Search by category:
Egyéb kategória

Népszámlálás – Hat közéleti szereplő a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett

Népszámlálás – Hat közéleti szereplő a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett
Mészáros Richárd
2021. 02. 23., k – 10:03

2021. február 23., kedd – 10:16
01

Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában február 15-e és március 31-e között lehet önállóan részt venni a tízévenkénti népszámláláson, ahol a nemzetiség és az anyanyelv megadására is lehetőség nyílik. Újdonság, hogy idén először a nemzetiség kapcsán a népszámlálásban résztvevők kifejezhetik kötődésüket egy másik nemzetiséghez. Ennek megítélése sok vitát eredményezett az elmúlt hetekben. 

A kampányfilmben szereplő négy elismert színész és két politikus arról beszélnek, hogy a 21. században magyarnak lenni és élni Szlovákiában természetes és ennek vállalása a szabadságot jelenti, ugyanakkor ez a tény, nem lehet ok mások kizárására, és nem adhat okot negatív megkülönböztetésre. 

 

„Sokszor mások akarják megmondani, hogy minek érezzük magunkat. Ezzel soha nem értettem egyet. Szabad vagyok, szabadon választok” – mondja Borbély Alexandra a videó elején, amelyet Bandor Éva így zár: „Fontos a múlt, de a jövő fontosabb. Nem nehéz a választás, válaszd önmagad!”.

Bevezető

Hat közéleti szereplő indított online kampányt a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett. Bandor Éva, Borbély Alexandra, Varga Anikó, Gál Tamás, Forró Krisztián és Sólymos László szerepelnek abban a kampányvideóban, amelyet a közösségi hálón tettek közzé.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment