Search by category:
Egyéb kategória

Ellenőrizzük a kéményt és a kazánt!

A családi házakban kialakult tűzesetek leggyakoribb oka a fűtési rendszerek és a kémények rossz állapota, ezért a megelőző ellenőrzést nem szabad alábecsülni. Törvény írja elő, hogy a kéménnyel és a kazánnal kell törődni, ám erről sokan elfeledkeznek, és a háztulajdonosok zöme azt sem tudatosítja, hogy a kötelességek elhanyagolásáért pénzbírság fenyeget.

A kémény rendszeres ellenőrzésének a célja elsősorban a megfelelő átjárhatóság biztosítása, hogy biztonságosan elvezesse az égéstermékeket, hogy azok ne juthassanak vissza a házba. A kazán rendszeres karbantartásával pedig akár 25%- kal csökkenthetők a fűtési költségek.

Fő a biztonság!

A gázkészülék veszélyes berendezés, amelyen kizárólag képzett szakembernek szabadna karbantartási és javítási munkákat végezni, a szakszerűtlen beavatkozás ugyanis óriási veszélyt, akár tragédiát is eredményezhet. A családi házakban kialakult tűzesetek leggyakoribb oka a fűtési rendszerek és a kémények nem megfelelő állapota, ezért a rendszeres, megelőző ellenőrzést nem szabad alábecsülni. Inkább hívjunk szükség esetén évente akár többször is kéményseprőt, mint a tűzoltókat! A tulajdonosnak, a laikus felhasználónak rendszeresen figyelnie kellene az egyes berendezések működését. Aki ugyanis rendszeresen figyeli a kazánját, gyorsan észreveheti, ha valami másként működik, mint korábban. Például megváltozik a láng színe, gyakran elalszik a gyújtóláng a régebbi típusú készülékeknél, túlságosan gyenge a fűtés. A legveszélyesebb pedig az, ha bejelez a szén-monoxid-érzékelő – annak biztosan oka van, valamiért kialakult a tökéletlen égés, és tanácsos gázszerelőt hívni.

Ha pedig nem is tapasztalunk semmilyen gyanús dolgot, bizonyos időközönként mindenképpen tanácsos szakemberrel ellenőriztetni a kazánt és a kéményt is. Az utóbbi ellenőrzésének a célja elsősorban a megfelelő átjárhatóság biztosítása, hogy biztonságosan elvezesse a tetőn keresztül az égéstermékeket, hogy azok ne juthassanak vissza a házba. A kémény falára korom rakódhat, amit ha nem söpörnek ki, néhány centiméter vastagságú is lehet. Ez problémát okozhat, ha például fával fűtünk, a kéményben akár 1200 Celsius-fokos hőmérséklet is kialakulhat. A gázfűtés pedig még veszélyesebb, mert a gázt nem lehet érezni. Ha a gáz égésekor keletkezett égéstermék nem távozik a kéményen keresztül, az egész ház megtelhet vele.

Hívjunk szakembert!

A kémények és a kazánok karbantartását törvény is előírja, és aki ezt elmulasztja, megbírságolhatják. A berendezésekre adott jótállás is csak rendszeres és szakszerű karbantartás esetén érvényes, valamint a kémény vagy a kazán meghibásodása következtében keletkezett tűz miatti károk esetében a biztosító is figyelembe veszi, hogy milyen gyakran ellenőriztetjük a berendezéseinket. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kazán rendszeres karbantartásával akár 25%-kal csökkenthetők a fűtési költségek.

Ki a jó szakember?

Tanácsos megfelelő engedéllyel rendelkező céget megszólítani. Az ellenőrzés minimum 2 órát vesz igénybe, vagyis az a szerelő, aki 10 perc alatt elkészül, gyanús. A jó szakember ellenőrzi a kazán beszerelésének a módját, a szellőzést, az elhelyezést, hogy az üzemanyag nem szivárog-e, a kazán kívülről milyen állapotban van, milyen a hőszigetelés, a mérőműszerek működnek-e. Teszteli a kazán működőképességét, és meggyőződik róla, hogy a berendezés teljesíti-e a gyártó használati utasításában felsorolt összes funkciót. A technikus kitisztítja a kazánt és az egyes alkatrészeit, megállapítja a hatékonyságát, az oxigén, a CO és a CO2 tartalmát, az égés hatékonyságát, a hőveszteséget, és az értékeket összehasonlítja a hatályos előírásokkal. Végezetül jelentést készít az ellenőrzésről.

Mennyibe kerül?

A kéményseprő munkadíja régiónként változhat, általában 15–30 euró között mozog kéményenként, illetve számlázhat kiszállási díjat és útiköltséget. A végső árat befolyásolhatja az is, hogy a kéményt előtte mikor tisztították, mennyi korom van benne stb. A kémény ellenőrzésének az elmulasztását 99 euróra büntethetik.

A kazánok ellenőrzését 2008-tól írja elő törvény, és mulasztás esetén 1600 euró bírság szabható ki. Szakemberek szerint évente legalább egyszer hozzáértő technikust kellene hívni, illetve minél nagyobb teljesítményű és a kevésbé környezetbarát berendezések esetében gyakoribb ellenőrzésre van szükség. Az éves revízió legalább 60–70 euróba kerül – a szerelő útiköltsége és az alkatrészek ára nélkül, amelyeket esetleg ki kell cserélni. Az elhanyagolt kazánok esetében 30–40%-os felárat számlázhatnak a túl nagy szennyeződés miatt.

Read More

Post Comment