Search by category:
Egyéb kategória

Fico folytatná a megkezdett külpolitikai irányt

Fico folytatná a megkezdett külpolitikai irányt

Nagy Roland

2024. 04. 16., k – 16:16

Pozsony |

Annak ellenére, hogy Robert Fico (Smer) kormánya jelenleg is vitában áll az Európai Bizottsággal az uniós források kapcsán, a miniszterelnök szerint folytatni kell az általa szuverénnek nevezett külpolitikai irányultságot. A kormányfő leszögezte, Szlovákiának az Európai Unióban a helye, ugyanakkor felvázolta azokat a vitatott témákat, amelyekben a kabinetje nem hajlandó engedményeket tenni. Az ellenzék szerint azonban Fico nem az ország, hanem elsősorban a saját érdekeit nézi.

Fico kedden Juraj Blanár (Smer) külügyminiszterrel folytatott munkamegbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon bemutatták, a jövőben milyen irányokat vehet a szlovák külpolitika. A miniszterelnök kiemelte, 20 évvel ezelőtt az ország EU- és NATO-csatlakozása hosszú időre megteremtette az egyértelmű külpolitikai konszenzust, de az új idők új nézeteket hoznak magukkal. Mint mondta, a kormány a fél évvel ezelőtt jóváhagyott programnyilatkozatában állást foglalt a szuverén külpolitika mellett, és ezt az irányt mindeddig be is tartották. Fico a találkozón megkérte Blanárt, továbbra is tartsa magát ehhez, még a gyakori kritikák ellenére is. A kormányfő úgy véli, az ország partnerei már hozzászoktak az előző kormány szervilis viselkedéséhez.

„Megtanulták, hogy bármit kérhetnek, bármit követelhetnek Szlovákiától, azt automatikusan megkapják”

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, ezért is szükséges szem előtt tartani a nemzeti érdekeket. Ez a szuverenitás az, ami lehetővé teszi a kormány számára, hogy kijelentse, nem ismeri el Koszovó függetlenségét, továbbá elítélheti az Irakban történt katonai erőszakot, illetve elismerheti, hogy az orosz katonai erő bevetése Ukrajnában a nemzetközi jog megsértése volt.

Uniós érdekellentétek

Fico leszögezte, nagyra becsüli Szlovákia uniós tagságát, és a továbbiakban is a szervezet részeként képzeli el az ország jövőjét, ugyanakkor hangsúlyozta, bizonyos témákban nem hajlandó engedményeket tenni. Az egyik ilyen kérdés a vétójog eltörlése, ami szerinte „az Európai Unió végének kezdetét jelentené”. Úgy gondolja, az intézkedés az EU nagyobb országainak egyértelmű dominanciájához vezetne, így már csak ők dönthetnének arról, milyen akarat érvényesüljön.

„Nem akarom megérni azt az időt, amikor már csak azért járunk az uniós döntéshozatali szervekbe, hogy a németek és a franciák bejelentsék nekünk, miben állapodtak meg”

– közölte, majd megjegyezte, szükség van a kis országok által kínált eltérő nézőpontokra is.

Blanár hozzátette, Szlovákia számára a vétójog eltörlése vörös vonalnak számít. Elmondása szerint több közepes és kis méretű tagállam is így vélekedik, ezekről az informális tárgyalások során is megbizonyosodott.

A másik ilyen téma az új migrációs és menekültügyi paktum, amelyet Fico szintén elutasít. Mint mondta, pár évvel ezelőtt azon kormányfők közé tartozott, akik megvétózták a kötelező migrációs kvóták bevezetését, most azonban úgy érzi, a kvóták témaköre visszakerült a napirendre. Leszögezte, a pártja mindenképpen, de valószínűleg az egész kormánykoalíció is elutasítja majd az új paktum megszavazását.

NATO és V4

Fico szerint a NATO kapcsán egyetlen megosztó kérdés van, mégpedig Ukrajna esetleges tagsága. A miniszterelnök kiemelte, a keleti szomszédunknak joga van döntést hoznia a saját jövőjéről, ugyanakkor a kormánykoalíció a szlovák parlamentben biztosan nem ratifikálja Ukrajna NATO-tagságát. Szerinte Szlovákiának egy neutrális Ukrajnára van szüksége, hiszen a belépésük egy újabb nagy nemzetközi konfliktushoz vezetne, ami veszélyeztetné az ország jövőjét.

Mindemellett megjegyezte, semmilyen akadályt nem állítanak Ukrajna esetleges EU-tagsága elé, ezt jelezte Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is a pár nappal ezelőtti nagymihályi találkozó során. Fico egyébként sikeresnek értékelte a tárgyalást, amellyel szerinte „türköt is tartottak Petr Fiala cseh miniszterelnök elé”. Nemrégiben diplomáciai konfliktus alakult ki a cseh és a szlovák kormány között, mivel a két ország eltérő álláspontot képvisel az Ukrajnában való békekötés kapcsán. A vita eredményeként Fiala lemondta a két kabinet közös ülését.

Kapcsolódó cikkünk

Prága/Pozsony |

A cseh miniszterelnök Petr Fiala (ODS) bejelentette, lemondja a prágai és a pozsonyi kormány közös ülését. Döntésüket Robert Fico (Smer) kabinetjének az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán elfoglalt álláspontjával indokolta. Fiala szerint Ficóék mintha Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálnák. A szlovák miniszterelnök erre úgy reagált, cseh kollégája a háborút támogatja.

Szerdán, a prágai kormányülés után a cseh miniszterelnök kijelentette, kabinetje beszünteti a kormányközi egyeztetéseket a szlovák partnerével és határozatlan időre elhalasztja az áprilisra tervezett közös kormányülést is. Fiala ezt azzal indokolta, hogy a szlovák kormánynak alapvetően eltér az álláspontja azt illetően, hogy ki felelős az Ukrajnát ért orosz agresszióért. A döntést a cseh kormány egyhangúlag támogatta. Korábban a cseh miniszterelnök élesen bírálta Fico azon kijelentését, amelyben azt állította, a háborút „az ukrán neonácik tombolása okozta”. A szlovák kormányfő az orosz invázió megindulásának második évfordulóján pedig arról beszélt, szerinte az Európai Uniónak az a célja, hogy a „szlávok kölcsönös öldöklését” támogassa Ukrajnában. Ezt követte a mostani cseh elhatárolódás. „A most kialakult helyzetben, illetve amikor Szlovákiában hamarosan államfőválasztásra kerül sor, választási kampány lesz, nem helyénvaló egy olyan, átlagon felüli viszonyokat jelentő lépést tenni, mint a közös kormányülés” – jelentette ki Fiala. A cseh kormányfő megerősítette, a döntésük egyik oka az volt, hogy a szlovák külügyminiszter Juraj Blanár (Smer) a törökországi fórumon találkozott Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezetővel. Majd arról beszélt, az egyes miniszterek továbbra is találkozni fognak, a közösen indított projekteket is folytatni fogják. Fiala szerda este a CNN Prima News-nak pedig azt mondta, a szlovák kormány Ukrajnával kapcsolatos álláspontja nem a Nyugat, hanem mintha Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálná.

Fico túl messzire ment

Az ügy kapcsán a cseh külügyminiszter, Jan Lipavský (Cseh Kalózpárt) is élesen bírálta a szlovák kormányt. „A világ másik felén lévő partnereink felfogják, hogy Európa biztonsága az egész világ biztonságára hatással van. Ezért némileg sajnálatosnak tartom, hogy a szlovákiai kollégáim ezt nem így gondolják” – mondta Lipavský. Majd hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, amikor Szlovákia a külpolitikája során mindkét oldalra igyekszik játszani, akkor általában mégis az egyik oldalon ragad. Martin Dvořák (STAN) európai ügyekért felelős miniszter pedig kijelentette, Fico ebben a játékban még Magyarországnál is messzebbre merészkedett. A cseh kormány álláspontját először lehozó Seznam Zprávy felidézi, hogy 2012-ben került sor az első közös kormányülésre és eddig összesen nyolc ilyen esemény volt. A most áprilisra tervezett találkozót, amelyre így már nem fog sor kerülni, még tavaly jelentették be.

Fico reagál

Fico szerda este először egy videóüzenetben reagált a cseh kormány döntésére. Ebben arról beszél, a cseh–szlovák kapcsolat, a közös történelemnél fogva is, rendkívül erős. „A szlovák kormány soha nem fogja a mélységes cseh-szlovák viszont veszélyeztetni” – jelentette ki azzal, Fialát szívesen látja Pozsonyban. Fico azt állítja, a cseh kormány döntése mögött az áll, hogy támogatni akarja az ukrajnai háborút, míg szerinte ők „nyíltan a békéről beszélnek”. Majd kijelentette, a cseh döntés nem lesz hatással a szlovák külpolitikára. A csütörtöki sajtótájékoztatóján aztán azt mondta, a cseh-szlovák viszony meghatározóbb, mint hogy a két országban éppen ki a miniszterelnök, és Fiala kijelentésével kapcsolatban hiúságról beszélt, illetve arra utalt, hogy a cseh kormány beavatkozik a szlovák belügyekbe. Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyancsak arra utalt, a cseh kormány a közelgő szlovákiai államfőválasztás során Ivan Korčok oldalán akar beavatkozni a szlovákiai belügyekbe. Az SNS által jelölt környezetvédelmi miniszter Tomáš Taraba szerint pedig a közös kormányüléseknek amúgy sem volt semmi értelme.

Fico=Mečiar

Az ügyre Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök is reagált. „Ha értékrendjében gyengítjük a külpolitikát, barátokat veszíthetünk el. Sajnálom, hogy most ez történik. A tisztségemből adódóan továbbra is törekedni fogok Szlovákia és Csehország viszonyának megerősítésére” – írta a közösségi oldalán az államfő. A cseh döntés nyomán a szlovák ellenzék is élesen kritizálta a pozsonyi kormányt. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia vezetője az ügyet Csehszlovákia felbomlása óta a legsúlyosabb helyzetnek nevezte. Majd arról beszélt, Vladimír Mečiar egykori kormányfőnek évekig tartott, míg Szlovákiát „Európa sötét foltjává” változtatta, míg Ficónak ez öt hónap alatt sikerült. Az ugyancsak ellenzéki SaS elnöke, Richard Sulík is Mečiarhoz hasonlította Ficót.

Cseh ügyek

Az cseh ellenzéki ANO vezetője Andreja Babiš ugyanakkor bírálta a prágai kormány döntését. Szerinte a két ország kapcsolatát először Igor Matovič (Szlovákia-mozgalom) kezdte leépíteni, és most Fiala teljesen lerombolja. A prágai kormány lépését gyerekesnek tartja. Fiala erre úgy reagált, elképesztőnek tartja Babiš kijelentését, amiből szerinte az látszik, az ellenzéki politikusnak mindegy, hogy Csehország egy demokratikus, szabad és biztonságos Európában fog-e létezni.

A cseh-szlovák viszonyban további súrlódást jelentett, hogy a szlovák külügy berendelte Hollandia pozsonyi nagykövetét, Gabriella Sancisit, hogy kifogásainak adjon hangot azzal a rendezvénnyel kapcsolatban, amelyet csütörtökön a Holland Királyság prágai nagykövetségén rendeztek volna. Az esemény egyik vendége Rastislav Káčer korábbi szlovák külügyminiszter, míg a másik résztvevő Juraj Rizman, az egyebek mellett háborús visszaemlékezéseket gyűjtő nonprofit szervezet, a Post Bellum munkatársa, aki Zuzana Čaputová szlovák államfő élettársa is egyben. A beszélgetésre a magyar és a szlovák nagyköveten kívül az összes uniós ország prágai külképviseletének vezetőjét meghívták. A szlovák külügy szerint Hollandia beavatkozik a szlovák belügyekbe, ha a kormánykritikus hangoknak ad teret. Az eseményt azonban nem a holland nagykövetség, hanem egy civil szervezet rendezte, a külképviselet csak a helyiséget biztosította volna. Robert Fico csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján ugyanis arról beszélt, információi szerint az esemény végül nem a nagykövetség ingatlanjában, hanem egy másik helyszínen valósul meg. A rendezvényt megvalósító Centrum pro informovanou společnost nevű szervezet a közösségi oldalán pedig azt írta, sem az orosz, sem a szlovák kormány nem szólhat bele, kit hívnak meg az eseményeikre.

A két ország konfliktusa a V4 szintjén is megnyilvánult: a legutóbbi prágai találkozón rendkívül feszült hangulatban zajlott a tárgyalás, Fiala és Donald Tusk lengyel miniszterelnök élesen bírálta Ficót, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. 

Kapcsolódó cikkünk

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk (PO) élesen bírálta Juraj Blanár (Smer) szlovák és Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyi tárcavezetőt, amiért találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A múlt heti prágai V4-es csúcsról pedig kiderült, rendkívül feszült hangulatban zajlott, Tusk és cseh kollégája Petr Fiala (ODS) legszívesebben elkerülte volna a találkozót Robert Fico (Smer) szlovák és Orbán Viktor (Fidesz) magyar kormányfővel.

Tusk hétfőn vilniusi látogatásán kijelentette, az orosz rezsim által meggyilkolt Alekszej Navalnij temetésének napján találkozni Lavrovval, „nem csupán jó vagy rossz ízlés kérdése”. „Alekszej Navalnij temetésének napján ünnepi lakomát tartani… a magyar kormány egy újabb olyan lépése, amelyet politikai és erkölcsi okokból nehezen tudunk elfogadni” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök. Tusk arra utalt, hogy Szijjártó pénteken egy olyan videót töltött fel a közösségi oldalára, amelyen a törökországi Antalyában tartott diplomáciai fórumon az ünnepi ebéd során kedélyesen beszélget Lavrovval. „A béke 0. feltétele: párbeszéd” – írta a videó mellé Szijjártó. Egyébként a magyar kormány hivatalosan, egyetlen uniós tagállamként, nem reagált az orosz ellenzéki vezető halálára, mindössze Orbán utalt rá egy parlamenti felszólalásában. „Sovinisztáknak nem jár tisztelet” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, a törökországi fórumon Blanár szombaton találkozott Lavrovval. A szlovák külügyi tárcavezető szerint az egyeztetés során a békét sürgette és közölte az orosz miniszterrel, hogy Szlovákia tiszteletben tartja az ENSZ-tagállamok területi egységét és szuverenitását. „A pozsonyi és budapesti kollégák ismét bebizonyították, hogy bizonyos kérdésekben nagyon eltérőek a nézeteink” – reagált Blanárra és Szijjártóra a lengyel Tusk. „Egészen pontosan az Oroszországhoz és az Ukrajna elleni támadáshoz való hozzáállásukról van szó” – tette egyértelművé a lengyel miniszterelnök, mire gondol. Ingrida Simonyte litván kormányfő Tuskkal való egyeztetése után „sajnálatos döntésnek” nevezte a szlovák és a magyar miniszter találkozóját Lavrovval.

A kényelmetlen V4

A cseh Respekt hetilap pedig azt tárta fel, milyen diplomáciai problémák kísérték a V4-es kormányfők múltheti találkozóját. Fico ugyanis a csúcs előtt súlyos kijelentéseket tett. Az ukrajnai orosz agresszióról azt állította, hogy azt „az ukrán neonácik tombolása okozta”, de arról is beszélt, szerinte a nyugati államok katonákat akarnak küldeni a konfliktuszónába. Emmanuel Macron francia elnök valójában korábban a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldése kapcsán arról beszélt, „semmit sem lehet kizárni”, ami inkább egy figyelmeztetés lehetett Oroszország számára. Mivel a cseh miniszterelnök Orbánt kerüli, sőt, a Respekt újságíróinak jelenlétében autokratának nevezte őt, a V4-ek találkozóját amúgy is igyekezett elodázni. Fico azonban több csatornán is sürgette azt, ám épp a szlovák miniszterelnök nyilatkozatai miatt felmerült, hogy a prágai V4-es csúcsot lemondják. Végül Fiala szerint ehhez már túl késő volt, és inkább úgy döntöttek, megtartják a találkozót, de azzal, hogy a cseh kormányfő nyíltan fogja bírálni szlovák partnerét.

Tusk és Fiala aztán közvetlenül a találkozó előtt negatívan nyilatkoztak Orbánról és Ficóról is. Az előbbi azt mondta, a magyar és a szlovák kormányfővel nem lehet kompromisszumot kötni, a cseh kollégája pedig arról beszélt, nem örül, hogy Orbánnal és Ficóval kell találkoznia. Fiala a V4-es találkozó előtt külön is leült tárgyalni Tuskkal. A cseh miniszterelnök később nyilvánosan beszélt arról, hogy azt még szó nélkül hagyta, hogy Fico virágot vitt Gustáv Husáknak, a kommunista Csehszlovákia vezetőjének sírjára, de azt már nem hagyhatja kommentár nélkül, hogy a szlovák miniszterelnök szerint a háborút Ukrajna, vagy a nyugati államok robbantották ki. „Egyértelmű, ki a bűnös. Az orosz agresszív politika és a civileket gyilkoló Oroszország az” – jelentette ki. A V4-es csúcstalálkozó aztán komolyabb eredmény nélkül zárult. A Respekt a cseh miniszterelnök közvetlen környezetéből származó forrására hivatkozva azt írja, a V4 a következő években egészen biztosan kettészakad egy Magyarország-Szlovákia és egy Csehország-Lengyelország párosra.

Kettészakadt V4-ek

Zgut-Przybylska Edit politológus, V4-es szakértő lapunknak a fentiek kapcsán elmondta, a négy ország még soha nem volt ennyire megosztott Oroszország és Ukrajna kapcsán, mint most. „A V4 évek óta kettészakadt állapotban evickél, de a lengyel és szlovák választások alapjaiban rendezték át a korábbi 2 plusz 2 felállást. Most a Kreml-barát és Ukrajna-ellenes Orbán a vele hasonló Robert Ficónál keres »menedéket« a nemzetközi elszigetelődés elől. De ez egy jóval súlytalanabb »ellenforradalmi« tandem, mint a korábbi Orbán-Kaczynski felállás” – nyilatkozta. Zgut-Przybylska azonban hozzátette, ugyanakkor a V4 alapjaiban mindig is egy pragmatikus, költség-haszon elven működő platform volt, és ameddig lesznek közös pontok, a formátum nem fog megszűnni. „Jelenleg ezek az energiapolitika, különösen az atomenergia és az LNG rendszerösszekötők, az infrastruktúra-fejlesztés, a közös agrárpolitika-kereskedelmi szabályozás és a migráció” – sorolta. Hozzátette, ugyan alacsony szinten, de ezeken a területeken rövidtávon működhet a négy állam közötti egyeztetés. Ugyanakkor a V4 az uniós szinten nem fog közös hangon megszólalni. „Hosszútávon a csoport jövője elsősorban a háború kimenetelétől és Oroszország további lépéseitől függ” – zárta a szakértő.

A szlovák kormányfő kedden úgy fogalmazott, ami Prágában történt, azzal a V4 szétverését akarták előkészíteni. Megérti, hogy bizonyos kérdésekben eltérő álláspontok vannak, de szerinte a V4-re szükség van, és a jövőben is visszavernek majd minden egyes próbálkozást, ami ennek az egységnek a megbontására irányul. Blanár szintén a V4 fontosságát hangsúlyozta, szerinte keresni kell azokat a témákat, amelyekben egyetértenek, az eltérő álláspontokat pedig tiszteletben kell tartani. Fiala döntését a közös tárgyalás lemondásáról „felesleges gesztusnak” nevezte, majd megjegyezte, a két ország szinte mindenben egyetért az ukrán békekötésen kívül. Éppen ezért most a csehek térfelén pattog a labda, a szlovák fél továbbra is nyitott az egyeztetésre.

Gazdasági nyitás

Fico hangsúlyozta, Szlovákia gazdasági szempontból a világ mind a négy égtájfa felé nyitott szeretne lenni, és minden országgal felveszik a kapcsolatot, amely érdeklődést mutat az együttműködés iránt. Megköszönte Blanárnak, hogy nemrégiben Kínába látogatott, továbbá megerősítette, május elején Azerbajdzsánba utaznak, mivel keresik a lehetőségeket az ország gázellátásának diverzifikációjára. Fico emellett az év végéig ellátogatna Brazíliába és Kubába is. Elmondása szerint az utóbbi nagyon fontos gazdasági partnere volt Szlovákiának, de a latin-amerikai vonal az utóbbi időben el lett hanyagolva. Kiemelte, a brazil államfőt személyesen is ismeri, jó kapcsolatot ápolnak, így ez is elősegítheti az együttműködést.

Ellenzéki kritika

Juraj Krúpa, az SaS parlamenti képviselője szerint a miniszterelnök keddi látogatása is arról árulkodik, hogy a külügyminisztériumot valójában nem Blanár, hanem Fico irányítja. A külügyi tárcavezetőt az egyik leggyengébb miniszternek nevezte, aki ugyan szuverenitásról beszél, de még a saját minisztériumában sincs igazi hatalma.

„Az egészet a miniszterelnök koordinálja”

– vélekedett Krúpa. Továbbá kijelentette, a miniszterelnök szavai a Smihallal folytatott tárgyalásról nincsenek összhangban a valósággal. Szerinte Fico valójában most arra játszik, hogy szépnek tűnjön a csehek és az Európai Bizottság szemében. Az EU-val kapcsolatban pedig Krúpa felrótta, hogy a kormányfő kizárólag a vétó kérdéskörével foglalkozik, amit a választási kampány témájaként akar felhasználni, de a hosszú távú elképzelés hiányzik az unió jövőjéről.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke ismét felszólította a miniszterelnököt, hogy ne keressen kifogásokat, hanem vállalja a felelősséget és tegyen meg mindent azért, hogy Szlovákia ne essen el a helyreállítási alapban található uniós forrásoktól. Tomáš Valášek, a PS parlamenti képviselője pedig úgy véli, hiába szeretne Fico mind a négy égtáj irányába nyitott politikát folytatni és egyúttal az EU fontos tagja lenni, a valóságban ez nem lehetséges, hiszen Európa veszélyként tekint Oroszországra. Szerinte Fico geopolitikai dezorientáltságának eredménye az is, hogy Szlovákia lassacskán elveszíti a szövetségeseit, ennek következtében pedig képtelen lesz érvényesíteni az érdekeit.

Read More

Post Comment