Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan hűtsük le magunkat? Tippek hőség esetére

Egy fiatal, egészséges szervezetnek sem könnyű átvészelni a kánikulát, hát még egy idősebb, betegebb embernek… A kismamák sincsenek ilyenkor egyszerű helyzetben, szóval hoztunk néhány tuti tippet, amelyek segíthetnek túlélni a legforróbb nyári napokat.

Figyeljünk arra, mit eszünk, iszunk

Azt ugye mondani sem kell, hogy ilyenkor egyszerűen muszáj inni, inni és inni! A legjobb a sima víz, kerüljük a túl sok koffeint, az alkoholt, a cukros italokat, ez utóbbiak fokozzák a vizeletkiválasztást, ezáltal pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy kiszáradjunk. Vigyázzunk a túl hideg, szénsavas dolgokkal is, mert ezek torokfájást okozhatnak. Ételből a könnyű, nem zsíros falatokat válasszuk, amelyek emésztése nem terheli meg a szervezetet. Jólesnek ilyenkor a főzés nélkül készült ételek, például saláták vagy hideg levesek. Húsok közül a hal és a csirke a legjobb választás a forró napokra. Nagyanyáink egyébként nem véletlenül ittak meleg teát a kánikulában. A meleg italokkal megtévesztjük az agyunkat, így a belső hőmérséklet aktiválja a verejtékmirigyeket, és a test pár perc alatt megszabadul nagyobb adag hőtől.

Bő, laza, hosszú ruhák

Ha megfigyeljük, az igazán meleg helyen élőket, láthatjuk, hogy bizony beburkolóznak, nem pedig levetkőznek a melegben. A legjobb viselet ilyenkor a bő, könnyű anyagból készült ruha. Az ilyen szellőzik, de védik a bőrünket a káros sugárzásoktól. Mindenképpen fedjük le a fejünket is, ha nem akarunk napszúrást kapni! Ezt tehetjük kalappal, sapkával vagy akár kendővel is.

Frissítő víz

Kánikulában vágyunk a vízre, de vigyázzunk a nagyon hideg zuhannyal, mert ez hősokkot idézhet elő. Zuhanyozzunk gyakran, de inkább langyos vagy meleg vízben. Ha napi többször zuhanyozunk, ne használjunk minden alkalommal tusfürdőt, szappant, mert az szárítja a bőrt. Ha nem vagyunk otthon, zuhany közelében, akkor sokat segíthet, ha a csapnál hideg vizet folyatunk a csuklónkra, vagy vizes kendőt teszünk a tarkónkra, csuklónkra. A munkahelyen is magunkra nyithatjuk a hűtőt, ha már nagyon nem bírjuk.

Jó alvás a forróságban

Ha tehetjük, a hálószobánkban tartsuk behúzva egész nap a függönyöket, a redőnyt. Szellőztetni azért ilyenkor is kell, reggel és este is nyissuk ki kicsit az ablakot! A paplant cseréljük minél vékonyabbra, ha nincs ilyenünk, a sima ágyhuzat vagy nem gumis lepedő is megteszi takaróként. Aludjunk meztelenül vagy minél légáteresztőbb anyagban, de akár a hűtőbe is betehetjük lefekvés előtt egy kicsit a pizsamánkat. Sokan szeretik a selyem ágyhuzatot nyáron, hiszen hűsítő érzés egy ilyenre ráfeküdni. A mentolos, citrusos krémek is hűsítően hatnak, kenjük be ilyenekkel magunkat, mielőtt álomra hajtjuk a fejünket!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/23. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Read More

Post Comment