Search by category:
Egyéb kategória

Danko cáfolja, hogy az SNS célja az Audiovizuális Alap ellenőrzése lenne

Danko cáfolja, hogy az SNS célja az Audiovizuális Alap ellenőrzése lenne

Mészáros Richárd

2024. 06. 28., p – 19:24

Az SNS visszautasítja, hogy az Audiovizuális Alap (AVF) politikai ellenőrzése a célja. Ezt Andrej Danko pártelnök jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján. A cél szerinte az, hogy a támogatások odaítéléséről döntő személyek ne álljanak kapcsolatban a támogatások felhasználóival. Danko köszönetet mondott a másik két kormánypártnak, hogy támogatták az AVF-fel kapcsolatos módosításokat.

„További támogatásokat akarunk a filmgyártásra, és azt, hogy a bizottságokban ne olyan emberek legyenek, akik kapcsolatban állnak a támogatások élvezőivel” – mondta Danko, hozzátéve, nem akarnak diktálni, hogy milyen filmek készüljenek.

Az ellenzéki PS bírálatai mögött Danko lehetséges gazdasági-személyi összefonódást lát a támogatások élvezőivel. Az SNS-ben nem tud senkiről, aki kapcsolatban állna a filmiparral. Célzott támogatást és a filmszakma segítését szeretné elérni.

Roman Michelko (SNS), a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke azt hangsúlyozta, nem szűnik meg az alap, és továbbra is támogatják a filmgyártást. „Egyetlen dolog történt, lesz egy kisebbség a bizottságban, amely blokkolhatja a perverz projekteket” – mondta. Hozzátette, hogy a kulturális minisztériumnak nem lesz többsége az alap szerveinél, így nem erőszakolhat át semmit, csak leállíthatja a „szélsőséges túlkapásokat”. Ez egy „végső biztosíték” lesz az állam számára az abszurditások ellen.

A parlament pénteken szavazta meg a módosítást. Az audiovizuális kultúra támogatásáról ezután nem az alap igazgatója fog dönteni, hanem a tanács, amely 13 tagúra bővül, öt tagot közvetlenül a kulturális miniszter nevez ki.

Danko azt is bejelentette, nyáron az idegenforgalommal és a sportélettel kapcsolatos törvénymódosításokon fognak dolgozni, hogy például a pincérek ne adózzanak a borravalókból. Az SNS további célja, hogy legalább 60 millió euró kerüljön a sportot támogató alapba.

Read More

Post Comment