Search by category:
Egyéb kategória

Emlékszel a 90-es évekre? Ezek az autók még ma is mennek

Emlékszel a 90-es évekre? Ezek az autók még ma is mennek

Károly Zsolt

2024. 06. 17., h – 16:09

Az Autocar magazin szerkesztői kiválasztottak néhány legendás autót az 1990-es évekből, amelyeket ma is érdemes megvenni – minőségük és vezetési élményük miatt.

Az 1990-es évek sokak számára az autózás aranykora volt. A mérnöki munka iránti tisztelet uralkodott, a minőség volt a legfontosabb, és az autók nem csak kerekeken guruló számítógépek voltak. Lehet, hogy ez a korszak visszavonhatatlannak tűnik, de a legendás autók közül sokan még mindig az utakat róják, és még mindig örömet okozhatnak a vezetés élményében. Az Autocar autós magazin összeállított egy listát néhány ilyen gyöngyszemről az 1990-es évekből, amelyeket ma is érdemes megvenni. Akár praktikus kombit, akár szórakoztató sportkocsit vagy luxuslimuzint keresel, ezen a listán mindenki talál valamit.

A Peugeot 406 Break (kombi) tágasságának, kényelmének és megbízhatóságának köszönhetően sokak szívét elnyerte. Bármilyen nagyszerű volt is a 406-os limuzin, a kombi változat felülmúlta azt ezeken a tulajdonságokon. A 406-os rendkívül kényelmes vezetni, és a hátsó ülések lehajtásával hatalmas csomagtartótérrel rendelkezik, amely ideális családok és utazók számára. Az alapvető, de megbízható 1,9 literes turbódízel teszi a 406-ost praktikussá és megfizethetővé azok számára, akik egy 90-es évekbeli kombit keresnek, amely nem okoz csalódást.

Az 1996-os év kétségtelenül úgy vonult be a történelembe, mint az az év, amikor a BMW megalkotta az ideális autót. Az Autocar magazin szerint az E39-es generáció volt az 5-ös sorozat legjobbja, és kiváló motorok sokaságát hozta magával. Ez volt az utolsó BMW is, amely nem rendelkezett túlzott elektronikával. Az E39 az elegáns formatervet, a kifinomult motorokat és a jó vezetési tulajdonságokat ötvözte. Akár egy kényelmes szedánt keres hosszú utazásokhoz, akár egy szórakoztató autót hétvégi kirándulásokhoz, az E39 nem fog csalódást okozni.

A Honda Integra, és különösen a Type R változat, a „kevesebb több” filozófia megtestesítője. A mindössze 1140 kg tömegű és minimalista színekben – fekete, piros és fehér – kapható Integra Type R a tiszta vezetési élményt célozta meg. Hivatalosan mindössze 500 példány jutott el az Egyesült Királyságba, így az európai rajongók számára ritka példánynak számít. Ez a „kézzel épített” modell áttervezett és továbbfejlesztett VTEC-motort, a súlycsökkentés érdekében vékonyabb szélvédőt és a kényelmi berendezések hiányát kapta. Mindent egyetlen célnak rendeltek alá – a maximális dinamikának és vezetési élménynek. Az Integra Type R így egy olyan korszakot képvisel, amikor az autógyártók a vezetés lényegét hangsúlyozták, és nem nyomasztották el őket az elektronika és a kényelmi felszereltség.

A Lotus Elise a mai napig az egyik legizgalmasabb sport roadster a piacon. Attól a pillanattól kezdve, hogy beszállsz az Elise-be, az az érzésed, hogy a versenypályára készülsz. Az MG szerény 1,8 literes motorja ellenére az Elise hihetetlenül fürge, köszönhetően könnyű súlyának, és 118 lóerős teljesítménye teljesen elegendő. Az eredeti koncepció annyira sikeres volt, hogy a Lotus egy egész családnyi más változatot és modellt készített belőle. Az Elise mind a mai napig a sportautók világának egyik ikonja, amely a tiszta vezetési élményt és a precíz kivitelezést kereső rajongókat vonzza.

Bár a Porsche Boxstert a megfizethetőség jegyében tervezték, mégis a Porsche 911 tagadhatatlan szellemiségét hordozza. Bár igaz, hogy a mechanika néha gondot okozhat, Önt egy telivér sportgéppel jutalmazzák, amely még ma is remekül néz ki és fantasztikusan vezethető. Az idő kegyes volt ehhez az autóhoz, és manapság ez az egyik legésszerűbb módja annak, hogy sportkocsiba szálljon. Az eredeti 2,5 literes motort később 2,7 literesre turbózták fel, és egy 3,2 S modell is elérhető volt. A Boxster így tökéletes egyensúlyt kínál az ár és a teljesítmény között, Porsche matricával. Ha egy szórakoztató sportautót keres, amely garantáltan mosolyt csal az arcárA, a Boxster mindenképpen megfontolandó. Ne feledje azonban, hogy a karbantartás költséges lehet, és az üzemanyag-fogyasztás meglehetősen magas.

Kétségtelenül legenda a kis éles ferdehátúak között a Peugeot 106 GTi, bizonyítja a francia autógyártó mesteri tudását ezen a téren. A 106 GTi kicsi, könnyű és a vezethetőséget maximálisan előtérbe helyező modell világszerte meghódította a rajongók szívét. Bár a rallye változatért ma már csillagászati árakat kérnek, a klasszikus GTi még mindig megfizethető. Persze csak akkor, ha találsz belőle. Azok számára, akik kompromisszumot keresnek az ár és a teljesítmény között, ott van a 106 XSi. 1996-ban a modellpaletta modernizáción és ráncfelvarráson esett át, ami a 106 GTi-t még kifinomultabbá tette. Magas szintű kezelhetőség, precíz kormányzás és váltás, rengeteg tapadás és kényelmes első ülések teszik a 106 GTi-t olyan autóvá, amely meggyőzi Önt.

(autobild)

Read More

Post Comment