Search by category:
Egyéb kategória

Az ENSZ Közgyűlése megválasztotta a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagját

Az ENSZ Közgyűlése megválasztotta a Biztonsági Tanács öt új, nem állandó tagját

Mészáros Richárd

2024. 06. 06., cs – 19:35

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön öt új, nem állandó tagországot választott a világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsába: Dánia, Görögország, Pakisztán, Panama és Szomália mandátuma 2025. január 1-jén kezdődik és két évre szól.

A Biztonsági Tanács, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, az egyetlen olyan ENSZ-testület, amely jogilag kötelező erejű döntéseket hozhat, egyebek között szankciók bevezetéséről és a katonai erő alkalmazásának engedélyezéséről.

A tanácsban öt ország rendelkezik vétójoggal és állandó tagsággal: az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia. A fennmaradó tíz, nem állandó tagot a közgyűlésben választják, a testületben minden évben öt tag cserélődik.

A földrajzi képviselet biztosítása érdekében a nem állandó tagságot regionális csoportok között osztják szét, a leendő tagoknak meg kell szerezniük a közgyűlés több mint kétharmadának támogatását. Ezúttal Dánia 184, Görögország 182, Pakisztán 182, Panama 183, Szomália 179 szavazatot kapott.

A jövőre csatlakozó új tagok Ecuador, Japán, Málta, Svájc és Mozambik helyére lépnek a testületben.

Read More

Post Comment