Search by category:
Egyéb kategória

Véget ért a kisvárdai színházi fesztivál

Véget ért a kisvárdai színházi fesztivál

Havran Kati

2024. 06. 30., v – 17:28

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának produkciója nyerte el a versenyprogram fődíját. A fesztiválon a kassai Thália és a Komáromi Jókai Színház is részt vett.

A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja szakmai programjában huszonhét előadás szerepelt, közülük tizenhetet a versenyprogram keretében láthatott a közönség. Az öt tagból álló szakmai zsűri döntése alapján a fődíjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata kapta a Bocsárdi László rendezésében színpadra állított Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásért. Ez a darab egy további díjat is bezsebelt: a közjátékmesteri különdíjat a társulat műszaki dolgozói kapták meg.

Az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjjal Polyák Anita és Szabó János Szilárd színművészeket jutalmazták: Polyák Anita a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadásban, Szabó János Szilárd pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által bemutatott A kripli című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg az elismerést. Díjazták továbbá a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka és a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadását, illetve a Háztűznéző című darabot.

A Thália Színház a márciusban bemutatott Az ember tragédiáját vitte a fesztiválra, Madách Imre klasszikusát Rédli Károly rendezésében láthatta a fesztivál közönsége. A Jókai Színház Klaus Mann Mefisztójával készült a fesztiválra, műszaki okok miatt azonban meghiúsult a terv – végül Móricz Zsigmond Úri muriját adták elő, melyet Bagó Bertalan rendezett meg a társulat számára. (MTI, hk)

Read More

Post Comment