Search by category:
Egyéb kategória

Meghatározta 2024-es prioritásait a Szlovákiai Városok Uniója

Meghatározta 2024-es prioritásait a Szlovákiai Városok Uniója

Vataščin Péter

2024. 01. 27., szo – 18:56

Besztercebánya |

Többek között közös közbeszerzéseket, a digitális, valamint az energiafüggetlen és fenntartható városok koncepciójának erősítését tűzte ki célul a Szlovákiai Városok Uniója (Únia miest Slovenska, UMS).

Az UMS 2024. január 25-én tartotta a 36. közgyűlését. Az ezt követően kiadott nyilatkozat elvi megfontolásokkal kezdődik. A szöveg leszögezi: meggyőződésük szerint Szlovákia jövőjének az erős városokon és városrégiókon kell alapulnia. A pontosan 30 éve fennálló szervezet 24 tagvárost képvisel, amelyekben több mint 1,3 millió lakos él.

Az UMS tagvárosai 2024-re egyfelől közös közbeszerzéseket terveznek. „Ennek sikeres létrehozása jelentősen megspórolhatja a költségvetési kiadásokat, valamint a városok szakértőinek idejét és emberi kapacitását. Lehetővé teszi a városok számára, hogy szakértői segítséget kapjanak a közbeszerzések végrehajtásához. A külföldi önkormányzatok hasonló módon működnek együtt“ – szól a sajtóközlemény.

Ugyancsak előtérbe helyezik a digitális városok koncepcióját: „A cél a városlakóknak nyújtott jobb szolgáltatás, az adatalapú városi hivatalok továbbfejlesztése, a digitális fejlesztések bővítése a városokban, illetve a bevált gyakorlatok megosztása. Egy közös platform létrehozása segít az állammal szemben támasztott követelmények érvényesítésében, mint például a központi nyilvántartásokhoz való ingyenes csatlakozás, a városok koordinációja és a fejlesztésekkel és e-szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat tartalmazó közös adatbázis létrehozására irányuló együttműködés.“

További fontos témakör az energiafüggetlen és fenntartható városok: „A kezdeményezés segít a városoknak abban, hogy konszolidálják energiaköltségeiket, feltérképezzék jelenlegi helyzetüket, és a városon belüli vagy külső szakértők tapasztalatait felhasználva foglalkozzanak az energiagazdálkodással. Ehhez kapcsolódó program az épületek átfogó felújítása, a megújuló energiaforrások alkalmazása és a közösségi energetika előmozdítása. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi a városok számára a szükséges know-how megszerzését, az erőforrások megtakarítását és ezáltal a városok energetikai, éghajlati és pénzügyi sebezhetőségének csökkentését is.“

Az UMS-tagok a városi közbiztonság kérdésével is kiemelten szeretnének foglalkozni, mivel látják a biztonsági helyzet romlását: „Az első tárgyalásokra a belügyminisztériummal az elkövetkező napokban kerül sor. Fontosnak tartjuk a hatáskörök határainak tisztázását, valamint a városi és az állami rendőrség közötti együttműködés erősítését.“

Továbbra is kiállnak az önkormányzatok tisztességes törvényi szabályozása, valamint az európai források (ESIF és POO) felhasználása mellett az oktatás, a szociális ügyek, a regionális fejlesztés, az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság terén.

A helyi önkormányzatok finanszírozásának megváltoztatása szintén prioritás marad. Az UMS 2023-ban benyújtotta ezzel kapcsolatos saját javaslatát. A témával kapcsolatos vitákban megjelennek ugyan különböző vélemények és javaslatok, de eddig senki más nem nyújtott be átfogó koncepciót. Az adómixre való áttérésre vonatkozó medializált javaslatok további lehetséges forrásokra utalnak, de nem garantálják, hogy a források mértéke magasabb lesz. Növelik azonban a központi kormányzati döntésektől való függőséget. A városok számára fontos, hogy a pénzügyi forrásokat hogyan osztják szét, hogy arra ne az önkormányzatok fizessenek rá“ – zárul a sajtóközlemény. (UMS)

Read More

Post Comment