Search by category:
Egyéb kategória

Új szabályok az internetes tartalmakra

Új szabályok az internetes tartalmakra

Czímer Gábor

2023. 02. 06., h – 17:59

Pozsony |

A kulturális minisztérium konferenciát rendez a sajtószabadságról. Eközben a tárca által kidolgozott, most hatályba lépett törvénymódosítás szerint a podcastok, internetes videók készítőinek nagy részére regisztrációs kötelezettséget vezettek be. Ez alól az erotikus tartalmat kínáló népszerű közösségi oldal sem kivétel. Az internetes csatornákkal rendelkező cégeknek pedig 260 eurós regisztrációs díjat kell fizetniük.

A kulturális minisztérium jelentős figyelmet szentel a média világának. Natália Milanová (OĽaNO) ügyvezető tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az újságírók és a szerkesztőségek függetlenségének védelme lesz annak a Media Freedom 2023 nevű nemzetközi konferenciának a témája, amely február 20-án veszi kezdetét. A konferenciát Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ötödik évfordulójára időzítették. Az esemény egyik vendége a meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia fia, Matthew lesz. Radoslav Kutaš, a kulturális minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt, a konferencián a sajtószabadság témakörével kapcsolatban beszélnek majd azokról a perekről is, amelyeket az egyes médiumok ellen azzal a céllal indítanak, hogy elijesszék azokat a tényfeltáró tevékenységtől. 

Kötelező regisztráció

A kulturális tárca még a tavalyi év végén adott közre egy sajtóhírt, amelyben arra figyelmezteti az internetes audiovizuális tartalmak készítőit, hogy a közelmúlt törvénymódosításai értelmében regisztrálniuk kell a minisztériumnál. A jogi személyek ráadásul 260 eurós regisztrációs díjat is kötelesek fizetni, illetve aki ezt elektronikusan a slovensko.sk portálon teszi meg, az kedvezményesen csak 190 eurót fizet. Egyszeri befizetési kötelezettségről van szó, illetve aki több csatornát is működtet, annak elég egyszer megtéríteni az összeget. A természetes személyekre csak a regisztrációs kötelezettség vonatkozik, díjat nem kell fizetniük. A minisztérium a közleményében azt írja, a regisztráció határideje ugyan a tavalyi év vége volt, de arra kérik az eddig be nem jelentkető érintetteket, pótolják ezt. A kötelezettség a streamingplatformokon, hírportálokon kívül a közösségi oldalak bizonyos felhasználóit is érinti.

Pontosan kit érint?

A regisztrációs, illetve jogi személyek esetében a díjfizetési kötelezettség azonban nem mindenkire vonatkozik, aki videókat, vagy hanganyagokat tölt fel az internetre. Azoknak kell a kulturális minisztériumnál jelentkeznie, akik elsősorban azzal a céllal tesznek közzé tartalmakat, hogy azzal pénzt keressenek. Olyan audiovizuális tartalmakról van szó, amelyek lejátszását a nézők, illetve hallgatók saját maguk tudják a csatorna, vagy a szolgáltató felületén elindítani. Így a legtöbb internetes felhasználó mentesül a kötelezettség alól.

Az érintettek körét a 2022. évi 264-es törvény 26. paragrafusa írja le. A minisztérium a honlapján fűzött magyarázatot a jogszabályhoz. Eszerint az érintettek körébe tipikusan az olyan szolgáltatók tartoznak, mint a Netflix, vagy a Voyo, ahol az előfizetők a filmek és sorozatok között válogathatnak. De ide tartoznak a hagyományos televíziócsatornák archívumai és a hírportálok videó-, illetve podcastcsatornái is. A törvény magyarázatánál kiemelik, a jogszabály a széles közönségnek szánt tartalmak szolgáltatóira vonatkozik.

Mindezért nem kell például regisztrálnia és fizetnie annak, aki a hobbijáról tölt fel videókat, hanganyagokat valamilyen weboldalra, videómegosztó portálra. Még akkor sem kerül az érintettek körébe, ha a platformon, a videóba, hanganyagba automatikusan elhelyezett reklámnak köszönhetően, néhány centes bevételre tesz szert, hiszen a tartalom feltöltésének nem a profit generálása volt a célja. Az ilyen tartalmaknak az esetében ráadásul az sem mindig teljesül, hogy a készítőjük a széles közönségnek szánja őket.

YouTube és erotika

A kulturális minisztérium a honlapján arról is ír, hogy a jogszabály hatálya alá tartoznak azok a felhasználók is, akik az olyan közösségi oldalakon osztanak meg tartalmakat, mint amilyen a YouTube, a Facebook Watch, a TikTok, az Instagram, az OnlyFans és a Twitch. Mindezt persze akkor, ha az adott közösségimédia-csatorna célja a profitszerzés. Ez ugyanakkor nem függ attól, hogy az adott videó vagy hanganyag közvetlenül mennyi reklámbevételt generál. A természetes személyek esetében az ingyenes bejelentkezési, illetve a jogi személyekre vonatkozó regisztrálási és díjfizetési kötelezettség abban az esetben is fennáll, ha a videó valamilyen közvetett reklámot, vagy ún. termékmegjelenítést tartalmaz, de akkor is, ha valaki a közösségi oldalakon a saját termékeit népszerűsíti. A törvény szempontjából a fent említett közösségimédia-platformok közül érdemes kiemelni az OnlyFans szolgáltatót, amelyre a felhasználók legnagyobb része erotikus tartalmakat tölthet fel, míg más ügyfelek ezeket többnyire pénzért nézhetik meg.

A jogszabály szerint a regisztráció elmulasztása 30-tól 1000 eurós bírsággal sújtható. Az audiovizuális tartalmakat üzletszerűen előállító szereplők jegyzékét a Médiatanács (Rada pre mediálne služby) kezeli. A Denník N pedig azt írja, hogy az intézmény egyelőre nem tervezi, hogy bírságokat szab ki. Inkább „felvilágisító és preventív” intézkedéseket hoznak meg.

Read More

Post Comment