfelelőbb megoldások” – látta be Vetrák. Az állásfoglalásból Juraj Šeliga (Za ľudí) kérésére kikerült a tervezett módosításról szóló rész, a képviselő egyetértett az államfő érvelésével, s alkotmánysértőnek tartja a rendelkezést. Šeliga kiemelte, fontos, hogy az Alkotmánybíróság tisztázza a gyorsított jogalkotási folyamat kapcsán felmerülő kérdéséket. Az OĽaNO képviselőjének meggyőződése, hogy a törvénycsomag esetében a szabályok megsértése nem volt olyan „alkotmányos intenzitású”, hogy emiatt alkotmányellenesnek nyilvánítsák a jogszabályt.

A bizottság elnöke megjegyezte, ha Čaputová külön észrevételként fogalmazta volna meg a kifogásait, akkor a képviselők elsajátították volna ezt a javaslatot. A másik két ponttal kapcsolatban leszögezte, ha az Alkotmánybíróság a korábbi döntéseivel összhangban jár el, akkor nem fogja alkotmányellenesnek ítélni a családoknak szánt anyagi támogatást. Példaként említette a tanárok, illetve egészségügyi dolgozók béremelését, melyre szintén többmillió eurós pénzcsomagot különítenek el.

Leendő miniszter?

Vetrák a sajtótájékoztatón nem erősítette meg az információt, mely szerint az SaS távozása esetén ő venné át az igazságügyi minisztérium irányítását. Emlékeztetett, a koalíciós szerződés értelmében ez a poszt a Za ľudí pártot illeti meg. „Az első a sorban ezért Juraj Šeliga lesz” – tette hozzá azzal, hogy egyelőre nem foglalkozik a minisztériumi állás lehetőségével. „Jól érzem magam az alkotmányjogi bizottság elnöki posztján” – zárta.

Read More

Post Comment