Search by category:
Egyéb kategória

Hajko: Az STVR-törvény célja, hogy megszabaduljanak a jelenlegi vezetéstől

Hajko: Az STVR-törvény célja, hogy megszabaduljanak a jelenlegi vezetéstől

Mészáros Richárd

2024. 06. 20., cs – 14:26

A Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvénytervezet célja, hogy a jelenlegi vezetéstől megszabaduljanak, és „saját” embereiket ültessék a helyükbe – mondta Jozef Hajko (KDH) képviselő a parlamenti vita során. Szerinte az STVR tanácsa a hatalom meghosszabbított karja lesz. Üres beszédnek nevezte azokat az érveket, amelyek szerint az intézmény függetlenségét az fogja garantálni, hogy az igazgatót nem a parlament, hanem a tanács fogja megválasztani.

Hajko úgy véli, ha ezzel meg lehetett volna akadályozni az intézmény szétverését, Ľuboš Machajnak, az RTVS vezérigazgatójának le kell mondania. Szerinte a törvényt összecsapták, és abszurdnak nevezte az igazgatótanács tagjai és az vezérigazgató illetményének emelését. Szerinte ez az RTVS privatizációja.

Visszautasítja az RTVS újságíróinak kritizálását, szerinte működik az intézmény. Emlékeztetett arra, hogy 20 éven keresztül az összes kormány képtelen volt emelni az üzemben tartási díjakból befolyó bevételeket, végül pedig eltörölték a díjat, pedig az a függetlenség szimbóluma volt. Ennek ellenére Hajko szerint az RTVS képes volt megfelelni a törvény által előírt kötelezettségeknek.

A képviselő azzal vádolta a kormányt, hogy nem hajlandó arról beszélni, mi is az a közszolgálati média, és milyen szerepet kell betöltenie a 21. században. Hogy műsorszolgáltató, vagy -gyártó-e, és melyik milyen arányban. „Az önök számára a közszolgálati média a politikusok, az önök politikai érdekeit kiszolgáló médium” – mondta a kormánynak címezve, és hozzátette, az egymást követő kormányok saját érdekeiket akarják érvényesíteni az RTVS-en keresztül.

Hajko hozzátette, mivel a reklámok aránya megtízszereződik az új törvény arra kényszeríti majd a közszolgálati tévét és a rádiót, hogy kommersz tartalmat közvetítsen.

Read More

Post Comment