Search by category:
Egyéb kategória

Nincs megnyugtató megoldás a csaló hívásokra

Szeptemberben jelentősen megnövekedett a csaló hívások száma Szlovákiában, a bűnözők most még kifinomultabb módszereket alkalmazva próbálják megszerezni az áldozatok adatait, de legfőképpen a bankkártyaadatokat, hogy ellopják a rajta található pénzt.

A hívószám mostanában szlovák formátumú, szabványosnak tűnik, de nem a csalóké. Ez egy véletlen szám, és bárkihez tartozhat, de az is lehet, hogy nem is létezik – ez az egyik újdonság, eddig ugyanis sokszor ismeretlen, vagy egzotikus országok telefonszámairól hívtak. A hazai szám használata bizalmat ébreszthet a hívott félben, így könnyebben kiadhatja az érzékeny adatokat.

A hamis telefonhívások nemcsak bosszantóak, de sok, általában az informatikai területen kevésbé jártas embereknek anyagi veszteséget is okozhatnak. De a mostani „kampányban” gyakori jelenség, hogy a csalók által véletlenszerűen használt számot visszahívják, és a valódi tulajdonos nem érti, miért telefonálnak, hiszen ő semmiről sem tud, nem kereste az áldozatot. A hazai szolgáltatók azt mondják az embereknek, hogy fejezzék be a hívásokat, és ne hívjanak vissza ismeretlen számokat, hacsak nem várnak hívást.

A Živé.sk portál arra volt kíváncsi, hogy az állami szabályozó hatóság tesz-e aktív lépéseket az ilyen hívások megszüntetése érdekében. A kapott válaszokból azonban úgy tűnik, a távközlési hivatalnak még nincs megoldása.

A portál megkérdezte a szabályozó hatóságot, hogyan kezeli az ilyen hívásokkal kapcsolatos panaszokat. Adriana Volfová szóvivő szerint a csalásként azonosított panaszokkal a hatóság közvetlenül nem foglalkozik. Ezeket a rendőrséghez továbbítja kivizsgálás céljából.

Ugyanezt tanácsolja másoknak is. Az ilyen panaszok azonban gondot okozhatnak a telefonszámok valódi tulajdonosai számára, amelyekről a hamis hívások látszólag érkeznek.

„A hatóság azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy azonnal fejezzék be a hívást, és azonnal jelentsék a csaló számot a rendőrségnek” – magyarázza Volfová. A szabályozó hatóság leírja, hogy még akkor is, ha valakinek a számával visszaéltek egy átverés során – és azután például egyes spamellenes szolgáltatások feketelistáján találta magát –, a kérdéses szám tulajdonosának is kapcsolatba kell lépnie a rendőrséggel.

Ha az emberek bejelentik az ilyen számokat a rendőrségnek, fennáll a veszélye annak, hogy a rendőrség elméletileg beidézheti azoknak a valódi számoknak a tulajdonosait, amelyekről valójában nem történt hívás. Pedig semmi közük a hívásokhoz. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott közvetlenül arról, hogyan jár el ezekben az esetekben, és hogy beidézi- e a tulajdonosokat – azt állítja, hogy a bűnüldöző szerv dönt a további eljárásról.

„Ha valaki azt gyanítja, hogy bűncselekmény áldozata lett, természetesen bizalommal fordulhat a rendőrséghez, és büntetőfeljelentést tehet. Ilyen esetben javasoljuk, hogy készítsen biztonsági másolatot az elkövetővel folytatott kommunikációról, és mentse el a képernyőképeket (képernyőképek a számítógép vagy a mobiltelefon képernyőjéről, a szerk.). A rendőrség átveszi a bejelentést, és a bűnüldöző szerv a büntetőeljárási törvénykönyvvel összhangban dönt a további lépésekről” – mondta a Živé.sk-nak Michal Slivka, a szlovák rendőrség kommunikációs osztályának vezetője.

A képviselő nem pontosította, hogy az embereknek valóban minden ilyen panaszt be kell jelenteniük-e a rendőrségnek, és azt sem mondta, hogy képesek lesznek-e lenyomozni a tényleges hívó felet.

A szabályozó szerint nincs tudomása arról, hogy a csalás ilyen formáira bárhol is találtak volna megoldást. „A hatóságnak nincs tudomása arról, hogy bármelyik európai szabályozó talált volna megoldást, elvileg a helyzet mindenhol ugyanaz” – tette hozzá Volfová.

Read More

Post Comment