Search by category:
Egyéb kategória

Lassuló gazdasági növekedés, visszafogottabb drágulás

Lassuló gazdasági növekedés, visszafogottabb drágulás

Molnár Iván

2023. 06. 29., cs – 15:14

Pozsony |

A szlovák gazdaság idén várhatóan 1,2%-kal nőhet, miközben már túljutottunk az infláció csúcsán, az árak növekedési üteme így fokozatosan egy számjegyűre csökkenhet – derül ki a pénzügyminisztérium csütörtökön közzétett legújabb makrogazdasági előrejelzéséből.

„A bruttó hazai termék (GDP) növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,2 százalékra zsugorodik, a háztartások fogyasztása ugyanis az év elején lelassult, és idén 0,5%-kal csökkenhet” – mondta el Horváth Mihály ügyvivő pénzügyminiszter. A lakosság rendelkezésre álló reáljövedelme a tárcavezető szerint ugyanakkor jövőre tovább nőhet, amiben fontos szerepet játszanak a kormány és a parlament által tavaly és idén elfogadott intézkedések. „Ezek ugyan hatalmas terhet rónak az államháztartásra és az eljövendő generációkra, ám sokat segíthetnek a lakosságnak” – tette hozzá Horváth.

A pénzügyminisztérium most közzétett előrejelzése szerint az éves infláció idén átlagosan 10,6% lesz. „A kormányzati intézkedések hatására a háztartási energiaárak januárban csak nagyon kis mértékben emelkedtek a piaci árakhoz képest. A mezőgazdasági nyersanyagárak már csökkennek, illetve stabilizálódtak, ami az élelmiszerárak növekedési ütemét is visszafogja, ráadásul csökkennek az üzemanyagárak is. A szlovákiai infláció így az év második felében egy számjegyű lesz, és az év végére megközelíti a 6%-ot” – figyelmeztet Juraj Valachy, a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) igazgatója.

„A következő évek fejleményeit illetően azonban rossz híreink is vannak. Mérsékelnünk kellett a következő évekre szóló gazdasági növekedési várakozásainkat. Úgy tűnik ugyanis, hogy a világgazdaság élénkülése lassabban halad” – mutatott rá Horváth. A gazdasági növekedés szerinte 2024-ben is csak kismértékben, 1,3 százalékra gyorsul. Pozitívan hathat majd a gazdaság teljesítményére a lakosság vásárlóerejének a javulása, a reálbérek növekedési üteme így ismét 2% fölé emelkedhet, az uniós források felhasználásának idei csúcsát pedig a gazdaságélénkítési terv projektjeinek az erőteljesebb megvalósítása váltja fel. Az államháztartás helyreállítása ezzel szemben jelentős forrásokat vonhat el. A gazdasági növekedés Horváth szerint 2025-re azonban már így is 3,1%-ra gyorsulhat.

„Az előrejelzések szerint az infláció jövőre 4,8%-ra lassul, középtávon pedig visszatér 2% közelébe. Az élelmiszer-  ár-infláció normalizálódik, miközben az áruk és később a szolgáltatások árának a növekedési üteme is lassulhat, az energiaárak ezzel szemben tovább nőhetnek” – állítja Valachy. Szerinte a Szlovák Villamos Művekkel (SE) kötött memorandumnak köszönhetően a villamos energia ára jövőre is az ideihez hasonló szinten mozog majd, a díjak emelése azonban 20 százalékkal emelheti a villamos energia végső árát. Az IFP úgy véli, hogy a gáz ára jövőre csaknem megduplázódhatna, ha azonnal átállnánk a piaci árakra, ezzel párhuzamosan pedig a hőárak is emelkednének. Valachy szerint azonban az áremelkedés megakadályozása érdekében további kormányzati intézkedésekre számíthatunk.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment