Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: Mindenki elnöke szeretnék lenni

Pellegrini: Mindenki elnöke szeretnék lenni

Czímer Gábor

2024. 06. 16., v – 11:59

Pozsony |

Peter Pellegrini tegnap beiktatott államfő a köztelevízió vasárnapi műsorában elmondta, az orientációtól, a nemzetiségtől vagy egyéb tényezőtől függetlenül, minden polgár elnöke szeretne lenni. Magyar tanácsadót is választ majd. 

A hivatalába frissen beiktatott új államfő rámutatott, több mint 1,4 millió választó adta rá a voksát, ami a második legtöbb elnyert szavazat a közvetlen elnökválasztások története során. Ennek kapcsán arról beszélt, nem csak a szavazói elnöke szeretne lenni, hanem azon polgároké is, akik nem rá adták a voksukat.

A műsorban arról is beszélt, az országban élő nemzetiségi kisebbségekkel is szoros a viszonya. Elmondta, a tanácsadói testületében is lesz magyar, illetve cseh nemzetiségű tag. Őket az adott kisebbség tagjaival való együttműködésben fogja kiválasztani. Majd az Alkotmány preambulumáról beszélt, amely úgy kezdődik, „Mi, a Szlovák nemzet”. Szerinte ez nem teszi másodrendű állampolgárrá a nemzetiségek képviselőit.

Pellegrini példaképének tekint Milan Rastislav Štefánikra, Alexander Dubčekre, de az egyszerű emberek hangját is meg szeretné hallani. Arról is beszélt, már döntött arról, hogy az újonnan felálló hivatalának fontosabb posztjait ki tölti be. Így az elnöki kancellária-hivatalt Peter Vodrážka fogja vezetni, az elnök nyilvános kommunikációját pedig a jelenlegi szóvivője, Patrícia Medveď Macíková irányítja majd.

Read More

Post Comment