Search by category:
Egyéb kategória

Fico-merénylet: újra egymásnak eshetnek a pártok

Fico-merénylet: újra egymásnak eshetnek a pártok

Tokár Géza

2024. 05. 20., h – 17:42

A közéletet, a politikusokat és a nyilvánosságot is sokkolta a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet. A pártok közti ideiglenes tűzszünetet azonban hamarosan ismét felválthatja a kölcsönös vádaskodás, a jövőbeni vitáknak már a hétvégén megjelentek az első jelei.

Robert Fico miniszterelnökre a kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén lőtt rá többször is egy 71 éves férfi, az elkövetőt őrizetbe vették, a kormányfőt pedig néy lőtt sebbel, válságos állapotban szállították kórházba. A merénylet veszekedés közben érte a parlamentet – a szlovák közmédia átalakításáról szóló vitát azonnal berekesztették és minden párt írásban vagy szóban ítélte el az erőszakot, illetve szólította fel nyugalomra a nyilvánosságot. A szerdai merénylet napján a legidegesebb sajtótájékoztatót a kormánykoalíció tartotta a parlamentben. Ľuboš Blaha (Smer) és Andrej Danko, az SNS elnöke zaklatott, szinte már sírásba hajló hangon vádolták meg az újságírókat és az ellenzéket a feszültségkeltéssel. Az ellenzéki PS sajtótájékoztatóját Romana Tabak (SNS) közbekiabálásai zavarták meg. Azonban Blaha és Danko kivételnek számított, a legtöbb kormánypárti politikus – köztük Peter Žiga parlamenti alelnök (Hlas), Peter Pellegrini, a Hlas megválasztott elnöke vagy Robert Kaliňák védelmi miniszter (Smer) is inkább nyugalomra intettek a feszült helyzetben. A legvulgárisabb ellenzéki politikusnak tartott Igor Matovič is tömören elítélte az erőszakot, majd napokig inkább hallgatott, az ellenzéki pártok felfüggesztették az RTVS átalakítása ellen közösen meghirdetett demonstrációt. A napokban ugyan több politikust is megfenyegettek, de azonnali megtorláshoz nem vezetett a támadás, a félelmekkel ellentétben nem harapódzott el az erőszak a közéletben. A hétvégi eseményekből viszont már arra lehet következtetni, hogy a politikusok hamarosan visszatérnek a régi, konfliktuskeltő kijelentéseikhez.

Nincs párttanácskozás

Az egyik legkomolyabb gesztust a társadalmi megbékélésre a merénylet másnapján tette Zuzana Čaputová a júniusban távozó államfő és utódja, a kormánypártok köréből érkező Peter Pellegrini. A Hlas volt elnöke külföldi útját megszakítva sietett haza és Fico felkeresése előtt rövid úton találkozott Čaputovával, az ellenzéket és a kormánykoalíció szimpatizánsait egyaránt megszólító két politikus pedig azt javasolta, kedden találkozzanak egymással a parlamenti pártok, hogy egy közös nyilatkozatban felszólaljanak az erőszak ellen.

Ez a találkozó a közeljövőben már biztosan nem fog megvalósulni. „A politikai pártok kerekasztalára még nem érett meg az idő” – fogalmazta meg tömören Pellegrini a halasztás bejelentése során és hozzátette, pár politikus még egy ilyen tragédia után sem képes az önreflexióra. Čaputová hétfőn szintén megerősítette, hogy nem kerül sor az egyeztetésre, néhány pártvezető médiában elhangzó kijelentéseit megnevezve okként. 

A találkozó ötlete a kormánykoalíció és az ellenzék részéről többeknek sem tetszett. Az egyik leghangosabb ellenzőnek Andrej Danko bizonyult, aki előbb kijelentette, hogy csak maga Fico győzheti meg a részvételről, majd megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy Pellegrini lemondta a találkozót, mivel az hamisan keltette volna a közösségi megbékélés látszatát. A másik oldalról a Slovensko mozgalom bizonyult a leghangosabb ellenzőnek, Matovič mozgalma a hétvégén már nyilvánosan Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter lemondását követelte a miniszterelnök elégtelen védelme miatt a közmédia átalakításáról szóló törvény visszavonása mellett. Šutaj Eštok válaszul szélsőséges emberek csoportajként jellemezte a mozgalmat.

Parlamenti perpatvar

A pártok közti feszültség csökkentéséhez nem járul hozzá, hogy minden bizonnyal már mától ismét ülésezik a parlament. Hétfőn Ján Richter és Tibor Gašpar is megerősítették, hogy a Smer a félbeszakított ülés folytatását szorgalmazza majd, egy nappal korábban Andrej Danko is hasonlóképp nyilatkozott, a Hlas-szal hétfő délután zajlott a koalíciós egyeztetés az ülés kapcsán.

Valószínű, hogy a kormánykoalíció egy közös határozat elfogadásával akarja kezdeni a tanácskozást, ami a társadalom megosztottságával foglalkozik. A kérdés az, miként reagálnak a kezdeményezésre az ellenzéki pártok. Branislav Gröhling, az SaS elnöke még a személyeskedés és a támadások beszüntetését szorgalmazta, de egyben az elnöki találkozón való részvételt is nevezte meg a társadalmi megbékélés egyik fő eszközének. Michal Šimečka (PS) a hétvége előtt kijelentette, hogy a társadalomnak „száz nap nyugalomra” van szüksége, egyben maga is feljelentést tett a rendőrségen, mivel a családját is érték fenyegetések.

Az ellenzéknek az ülésen egyszerre kell bírálnia a kormányt és a konstruktivitás látszatát keltenie, ami nem lesz egyszerű. A parlamenti ülés programja az RTVS szerkezeti átalakításának vitájával folytatódik majd, amely az ellenzéki tiltakozás egyik fő céltáblája is, a téma napirendre vétele csak fokozza a konfliktusokat. A közmédia ügye éles vitákhoz vezetett a két tábor között, a politikusok és aktivisták az utcákon tiltakoztak a változások ellen – beleértve az intézmény dolgozóit.

Megegyezés nem várható. Danko és Blaha a Fico-merénylet napján tartott sajtótájékoztatón kilátásba helyezték, hogy nem hajlandóak engedni a nyomásgyakorlásnak és a legkeményebb intézkedéseket fogadják majd el, beleértve a közmédia átalakítását is. Több más törvénytervezet, mint a Művészeti Alapok irányítása vagy a civil szervezetekre vonatkozó új szabályozások is napirendre kerülhet a közeljövőben, amelyre az ellenzék szintén csak elutasító választ adhat.

Háttérben az EP-kampány

A Fico elleni támadás aktuálpolitikai jelentőségét növeli, hogy arra kampányidőszakban került sor – a két oldal egyaránt a júniusi európai parlamenti választásra készül. Egyelőre nem született felmérés arról, hogy miként módosult a részvételi hajlandóság és a pártok támogatottsága a merénylet hatására, de a kampány intenzitására és a megfogalmazott üzenetekre biztosan kihat a kormányfő elleni merénylet.

Szerdán, a Fico elleni támadás estéjén több párt is jelezte, hogy felfüggeszti a kampányt, de idővel egyre többen dönthetnek a közönségtalálkozók és helyi események felélénkítése mellett – a résztvevők épségének biztosítása a rendőrségnek jelent majd nehéz feladatot. A Slovensko és a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Republika már a lövöldözést követő napon jelezte, hogy nem lát indokot a kampány beszüntetésére. A legutóbbi, még a Fico elleni merénylet előtt készült felmérések szerint a választást az ellenzéki PS nyerné jelentős előnnyel a Smer és a Hlas előtt, a kampányhajrában azonban a kormánykoalíció képviselőinek lesz erősebb a mondandója.

Read More

Post Comment