Search by category:
Egyéb kategória

Rakétákat lőttek ki ma délután Kassa közelében

Rakétákat lőttek ki ma délután Kassa közelében

Németi Róbert

2024. 04. 26., p – 16:06

Magyarbőd (Bidovce) |

Az Európai Űrügynökség égisze alatt zajló CanSat verseny országos döntője előtt a mai nap folyamán középiskolások tesztelték saját építésű műholdjaikat, melyeket egy hibrid gázhajtású rakéta 1,3 km-es magasságba repítette, ahol aztán a hordozóról leoldották őket, majd ejtőernyők és GPS-es berendezések segítségével visszatértek a Földre. A CanSat versenyt a Szlovák Űrkutatási Hivatal, a kassai Műszaki Egyetem Repülőgépészeti Karával és a Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia-val együttműködve valósítják meg a szervezők.

A diákok fő feladata egy konzervdoboz méretű műhold elkészítése, valamint az energiaellátás, az érzékelők és a kommunikációs rendszer felszerelése volt. A műholdat 1 kilométeres magasságba kellett eljuttatni, hogy egy tudományos kísérletet vagy technológiai bemutatót végezzen, biztonságosan landoljon, és elemezze az összegyűjtött adatokat. A repülés és a leszállás során minden műhold adatokat gyűjtött és kommunikált egy földi állomással, amelyet a csapatok önállóan állítottak fel és irányítottak. A kötelező elsődleges feladat a léghőmérséklet és a légnyomás adatainak másodpercenkénti legalább egyszeri, rádiókapcsolaton keresztüli továbbítása és fogadása volt. A másodlagos küldetés teljes mértékben a diákok fantáziájára volt bízva. Ez lehetett volna például egy autonóm leszállórendszer, a Föld légkörének elemzése vagy egy CanSatba illeszkedő rover kifejlesztése.

„Szeretjük támogatni a nagyszerű kutatási projekteket, és mindig az új, kiváló tehetségeket keressük. A CanSat gyakorlati tapasztalatot nyújt a hallgatóknak az űrmérnöki pályához, a projektmenedzsmenthez és a csapatmunkához, de az egyének kreativitását és az űrtechnológiai fejlesztéseiket is elősegítei. Egy olyan élmény ez, amit nehéz felülmúlni” – mondta a helyszínen Andreas Truls, a Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia ügyvezető igazgatója. 

Különös lehetőség

„Ez az esemény egyedülálló lehetőséget jelent a kassai egyetem repüléstudományi karának és partnereink közötti együttműködés fejlesztésére. Amellett, hogy a verseny a szlovákiai középiskolások és fiatalok körében elterjeszti az űripar ismertségét, azt is megmutatja, hogy az űripar egy olyan ígéretes terület, ahol fejlődhetnek és alkalmazhatják magukat. Az idei verseny egy afféle pilótaprojekt a Kelet-szlovákiai Űrkutatási Klaszter együttműködésének is köszönhető, amelynek legfőbb támogatói között a szervezők többsége megtalálható” – jelentette ki Juraj Gazda rektorhelyettes, aki a helyi mentorok és oktatók szerepét is kihangsúlyozta. 

„Úgy gondoljuk, hogy a verseny következő éveiben a csapatok kitüntetései csak növekedni fognak. Az ehhez hasonló versenyek segítenek a középiskolás diákoknak meghatározni a jövőjüket. Az oktatás és a munka összekapcsolása, valamint a helyi mentorok útmutatása segíthet nekik a következő irány kiválasztásában, legyen szó akár egyetemi tanulmányokról vagy főiskolán, vagy a gyakorlatban. Mindig öröm látni, hogy ennyi lelkes fiatal próbálja megmutatni, mire képes” – tette hozzá Gazda. 

A résztvevő csapatok eperjesi és rozsnyói diákokból álltak össze, a szatelit tokjának prototípusát 3D nyomtatóval készítették. Az eperjesi csapattagok Marian Haborák csapatvezető irányításával otthon készítették el az elektronikát az ESP32 egységekkel való kommunikációval és a kapott adatok feldolgozására szolgáló algoritmussal. 

Stagnáló lehetőségek 

„A projekt a komplexitása miatt érdekes, amikor a diákok egy olyan eszközt tudnak létrehozni, amely tetszőleges mennyiségeket mér, feldolgozza azokat és rádiójelen keresztül elküldi a lenti készülékeknek, amelyek a kapott adatokat megjelenítik. Több szervezett komponens együttműködése révén ez a verseny olyan rangot kapott, amelyet a középiskola szempontjából nagyon pozitívan értékelünk” – magyarázta Pavol Pavlanin, az eperjesi L. Podjavorinszkaja Egyesített Iskola elektrotechnikai szakoktatója. Pavlanin a verseny előnyeit is kiemelte, mivel a diákok megerősítik szakmai és közösségi készségeiket, amelyekre manapság nagy szükség van. A szakember szerint a diákok így megtanulnak csapatban dolgozni, a projekt egy részéért felelősséget vállalni, és olyan újításokat hozni, amelyek a szlovákiai főiskolákon stagnálnak. A Rozsnyói csapat az UV-sugárzás intenzitásának és az üvegházhatású gázok mennyiségének kimutatását és annak mérését választotta másodlagos feladatként. A mérnökök az ózonlebontó gázok mennyiségét és a levegő páratartalmát akarták mérni a magasság függvényében. 

„Arra számítunk, hogy az űrből a Földre történő alkalmazások nagymértékben támogatják majd a gazdaságot, a bányászatot, az energetikát és más iparágakat. Éppen ezért hatalmas lehetőséget látunk a régiónkban, magas színvonalú munkahelyek kialakításával, különösen az adatelemzés és az adatbányászat területén” – zárta Truls. 

Read More

Post Comment