Search by category:
Egyéb kategória

Idén is csalók hada készül az online ajándékvásárlást tervezők kifosztására

Pozsony |

A szlovákiai futárcégek idén a szokásosnál is nagyobb forgalomra számítanak a karácsony előtti időszakban. Az ajándékot webáruházakból rendelőknek érdemes résen lenniük, az ünnepek előtti időszakban ugyanis az átverések száma is megugrik, miközben a csalók egyre kifinomultabb módszereket használnak.

A koronavírus-járvány idején látványosan megugrott az interneten keresztül vásárlók száma, és a webáruházak népszerűsége a járvány visszaszorulását követően sem csökkent. Különösen érvényes ez a karácsony előtti időszakra, amikor a netes vásárlással rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, nem beszélve a kényelemről. A vevők a termék megrendelésénél nem csupán a webshoppal érintkeznek, hanem a csomagot kiszállító futárcégekkel is. Ez utóbbiak pedig máris jelezték, hogy egyre több a munkájuk.

„A küldemények száma általában a karácsonyi bevásárlási időszak kezdetének számító Black Friday környékén tetőzik, amikorra a webáruházak különböző promóciós ajánlatokkal és kedvezményekkel készülnek. Ettől a naptól kezdve, amely idén november 25-ére esik, a szállítmányok száma karácsonyig nem csökken”

– mondta el Peter Pavuk, a DPD futárcég szlovákiai vezérigazgatója, aki szerint idén erős karácsonyi szezonra számítanak. „Becsléseink szerint a karácsony előtti utolsó hetekben a küldemények száma 60 százalékkal lesz magasabb a szokásosnál” – állítja Pavuk. Szerinte a világjárvány idején rengeteg új vevő próbálta ki az online vásárlás előnyeit, akik közül sokan továbbra is kitartanak a kényelmesebb netes bevásárlás mellett.

Nem érdemes várni

A DPD Pavuk szerint felkészült a szezonra. „Megerősítettük a kapacitásainkat, hogy az év végi ügyféláradattal megbirkózhassunk. Ennek ellenére azt ajánljuk a vásárlóknak, hogy a rendeléseket ne hagyják az utolsó pillanatra” – figyelmeztet Pavuk. Szerinte karácsonyig ők minden olyan szállítmányt kézbesítenek, amelyet december 20-áig adnak át szállításra. Ez azt jelenti, hogy azoknak a vásárlóknak, akik azt szeretnék, hogy minden ajándék időben megérkezzen karácsonyra, érdemes még ezen időpont előtt befejezniük a rendeléseiket az online áruházakban. „Az ünnepek előtti utolsó napokban már csak olyan ellenőrzött webáruházakban érdemes vásárolni, ahol az áru raktáron van” – teszi hozzá Pavuk.

Egyre több a csalás

Több futárcég már most figyelmezteti az interneten vásárlókat a rájuk leselkedő csalásokra is, a bizalmukkal visszaélni próbáló csalók ugyanis egyre találékonyabbak. A potenciális áldozatokat e-mailben vagy sms-ben szólítják meg, visszaélve a bankok, fizetőportálok és futárcégek nevével és logójával. „A csalási kísérleteket egyes esetekben rendkívül nehéz megkülönböztetni a futárcégek hivatalos kommunikációjától. Az átverésre létrehozott kommunikációs csatorna gyakran az eredeti hű másolata. Nagyon fontos különbség azonban, hogy az üzenetek hová irányítják az embereket” – figyelmeztet Pavuk. A DPD szlovákiai vezérigazgatója szerint a hivatalosnak tűnő e-mail csak a beetetésre szolgál, az ebben található link ugyanakkor már egy olyan webhelyre irányítja át a csalás áldozatát, amelyen hamis ürüggyel próbálják megszerezni a fizetési adatait.

A karácsony előtti csalásokra a honlapján a 123kuriér futárcég is felhívta a figyelmet, arra figyelmeztetve az ügyfeleit, hogy az ő nevükkel is megpróbáltak visszaélni az internetes csalók. „A 123kuriér nem közvetít semmilyen olyan szolgáltatást, amellyel előre lehetne fizetni a webáruházakban megrendelt áruért. Cégünk soha nem kér hitelkártyaszámot, kivéve a www.123kurier.sk/preprava-zasielok/ hivatalos fizetőportálon keresztül, amelyen azonban a szállításért fizetnek, és nem az áruért” – figyelmeztet a futárcég, hozzátéve, hogy nem vállalnak felelősséget a csalók által okozott károkért.

Tippek a vásárlóknak

A futárcégek szerint néhány szabály betartásával csökkenthetjük a csalók esélyeit. A legfontosabb a megrendeléseink nyomon követése, vagyis tisztában kellene lennünk azzal, hogy mit rendeltünk, kitől, és nagyjából mikorra várható a csomag érkezése. Ha olyan cég szólít meg minket, amelytől nem rendeltünk semmit, ne reagáljunk a felszólításukra. És persze azt is érdemes észben tartani, hogy a cégek soha nem kérik azt, hogy e-mailben megadott számlára küldjünk nekik pénzt, vagy hogy egy általuk küldött linken adjuk meg a banki adatainkat. „Az áruért és a szállításáért közvetlenül a webáruház oldalán vagy az áru kézbesítésénél lehet fizetni” – tette hozzá Pavuk.

Óvatosságra int a posta

A futárcégeken és bankokon kívül a csalók rendkívül gyakran élnek vissza a Szlovák Posta nevével is.

„Már több mint 50 különböző csaló üzenetet regisztráltunk, például sms, mms, e-mail, telefonhívás vagy közösségi oldalakon küldött üzenetek formájában, amelyekben az a közös, hogy a csalók a társaságunk nevével élnek vissza”

– mondta el a Szlovák Posta szóvivője, Iveta Dorčáková. A csalók által küldött üzenetek némelyike szerinte teljesen legálisnak tűnik. „A gyanús telefonhívások, üzenetek vagy a bankkártya biztonsági adatait kérő adathalász e-mailek kétes címe azonban egyértelműen átverésre utal. Fontos, hogy figyeljünk a küldő által használt címekre, ne cselekedjünk elhamarkodottan, és ha kétségeink támadnak, ellenőrizzük az információkat” – tanácsolja Dorčáková. A posta honlapján is találunk példákat a hamis üzenetekre és e-mailekre (www.posta.sk/informacie/pozor-na-podvody), az ügyfelek azonban a posta ügyfélszolgálati központjában is ellenőrizhetik az információkat.

A csalók Dorčáková szerint különböző díjak – pl. vámdíjak, tárolási díjak, a csomag kézbesítéséért vagy a kézbesítési adatok megváltoztatásáért fizetendő díjak – kifizetésére szólítják fel az áldozataikat. Az átverés azonban minden esetben arra irányul, hogy az áldozat bankkártya- vagy bankszámlaadatait megszerezzék. Szlovákiában pedig emiatt már számos olyan eset történt, amikor az áldozatok elvesztették a teljes megtakarításaikat. „Fontos emlékeztetni arra, hogy a Szlovák Posta soha nem kér semmilyen díjat sms-ben, mms-ben vagy e-mailben, és nem közvetít semmilyen fizetést. Az ügyfél csak a csomag átvételekor fizet a csomagért. Ugyanez vonatkozik a vám és az adó megfizetésére is” – mondta el a Szlovák Posta szóvivője, aki szerint, ha az ügyfél már válaszolt a csaló üzenetre, és emiatt kár érte őt, akkor a rendőrséghez kellene fordulnia az ügyben. (mi, TASR)

Read More

Post Comment