Search by category:
Egyéb kategória

A parlamenti pártok többsége nem szavaz bizalmat Ódor hivatalnokkormányának

A parlamenti pártok többsége nem szavaz bizalmat Ódor hivatalnokkormányának

Czímer Gábor

2023. 05. 10., sze – 18:08

Pozsony |

Valószínűtlen, hogy az Ódor Lajos által vezetett hivatalnokkormánynak bizalmat szavazna a törvényhozás, miközben az is terítékre kerül, hogy az előre hozott parlamenti választást már július elején megtartsák.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerda délután találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, hogy ismertesse velük, kikből áll majd a hivatalnokkormány, amelyet a Heger-kabinet menesztése után nevez ki és amelyben a miniszterelnöki tisztséget Ódor fogja betölteni. A szakértői kabinetnek ugyanis 30 napja van arra, hogy a parlament elé terjessze a programját és bizalmi szavazást indítványozzon. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem valószínű, hogy a törvényhozás bizalmat szavazna Ódoréknak. A 150 tagú parlamentben egyedül az SaS húszfős frakciója jelezte egyértelműen, hogy támogatják a hivatalnokkormányt. Richard Sulík az államfővel való egyeztetés után kijelentette, bizalmat szavaznak Ódoréknak, „ha az elnök figyelembe veszi a beszélgetésük tartalmát”, fogalamzott.

A 16 képviselővel rendelkező Sme rodina vezetője, Boris Kollár kijelentette, először látni akarják az új miniszterek névsorát és az Ódor-kabinet programját és csak ezt követően döntenek. Kollár az elnökkel való találkozó után aztán kijelentette, a hivatalnokkormányt nagyon jó szakértői csapat alkotja. Azt várja tőlük, hogy a kulturális és etikai kérdéseket a kormányzásuk alatt nem nyitják meg. A teljes névsort azonban nem árulta el. Az azonban szerdán kiderült, a kulturális minisztériumot valószínűleg mégsem a magyar nemzetiségű Barczi Gyula művészettörténész fogja vezetni.

A harminc-egynéhány képviselőt magáénak tudó OĽaNO-t vezető Igor Matovič azt feltételezi, ők nem szavaznak majd bizalmat a hivatalnokkormánynak, mivel az államfő előre nem egyeztette velük az egyes miniszterek neveit. Illetve meg szeretnék várni, míg Ódorék előállnak a kormányprogramjukkal. Matovič a Čaputovával való egyeztetés után, minden bizonnyal az oktatási tárca jövendőbeli vezetőjére utalva elmondta, egy miniszteri hely még nincs betöltve, a törvényalkotásért felelős kormányfő-helyettes tisztsége, amelyet eddig Štefan Holý (Sme rodina) töltött be, pedig nem lesz önálló kormányposzt, a hivatalnokkabinet államtitkári szinten foglalkozik majd ezzel a területtel. A mindössze néhány képviselőt maga mellett tudó Remišová is nehezményezte, hogy az államfő nem a parlamenti pártokkal való tárgyalás nyomán állította össze a szakértői kabinetet.

A leköszönő miniszterelnök, Eduard Heger, aki tizen-egynéhány képviselővel rendelkező Demokraták vezetője, egyáltalán nem nyilatkozott arról, támogatják-e Ódorékat, ők is meg szeretnék várni az új kormány programját. Az államfővel való találkozó után Heger annyit mondott, az egyik miniszterjelölt neve meglepetés volt számára. Ján Budaj (Demokraták) leköszönő környezetvédelmi miniszter azonban korábban úgy nyilatkozott, nem lát okot arra, miért ne támogatná a hivatalnokkormányt.

A 11 képviselőt a háta mögött tudó Hlas vezetője, Peter Pellegrini kijelentette, nem szavaznak bizalmat Ódoréknak, mindezt annak ellenére, hogy hónapokon keresztül a szakértői kormány kinevezését követelték. Pellegrini ebben nem lát ellentmondást. A hivatalnokkormánnyal kapcsolatban annak a félelmének adott hangot, mi szerint több tárcánál a jelenlegi államtitkár miniszterré lépve előre fog irányítani. Az elnökkel való találkozó után azonban arról beszélt, megnyugtató számára, hogy a szakértői kabinetben minimális a korábbi államtitkárok száma. A jövendőbeli miniszterek egyikével szemben sincs kifogásuk.

A Smer sem támogatja Ódorékat. A 27 parlamenti mandátummal rendelkező Smer alelnöke, Juraj Blanár ugyancsak azt kifogásolta, hogy a hivatalnokkormány összetételét az államfő előre nem egyeztette a pártokkal. Szerinte a szakértői kormány így nem is fog bizalmat kapni a törvényhozásban és ezzel a jelenlegi politikai válság csak mélyülni fog. Az államfő ugyanakkor a többi parlamenti párttól eltérően a Smer elnökét, Robert Ficót nem hívta meg szerdán az elnöki palotába, így a szakértői kabinetről utólag sem egyeztetett a párttal. Fico a keddi sajtótájékoztatóján azt az összeesküvés-elméletet vázolta, mi szerint Ódor és Čaputová is a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György embere lenne. Egyébként az államfő a Smer elnökének ilyen kijelentései miatt jogi eljárást kezdeményezett.

A Smer eredetileg azt a feltételt szabta a hivatalnokkormány támogatásával kapcsolatban, az új kabinet tegye lehetővé, hogy az előre hozott választást július elején tartsák. A Smer ebben az ügyben egyébként rendkívüli parlamenti ülést is kezdeményezett, amit a törvényhozás házelnöke, Boris Kollár csütörtökre írt ki. A szeptemberi voksolás időpontjának módosítását azonban az OĽaNO, az SaS, de maga Kollár is elutasítja.

Read More

Post Comment