Search by category:
Egyéb kategória

Az ellenzék kezdeményezi az egészségügyi bizottsági ülés összehívását

Az ellenzék kezdeményezi az egészségügyi bizottsági ülés összehívását

Kulcsár Péter

2024. 06. 11., k – 20:23

Az ellenzék kezdeményezi a parlament egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását Szlovákia új nemzetközi egészségügyi szabályozásokhoz való hozzáállása miatt. Az ellenzék szerint világraszóló szégyen, hogy Szlovákia elzárkózik a rendeletek elfogadásától, veszélyezteti az ország lakosságának egészségét, és a lépés visszavonását kéri – közölték keddi sajtótájékoztatójukon a PS, a KDH és a Slovensko Mozgalom parlamenti képviselői.

„Ez egy közös ellenzéki bizottság lesz, amelyben minden ellenzéki párt képviselteti magát. A sajtótájékoztató után a parlamenti iroda titkárságán átadjuk a bizottság összehívására vonatkozó kérvényt a bizottság elnökének” – mondta Oskar Dvořák (PS) képviselő. A bizottsági ülésre meghívják Peter Kotlár kormánybiztost, a Covid-19-járvány idején folytatott gazdálkodási folyamatok felügyelőjét, Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi minisztert, valamint több szakértőt.

Az ellenzéki képviselők Kotlár és a kormány kudarcának tartják Szlovákiának ezt a hozzáállását, és rámutattak, Kotlárt azzal bízta meg a kormány, hogy képviselje Szlovákiát a tárgyalásokon. „Elutasította a világ 190 országának, köztük Kína, Oroszország és más országok közös, összehangolt lépését. Feltesszük a kérdést: ki bízta meg Kotlárt, hogy szigetelje el Szlovákiát, és ki a felelős ezért a helyzetért? Ez nem csupán Kotlár egyéni kudarca, hanem a kormány kudarca is” – jelentette ki Peter Stachura (KDH) parlamenti képviselő.

Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter, a Slovensko Mozgalom parlamenti képviselője fontosnak tartja, hogy az előírások elfogadása során az egész világ összefogjon. „Szlovákia kizárta magát ebből az együttműködésből, kizárta magát azok közül az országok közül, amelyek meg akarják akadályozni egy jövőbeni járvány terjedését” – mutatott rá. Az ellenzék követeli, hogy Szlovákia változtassa meg a döntést, és bejelentette, határozatban fogja kérni az egészségügyi tárca vezetőjét, hogy kötelezze magát erre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagországainak júniusi genfi találkozóján Szlovákia szóban elhatárolódott a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (IHR) módosított cikkelyeinek elfogadásától. Kotlár kitart álláspontja mellett. Szerinte az új szabályozás a gyógyszeriparnak kedvez. A lépést a tagállamok szuverenitásába, az emberi jogokba és az alapvető szabadságjogokba való beavatkoznak nevezte. Szerinte a rendelkezés több pontja is homályos, és eltérően ítélhető meg.

Read More

Post Comment