Search by category:
Egyéb kategória

Huncutka: Húsvéti forgatag

Huncutka: Húsvéti forgatag

szaszifanni

2023. 04. 05., sze – 09:54

Sziasztok!

Gondoltam, így húsvétkor bejelentkezem nektek! Hogy vagytok? Hogy telt eddig az év?

Remélem, élvezitek a sok érdekességet, amit hétről hétre összegyűjtök nektek! Velem minden rendben. Már nagyon vártam a tavaszt. Amikor süt a nap, én kint vagyok. Sétálok, növényeket gyűjtök. Tudtátok például, hogy az ibolyából készült teának kék színe van? Ha pedig csepegtettek bele egy kis citromot, akkor lilára változik. Igazi varázslat! Húsvétra szárított virágokkal dekorált hímes tojásokkal készülök. Na, de nem is írok túl sokat, hoztam inkább most is húsvéti érdekességeket. Olvassátok szeretettel, és legyetek jók!

Varró Dániel
A Nyúl tavaszi éneke

Mert, jaj, a nyár, mint lepke röppen
és ősszel minden oly riadt,
és télen sűrű, lassú ködben
dideregnek a nyúlfiak.

Tavasz, te cuppanásnyi szikra,
ha tappancsod a sárba lép,
vidorság száll a kis nyuszikra,
s megédesül a sárgarép’.

Bajuszt pödörsz a napsugárból,
s ugrálsz, mint gyönge, lenge nyúl.
Ó, jaj, tavasszal szép a zápor
és sokkal később alkonyul.

 

Ti is szoktatok húsvét környékén tavaszi nagytakarítást tartani? Nem véletlen! A hagyomány úgy tartja, hogy nagyszombaton a ház körülseprésével a boszorkányokat is el lehet űzni.
 
Nagyszombaton söpörni kell, nagypénteken azonban nem szabad kenyeret sütni, mert úgy tartják, az ilyenkor sütött kenyér kővé válik. Időjárással kapcsolatos jóslások is fűződnek ehhez a naphoz: eső esetén jó tavaszt jósolnak, ám ha nagypénteken szép az idő, akkor rossz termés várható.
Létezik egy tojásfestő robot, az EggBot. Úgy van beprogramozva, hogy a számítógépes illusztrációt, amit készít, szépen rá tudja rajzolni a tojásra. Igazi művész.
Rengeteg, több mint 90 millió húsvéti csokinyuszit gyártanak a világon évente. És képzeljétek, egy kutatás szerint az emberek több mint a fele a csokinyúl fülét harapja le először. Te hol kezded meg a majszolását?
Ausztráliában a húsvéti nyuszi vitatott téma a helyiek körében. A nyúl nem őshonos ott, de nagyon elterjedt, és rengeteg kárt okozott. Éppen ezért 1991-ben kampányt szerveztek, és a nyuszi helyett az őshonos, mára a kihalás szélén álló bilbyt választották a húsvét jelképének. Az üzletekben rengeteg csokibilby is kapható.

Read More

Post Comment