Search by category:
Egyéb kategória

A Tepláreň jelentette biztonság a kettős gyilkosság után lehet, már végleg elveszett

Pozsony |

Az Új Szó-stúdió legutóbbi adásában a pozsonyi kettős gyilkosság kapcsán az LMBTQI+-közösség hazai elfogadottságáról, de a szlovákiai magyar társadalomnak és közéletnek a szexuális kisebbséghez való hozzáállásáról is beszélgettünk.

A rendhagyó műsor első részében Németh Krisztián somorjai származású vizuális művész beszélt arról, rendkívül megrendítette őt a kettős gyilkosság. A szórakozóhelyet, ahol a lövöldözés történt, korábban ő is látogatta, légkörét egy elfogadó, biztonságos közegként írta le. „Ez a biztonságérzés elveszett” – tette hozzá.

Németh jelenleg külföldön él, úgy látja, a szexuális kisebbségekkel szemben nem elfogadó szlovákiai közeg miatt egyelőre nem tér haza. Ugyanakkor megköszönte azt a szolidaritást, ami például a tömegtüntetések formájában mutatkozott meg, úgy gondolja azonban, az ilyen együttérzésre hamarabb is szükség lett volna. Egyben fontosnak tartja, hogy az LMBTQI+-közösség tagjai felvállalják az identitásukat. „A társadalom jobban elfogadja az emberek másságát, a kisebbségeket, ha közvetlen kapcsolatuk van velük” – mondta. Arról is beszélt, Szlovákiában a szexuális kisebbségeknek az egyenjogúsítása sem valósult még meg. „Én tizenkét éve élek a párommal, de mivel nem létezik a regisztrált párkapcsolat intézménye, ha valamelyikünk elhunyna, nem örökölhetünk egymás után, nem kaphatunk özvegyi nyugdíjat, betegség esetén az ápolási díj sem jár nekünk, de egymás egészségügyi dokumentációjába sem tekinthetünk bele” – sorolta Németh azokat az eseteket, amikor az azonos nemű párok jogi hátrányban vannak. A kettős gyilkosság utáni helyzettel kapcsolatban pedig arról beszélt, elvárja, hogy a közszereplők fokozottan odafigyeljenek, milyen retorikát használnak akkor, amikor erről a témáról nyilvánulnak meg. „De azt is elvárnám, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az LMBTQI+-kisebbség helyzete Szlovákiában megváltozzon” – tette hozzá. Németh Krisztián 2014-ben azzal vált ismertté, hogy vizuális műalkotássá formálta a somorjai katolikus templomban korábban rögzített gyónását, amely során a papnak elmondta, azonos nemű párjával él párkapcsolatban. Az alkotást a moszkvai biennálén a legjobbak közé válogatták.

Ágh Dávid, a légi Aranykert Pszichoterápiás Központ klinikai szakpszichológusa, pszichoterapeutája az Új Szó-stúdióban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző kisebbségek nem mindig szolidárisak egymással. Így a kettős gyilkosság után a hazai magyar közösségben sem mindig jelent meg a szexuális kisebbségekkel való együttérzés. „Az egyik kisebbség nem mindig ismeri el a másik ilyen csoport jogait” – mondta. Ennek okát abban látja, hogy az olyan, fogyatkozó közösségben, mint a szlovákiai magyar, nagyon erős a homogenitásra, egyformaságra irányuló nyomás. „Ha valaki másféle, mondjuk a szexuális kisebbségekhez is tartozik, akkor hamarabb kapja meg a felszín alatt felgyülemlett feszültségek kitörését” – magyarázta. Ágh a szlovákiai magyar politikusoknak az LMBTQI+-közösséggel kapcsolatos megnyilatkozásairól elmondta, szerinte ezek a közszereplők a kettős gyilkosság ellenére sem figyelnek oda megfelelően arra, miként beszélnek erről a témáról. „Nem lehet szavazatokat vásárolni azzal, hogy ha mások tragédiáját meglovagoljuk” – jelentette ki.

A műsorban nyilatkozott Szaló Csaba, a brünni Masaryk Egyetem szociológiaprofesszora arról beszélt, a nyilvános megszólalások inspirálhatják a fizikai erőszakot. „Néha megtalálják a szavak azokat, akik aztán tettekre váltják ezeket” – mutatott rá az akadémikus.

Ahogy arról beszámoltunk, október 12-én este egy 19 éves fiatal lőfegyverrel támadott a pozsonyi Tepláreň nevű szórakozóhely előtt tartózkodó személyekre. Két embert megölt, egy személyt pedig megsebesített. A Tepláreň az LMBTQI+-közösség kedvelt szórakozóhelye volt, a két halálos áldozat szexuális kisebbséghez tartozó személy. A támadó, aki, úgy tudni, később öngyilkosságot követett el, nyíltan rasszista, homofób, szélsőséges nézeteket vallott. Mielőtt a szórakozóhely előtti támadást végrehajtotta volna, a miniszterelnök, Eduard Heger meggyilkolását tervezte. A hatóságok az esetet terrorcselekményként vizsgálják.

Read More

Post Comment