Search by category:
Egyéb kategória

Este helyett inkább reggel legyen kalciumban gazdag az étel

Este helyett inkább reggel legyen kalciumban gazdag az étel

Mészáros Richárd

2024. 06. 16., v – 10:06

Érdemes mérsékelni a vacsora kalciumtartalmát, a reggeliét ugyanakkor növelni. Mutatjuk, miért. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ha reggelire eszünk több kalciumot.

Nem mindegy, mikor 

A News-Medical cikkére hivatkozva azt írták, az már eddig is ismert volt, hogy a túl alacsony kalciumbevitel negatívan hat a szívre és az érrendszerre. Egy új kutatásban azonban azt vizsgálták, vajon van-e jelentősége, hogy a nap melyik szakában visszük be a szükséges kalciumot. 

A vizsgálatba több mint 36 ezer embert vontak be. Feladatuk az volt, hogy a vacsorából származó kalciumbevitel 5 százalékát ugyanennyi plusz reggeli kalciummal helyettesítsék. 

Az eredmények szerint az esti étkezések során elfogyasztott kalcium reggelivel való kiváltása 6 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek (pl. szívelégtelenség, szélütés, koszorúérbetegség, szívroham) kockázatát a vizsgált csoportban” – derült ki a bejegyzésből. 

Ezért fontos 

A kalcium nagyon fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ezek a problémák vezető halálokoknak számítanak, ezért mindenképpen megéri odafigyelni a kalcium megfelelő bevitelére. Ez az ásványi anyag szabályozza egyebek mellett az izom-összehúzódásokat, az idegátviteleket, a hormontermelést, a zsírtömeget és a vérnyomást is. 

(hazipatika)

Read More

Post Comment