Search by category:
Egyéb kategória

Antony Blinken: a normandiai partraszállásban kialakult kötelék alapja a mai szövetségnek

Antony Blinken: a normandiai partraszállásban kialakult kötelék alapja a mai szövetségnek

Mészáros Richárd

2024. 06. 06., cs – 19:45

A normandiai tengerparton 80 éve szorossá vált kötelékek azóta tartósnak bizonyulnak, és azzá a szövetséggé formálódtak át, amely ma alapját jelenti a kollektív biztonságnak, valamint a demokrácia védelmének – írta Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön a második világháborús partraszállás évfordulójára emlékezve.

Közleményében a miniszter köszönetet mondott Franciaországnak és polgárainak, hogy megőrizték a II. világháború fordulópontját jelentő 1944. június 6-a, a D-nap emlékét.

Antony Blinken felhívta a figyelmet arra, hogy a 80. évforduló jó emlékeztető a szövetség változatlan fontosságára a Washingtonban szervezett NATO-csúcstalálkozóra való készülődés során is.

„Ma megújuló kihívásokkal szembesül a szabadság és a demokrácia, és ezek a kihívások újraélesztették az együttműködés szellemiségét, és a közös célkitűzést, amely győzelemre vezette azokat, akik előttünk éltek” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter közleményében, amelyben a NATO júliusi csúcstalálkozóját lehetőségnek nevezi arra, hogy kimutassák a kollektív elkötelezettséget a szabadság, a demokrácia, a jólét és a biztonság iránt.

Read More

Post Comment