Search by category:
Egyéb kategória

Zelenszkij köszönetet mondott Čaputovának az eddigi támogatásért (FOTÓK)

Zelenszkij köszönetet mondott Čaputovának az eddigi támogatásért (FOTÓK)

Kulcsár Péter

2024. 05. 10., p – 14:44

Az államfő az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel találkozott pénteken Kijevben. Zuzana Čaputová megkapta kollégájától Ukrajna legmagasabb állami kitüntetését, a Fehér Kettős Kereszt Rend 1. osztályú érdemérmet.

Negyedik alkalommal járok Kijevben, ma Szlovákia elnökeként jöttem elbúcsúzni Volodimir Zelenszkijtől. Mandátumunk és politikai pályafutásunk nagyjából egy időben kezdődött, ezalatt lehetőségünk nyílt közelebb kerülni egymáshoz, és megbeszélni a dolgainkat

– írta közösségi oldalán Čaputová.

Az államfő szerint Zelenszkij egy olyan vezető, aki megvédi országa jövőjét, valamint azt a jogot, hogy erről az állampolgárok önállóan dönthessenek.

Az ukrán elnök a találkozó alkalmából köszönetet mondott Čaputovának Szlovákia erős erkölcsi támogatásáért, illetve azért a civil kezdeményezésért is, amely során négymillió eurót gyűjtöttek össze lőszerekre. Zelenszkij szerint a szlovákiai polgárok megmutatták, hogy Ukrajna barátai közé tartoznak.

Ha nem kapnánk katonai segítséget, akkor Szlovákia már Oroszországgal lenne határos

– mondta az ukrán államfő.

Čaputová a nap folyamán a Moschunnál elesett 118 áldozat emléke előtt is tisztelgett. „A harcok, amelyek az orosz agresszió első napjaiban zajlottak a térségben, fordulópontnak mondhatók Kijev védelme szempontjából. A győztes csata után számos más ukrán falut is felszabadítottak” – közölte.

Az államfő egy csokor vörös rózsát helyezett el a Győzelem angyalai emlékműnél. „Olyan országba érkeztem, ahol háború van, ahol nehéz a helyzet és óriási az emberi szenvedés. Búcsúlátogatásom egyben lehetőség arra, hogy ezt az üzenetet elvigyem a hazánkba. Ugyanakkor örülök, hogy jó híreket hozhatok Szlovákiából az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban” – mondta Čaputová.

(TASR)

Read More

Post Comment