Search by category:
Egyéb kategória

Tíz premiert tervez a Kassai Nemzeti Színház

Tíz premiert tervez a Kassai Nemzeti Színház

Havran Kati

2024. 06. 30., v – 17:34

A jubileumi, 80. évadban öt drámai előadást, három operapremiert és két balettet mutat be a Kassai Nemzeti Színház, az évad mottója a „Színház mindenkinek”.

A mottóval azt tűzte ki célul a színház, hogy kortól függetlenül, a gyerekektől kezdve a legidősebbekig, a közönség minden generációját megszólítsa. Az évadot szeptember 13-án, egy belvárosi ünnepi koncerttel nyitják, melyet a Kelet-szlovákiai Nemzeti Színház 120. évfordulója alkalmából tartanak, és amelyen Michaela Várady operaénekes és vendégei lépnek fel.

A Kassai Nemzeti Színház októberben mutatja be Ferdinand von Schirach német drámaíró Ő beszél, ő beszél című darabját, valamint egy jól ismert szlovák darabot, Jan Palárik Kibékülés – avagy Kaland az aratóbálon című vígjátékát. „A szlovák klasszikus drámairodalom egyik legismertebb művéről van szó, amelyben a társadalmi osztályok és nemzetiségek megbékélése lesz a tét, ami nagyon aktuális kérdés” – magyarázta Alena Ďuránová, a színház drámai tagozatának igazgatója. A drámaelőadások között magyar szerzőtől származő mű is szerepel: a közönség a fiatal erdélyi írógenerációhoz tartozó Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját nézheti majd meg. A darab az erdélyi bányászfalvakban a bányák kényszerű bezárása miatt megnőtt munkanélküliség problémáját boncolgatja. Ezenkívül Simon Stone Yermal című művét, az évad végén pedig William Shakespeare III. Richárdjának premierjét láthatja majd a közönség.

Az operában Eugen Suchoň Krútňava című művét mutatják be, mely decemberben ünnepli ősbemutatójának 75. évfordulóját. Giuseppe Verdi Traviatája és Kálmán Imre Csárdáskirálynője is a programban szerepel.

A következő évad első balettbemutatója Akram Khan kortárs koreográfus Dust, Kaash című műve lesz. Áprilisban a Miguel de Cervantes regénye alapján készült Don Quijote című balettet mutatják be.

Read More

Post Comment