Search by category:
Egyéb kategória

A második nyugdíjpillér megtakarításait hatékonyabban kamatoztatják

A második nyugdíjpillér megtakarításait hatékonyabban kamatoztatják

Molnár Iván

2023. 09. 26., k – 15:43

Pozsony |

Idén január és augusztus között a második nyugdíjpillérben takarékoskodók száma több mint 55 ezerrel nőtt, mára így meghaladja az 1,8 milliót – adta hírül a Magánnyugdíjpénztárak Szövetsége (ADSS), amely szerint a 13 milliárd eurós megtakarítások közel felét már az indexalapokban fialtatják.

Még az előző, Eduard Heger vezette kormány döntött úgy, hogy a második nyugdíjpillérben takarékoskodók vagyonát fokozatosan átcsoportosítja a csekély hozamot biztosító kötvényalapokból a jobban tejelő indexalapokba. Ez az úgynevezett alapértelmezett befektetési stratégia alapján történik, ugyanakkor a megtakarítóknak lehetőségük van arra, hogy írásban visszautasítsák a vagyon-átcsoportosítást. Ez utóbbival azonban szükségtelenül megfosztják magukat a tisztességes nyugdíjtól, mivel még egy látszólag jelentéktelen hozamkülönbség is jelentős hatással lesz a nyugdíj összegére. A Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének a legfrissebb adatai szerint július 1-je óta a nyugdíjkezelő társaságok több mint félmillió ügyfelük megtakarításainak az átutalását kezdték meg.

„A megtakarítások átcsoportosítása megszünteti a második pillér egyik gyenge pontját, a nyugdíj-megtakarítások rendszere így még hatékonyabbá és jövedelmezőbbé válik, mint korábban”

– mondta el Miroslav Kotov, az ADSS elnöke, hozzátéve, hogy a megtakarítók számára fontos, hogy a pénzpiacok kevésbé sikeres időszakaiban is a kockázatosabb, de jövedelmezőbb indexalapokban maradjanak.

Az alapértelmezett befektetési stratégia azzal számol, hogy az 50 évnél fiatalabbak megtakarításait kizárólag indexalapokban tartják. Amikor egy személy betölti az 50. életévét, a második pillérben levő vagyonának a négy százalékát automatikusan átcsoportosítják az indexalapokból a kötvényalapokba. Egy évvel később újabb négy százalék vándorol át, és így tovább.

A passzív megtakarítók automatikusan átkerülnek az alapértelmezett befektetési stratégiába. A passzív megtakarítók azok, akik 2013-ban kerültek át a garantált alapba, és máig nem változtattak a megtakarításaikon vagy a járulékelosztásukon. Az 1969 után született megtakarítók esetében mind a már megtakarított vagyon, mind az új befizetések az indexalapokba kerülnek át. Az 1968-ig született passzív megtakarítók esetében júliustól csak az új kötelező befizetéseket utalják át az indexalapokba.

„A második pillérben takarékoskodók bármikor ki- és beléphetnek az alapértelmezett befektetési stratégia által létrehozott rendszerbe, mindannyiukat levélben vagy elektronikus úton értesítették. Az ilyen, 2023 májusát követően benyújtott kérelmeket feldolgozzák, és a megtakarításokat egy összegben utalják át. Őket nem érinti a megtakarítások szakaszos átutalása”

– tette hozzá Kotov, aki szerint kevesebb mint két év alatt 3,7 milliárd eurót utalnak át az indexalapokba.

Ha egy 40 évesnél fiatalabb munkába áll, a májustól érvényes szabályok szerint egyébként automatikusan bekerül a második pillérbe. Az automatikus beléptetés azonban nem jelenti azt, hogy kötelező a második pillérben spórolni. A megtakarítónak lehetősége van arra, hogy a csatlakozástól számított két éven belül kilépjen a rendszerből. A részletekről a Magánnyugdíjpénztárak Szövetségének a honlapján tájékoztatnak.

Read More

Post Comment